Maia Sandu, noul Prim-ministru al R. Moldova

Deputații PSRM și ACUM s-au întrunit într-o ședință extraordinară a Parlamentului. Maia Sandu, liderul alianţei proeuropene ACUM, a fost numită premier, candidatura ei fiind votată unanim. Zinaida Greceanîi, preşedinta socialiştilor (fost premier în timpul președintelui comunist Voronin – n.r.), este noul preşedinte al Parlamentului. Ședința Parlamentului s-a ținut fără curent electric, relatează Moldova Times.

Ședința Parlamentului Republicii Moldova din 8 iunie 2019

Ședința Parlamentului Republicii Moldova din 8 iunie 2019

Posted by ACUM on Saturday, June 8, 2019

După ce președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a desemnat-o prin decret pe Maia Sandu la funcția de premier, Liderul PAS s-a prezentat în fața noii majorități parlamentare din Parlament, prezentând de la tribuna centrală programul și componența executivului.

Potrivit Curţii Constituţionale de la Chişinău, şedinţa de sâmbătă a Parlamentului a fost neconstituţională. Şi asta pentru că vineri ar fi expirat termenul până la care trebuia să fie numită conducerea Legislativului şi demarată procedura de formare a Guvernului.

Preşedintele Partidului Democrat, aflat la putere, oligarhul Vladimir Plahotniuc, acuză o lovitură de stat. Iar una dintre televiziunile conduse de el îl acuză de trădare pe preşedintele Igor Dodon, care ar negocia direct cu Rusia federalizarea ţării.

Structura noului Guvern, potrivit Ziarul de gardă, este:

Maia Sandu – prim-ministru
Andrei Năstase – viceprim-ministru, Ministerul Afacerilor Interne
Vasile Şova – viceprim-ministru pentru Reintegrare
Natalia Gavriliţă – ministrul Finanţelor
Georgeta Mincu – ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Regionale
Nicu Popescu –ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene
Pavel Voicu – ministrul Apărării
Vadim Brânzan – ministrul Economiei şi Infrastructurii
Stanislav Pavlovschi – ministrul Justiţiei
Liliana Nicolaescu-Onofrei – mininstrul Educaţiei, Culturii şi Cercetării
Ala Nemerenco – ministrul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale

Maisa Sandu, noul premier ar R. Moldova și Zinaida Greceanâi, noul speaker al Parlamentului

La scurt timp, PDM (partidul oligarhului Vlad Plahotniuc) a anunţat că „va ataca pe toate căile legale deciziile luate astăzi în cadrul Parlamentului, pe motiv că acestea au un caracter ilegal şi contravin Constituţiei”. Anunţul a fost făcut de către vicepreşedintele PDM Andrian Candu, în cadrul unui briefing de presă. Imediat, Curtea Constituţională s-a întrunit şi a decis că hotărârile Parlamentului sunt neconstituţionale.

Maia Sandu a ținut și un discurs la învestire. “Dictatorul a căzut! Începând de astăzi, regimul oligarhic este în opoziție. Astăzi am obținut o victorie asupra fricii, a mafiei, a nedreptății! Astăzi deputații s-au unit în ciuda tuturor diferențelor pentru a pune capăt unui regim odios și pentru a îndeplini dorința oamenilor care au ieșit la vot pe 24 februarie.

Astăzi începe procesul de curățare a Republicii Moldova, de construire a unui viitor mai bun pentru cetățenii acestei țări. Prezentul program de guvernare este, în primul rând, o viziune despre cum scoatem țara din captivitate, cum deconstruim acest sistem infect, consolidat cu mare grijă de-a lungul anilor. Nu va fi ușor. Dar noi nu am venit în politică pentru că e ușor, ci pentru că trebuie.

Comments

comments