Pirkka Tapiola, delegatul UE in Moldova
Pirkka Tapiola, delegatul UE in Moldova

Cinstirea memoriei a milioane de oameni uciși pentru că erau de altă etnie și discuțiile despre masacrul evreilor a fost posibilă azi la Centrul Cultural Evreiiesc KEDEM. Pentru prima dată, s-a ținut un concert dedicat Zilei Internțaionale de Comemorare a Victimelor Holocaustului.

La eveniment au răsunat melodiile Orchestrei Simfonice a Filarmonicii Naționale, Capela Corală Doina, dar și ai artiștilor emeriți, precum Geta Burlacu, solista Nadejda Volk.

Corpul diplomatic în Chișinău al Reprezentanței UE în Moldova, Ambasada Poloniei și Ungariei, membri ai Guvernului, au transmis viitoarelor generaţii despre lecţia genocidului, pentru ca această pagină neagră a istoriei să nu se mai repete.

Celor șase milioane de evrei care au fost nimiciți se adaugă şi peste cinci milioane de alte victime ale atrocităţilor naziste: circa trei milioane de polonezi, o jumătate de milion de sinti şi roma, mai mult de 15 mii de homosexuali, persoanele cu handicap şi adepţii au sectei “Martorii lui Iehova”, toţi etichetaţi drept „duşmani ai statului german”. Au fost ucişi în total 1,5 milioane de copii.

Trupele germane şi române au intrat în Chişinău între 14 şi 18 iulie, iar oraşul a ars timp de trei-patru zile înainte ca ruşii să se evacueze. Ghetoul a fost creat pe 22 iulie şi a durat doar trei luni. Evreii au fost târâţi din case, li s-a ordonat să se evacueze.

sursa: Muzeul Holocaustului din Washington DC
sursa: Muzeul Holocaustului din Washington DC

Samuel Aroni, unul dintre supraviețuitorii gheto-ului Chișinău și stabilit în prezent în Los Angeles, afirmă că acesta era foarte aglomerat. “Deşi era vară, era foarte puţină mâncare şi au urmat numeroase acţiuni. 525 de tineri au fost luaţi, la un moment dat, şi nu s-au mai întors niciodată. Am fost rugaţi să purtăm steaua lui David, însemnul pe care trebuia să-l coasem pe haine, în faţă şi pe spate. Era o atmosferă de nesiguranţă, de frică. Străzile erau închise, au fost construite trei porţi de lemn spre ghetou. Cetăţenii români şi ruşi care locuiau în acea zonă aveau dreptul să intre şi să iasă. Nu era apă şi nici mâncare, cu excepţia produselor aduse aici de ţărani pentru vânzare”.

Ziua de 27 ianuarie marchează eliberarea lagărelor de concentrare naziste şi sfârşitul Holocaustului în care au fost ucişi 6 milioane de evrei de către regimul nazist în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Alegerea acestei date este legată de eliberarea lagărului de la Auschwitz-Birkenau din Polonia de către trupele sovietice în după-amiază zilei de 27 ianuarie 1945.

Natalia Ghilașcu

Comments

comments