Doina Ioana Străisteanu, avocată. Sursa: Ea.md

Apărătorii drepturilor omului din Moldova iau atitudine față de excluderea candidaturii Doina Ioana Străisteanu la concursul de judecător din partea Guvernului la Curtea Constituțională. În legătură cu mai multe evenimente importante care au loc zilele acestea în Moldova, aș vrea să vorbim azi despre concursurile organizate de Guvern, Parlament și CSM privind alegerea judecătorilor la Curtea Constituțională. 

D-na Violeta Gășițoi, cum credeți, de ce societatea este nemulțumită despre acest concrus? Ce nu a făcut corect Guvernul și Legislativul atunci când au numit acest concurs? Parlamentul a ales deja doi candidați.

Violeta Gășițoi: Vedem aceleași fețe care erau în guvernele precedente. De fapt, se creează o impresie că funcționarii publici își schimbă locurile, fotoliile, funcțiile și prietenii își aleg prieteni. Altă problemă este că nu există nicio transparență în metoda de alegerea candidaților. De asemenea, se creează impresia că toate discuțiile privind numirea în funcție a unor persoane se face după culise în mod secret. S-a creat o situație când societatea nu are nicio posibilitate să verifice candidații să se expună sau să influențeze în mod obiectiv alegerea funcționarilor publici.

Acest fapt se răsfrânge negativ asupra democrației și încrederii publicului în treburile și afacerile publice. Societatea a văzut că ușile pentru funcțiile publice pentru societate sunt închise. Acolo nimeresc numai prieteni, cumetri, colegi de serviciu ori persoane bogate și își pot permite procurarea acestor funcții. Acest fapt descurajează societatea să participe la treburile publice și impune migrația  specialiștilor peste hotarele Republicii Moldova. 

Moldova Times: Cum trebuie să aibă loc un concurs la astfel de funcții cheie în organul justiției? Guvernul a emis un regulament pentru candidați, credeți că acest regulament prevedea reguli clare odată ce au fost eliminați din concurs candidați cărora nu li s-a explicat motivul?

Violeta Gășițoi: S-a creat o impresie că unii membrii ai Comisiei nici nu au citit acest regulament, iar alții, care l-au citit, nu l-au respectat. S-a observat că unii și aceiași candidați și-au depus CV-urile la mai multe comisii cu speranța că, dacă nu vor trece în prima, vor trece în a doua comisie. Acest fapt demonstrează lipsa de bună credință a candidaților la funcția publică.

Aș atrage atenția că după ce au fost excluși mai mulți candidați din concursul organizat de către Guvern, aceștia au explicat că au fost excluși pentru că au participat la toate trei concursuri, cu toate acestea, dacă examinăm lista candidaților care au fost admiși la concurs de guvern spre exemplu Grosu și Roșca N., aceștia, la fel, au depus dosarele la trei comisii, însă au trecut în concurs pe lista guvernului.

Aceasta ne demonstrează aplicarea dublelor standarde și lipsa de independență și imparțialitate. Grosu deja a fost ales de Parlament, dar a rămas și pe listele Guvernului, iar Roșca are șansa să treacă la Guvern căci în Parlament nu a trecut concursul. Totodată, observăm că tot această comisie a exclus persoane care și-au depus dosarul doar la Guvern, cum este Doina Ioana Străisteanu și care întrunea, în viziunea mea, toate condițiile prevăzute de lege și regulament. 

Violeta Gașițoi, avocată

Moldova Times: Cum comentați faptul că pe mai multe rețele de socializare au apărut informații despre înțelegeri de cartel la alegerea judecătorilor CC, și precum că deja câștigătorii concursurilor sunt cunoscuți, credeți că sunt adevărate aceste informații ori sunt simple zvonuri?

Violeta Gășițoi: Într-adevăr, societății i-au devenit cunoscute faptul că unii membri ai comisiilor care au organizații personale cu interes la buget public au făcut ședințele secrete privind alegerea candidaților și numirea în funcții publice a acestora. Acești membri ai comisiilor, prin conflict de interese și în mod secret, au ales candidații nu după criteriile stabilite de regulament, dar pe principiul interesului propriu. 

Spre exemplu, în alte țări aceste activități secrete, scoase de sub controlul societății prin conflict de interese, reprezintă o infracțiune și trebuie să fie investigate de organele operative și serviciul de informație și securitate. Eu nu pot să afirm ori să infirm aceste informații, deoarece nu dețin probe, dar pot să spun că există o bănuială rezonabilă că este adevărat, totuși pentru aceasta noi avem organe abilitate care ar fi trebuit să se ocupe de investigarea acestor declarații și/sau afirmații după care să facă public rezultatul acestora. 

Moldova Times: Guvernul a declarat în mai multe interviuri ca își dorește la funcția de judecător a Curții Constituționale persoane neafiliate politic, dar daca analizam listele candidaților, mulți dintre sunt afiliați politici, cum credeți de ce

Violeta Gășițoi: Nu putem face doar declarații fără a acționa ferm în această direcție. Totuși s-a creat impresia că în funcții publice se aleg numai persoanele apropiate puterii, iar membrii societății nu au nici o șansă să participe după cum am indicat mai sus. Mai mult, dacă se dorea de la bun început să nu fie afiliați politici, trebuiau să interzică prin lege candidaților afiliați politici să candideze la funcția de judecător la CC, acest lucru, însă, nu s-a întâmplat. Au lăsat loc de interpretare pentru candidați și pentru unii membri ai comisiei care au examinat dosarele și care i-au admis în concurs.

Aș interzice participarea la concurs a persoanelor care au deținut funcții publice, le-și pune o interdicție de a mai candida la aceste funții timp de minim opt ani, ca să le dăm posibilitate să simtă propriile reforme pe care ei le-au aplicat în timpul când au deținut aceste funcții, să dăm posibilitatea altor persoane să dețină funcții publice și să verifice corectitudinea deciziilor luate de predecesorii săi. În caz contrar, suntem în situația în care o persoană stă în funcții publice 10-20 de ani, astfel, aceasta nici nu poate fi verificată ori sancționată pentru abuzuri ori alte ilegalități, dacă se va constata că le-a comis, deoarece timpul trece iar legea moldovenească prevede un anumit termen de prescripție pentru a persoana să poată fi sancționată.

Moldova Times: Sunteți de acord că comisia de selectare a candidaților din partea guvernului a fost mai reprezentativă față de alte comisii luând în considerație că erau incluși oameni din societate civilă?

Violeta Gășițoi: Nu sunt de acord, deoarece nu este clar cum au fost aceștia aleși, cât de integri sunt. Comisia trebuie să fie independentă și imparțială, să nu aibă niciun interes în promovarea candidaților săi, să nu existe niciun conflict de interese și doar astfel poate fi capabilă să selecteze candidații la funcția de judecător a Curții Constituționale și/sau la alte funcții publice. Nu cred că cineva a avut timp suficient ori posibilitate să examineze aceste criterii. 

Moldova Times: Doi membri ai comisiei au indicat că au anunțat conflictul de interese cu doi candidați la această funcție și nu ai votat pentru ei, care sunt acei candidați și care sunt legăturile lor cu aceștia nu a fost specificat, credeți că această măsură  era suficientă, declararea și nevotarea?

Curtea Constituțională a R. Moldova

Violeta Gășițoi: În opinia mea, nu este suficient, acești membrii ai comisiei  trebuiau excluși din comise, deoarece noi încă nu putem spune că în Moldova avem democrație și transparență. Nu există nicio garanție că aceste persoane nu au putut, ori nu pot influența prin alte metode comisia, ca să le voteze cu puncte maxime candidații pe care ei vor să îi promoveze.  Nu putem fi siguri că candidații lor nu au deja întrebările pe care le vor adresa membrii comisiei în cadrul interviului, sunt multe întrebări la acest capitol. Dacă vorbim de transparență, de excluderea traficului de influență dintre membrii comisiei, nu trebuie să existe nicio bănuială rezonabilă că membrii comisiei sunt cumva compromiși și au propriile interese. În astfel de caz, societatea avea dreptul să cunoască despre aceste conflicte de interese, și relațiile între candidați și membrii comisiei.  

Corupția, de fapt, se definește ca abuz de pe o poziție de influență în beneficiu propriu ori în contextul prietenilor, familiei ori finanțatorilor. Haideți să analizăm dacă membrii comisiei sunt pe o poziție influentă, desigur că da, respectiv trebuia de exclus orice conflict de interese. Totuși, trebuie să înțelegem, că am fost educați greșit în această privință. Trebuie să avem curajul să recunoaștem aceasta pentru a începe să schimbăm modul de abordare și să avem rezultate reale în reformarea justiției. 

Moldova Times: Ce părere aveți despre excluderea din concurs a avocatei Doina Ioana Străisteanu? 

Violeta Gășițoi: Dacă e să analizăm dosarul D-ei Străisteanu și criteriile impuse de comisie și lege, aceasta era candidatul perfect. Doar că, prin excluderea acestui candidat, ni se demonstrează public că nu au nevoie nici actualii guvernanți de oameni integri. Bănuiala mea rezonabilă este faptul că de acest candidat nu putea să se apropie nimeni să o roage să emită decizii în favoarea lui X ori Y, acest candidat, dacă trecea concursul era să fie „condamnare la moarte” pentru cei ce fac scheme, ori planifica sa facă scheme, ori să deservească anumite interese și era să pună capac tuturor schemelor și înțelegerilor între politicieni și judecători, între colegi și prieteni, nași și fini. Iată unde era frica lor.

Străisteanu s-a manifestat mereu ca apărătoare a drepturilor omului și a vorbit mereu despre actele de corupție care au loc, nu a tolerat pe nimeni care încalcă legea, nu a tolerat acțiunile de discriminare, iar aceasta candidatură nu este convenabilă multor persoane. Ea a fost apreciată prin excelenta sa în apărarea drepturilor omului de către ONU și alte organizații internaționale, ea a fost auzită mereu sesizând încălcări grave, respectiv ea era candidatul de temut pentru mulți. Candidatura Straisteanu a fost un test pentru actuala guvernare să ne demonstreze că declarațiile pe care le fac corespund faptelor, dar prin ce vedem noi, consider că nu au trecut acest test.

Vă mulțumim!

Comments

comments