Moldovenii ajung să administreze laboratoare de cercetare la universități prestigioase în Chicago

7719
VIORICA MARIAN, profesoară și cercetătoare, Universitatea Northwestern din Chicago, Departamentul de Științe și Dereglări ale Comunicării

Este plecată din Moldova de mai mult de un sfert de veac, dar a atins nivelul celor mai vestiți profesori și cercetători americani. Este vorba despre Viorica Marian, care, după absolvirea Liceului Ion Creangă din Chișinău, în perioada recăpătării Independenței Republicii Moldova, a ales să-și continuie studiile și să-și vadă visul american împlinit, relatează Moldova Times.

De 17 ani, Viorica Marian predă științele psiholingvistice și ale comunicării la Universitata Northwestern din Chicago, unde se simte împlinită. A studiat la universitățile din Alaska, Atlanta, New York, iar la doar 25 de ani, i s-au oferit multe oportunități de muncă.

“Metodele științifice disponibile în laborator ne permit sa studiem activitatea creierului la diverse situații. În unul dintre studii au fost intervievați peste 50 de persoane din Coreea”, afirmă  pentru Moldova Times, Viorica Marian, profesoară și cercetătoare, Universitatea Northwestern din Chicago, Departamentul de Științe și Dereglări ale Comunicării.

Până a ajunge să administreze cercetări valoroase despre bilingvism, ștințele cognitive și psihoneurologice în propriul său laborator de la Universitatea Northwestern din Chicago, Viorica Marian a acumulat în cariera sa studii americane avansate la câteva universități prestigioase din America.

VIORICA MARIAN, profesoară și cercetătoare, Universitatea Northwestern din Chicago, Departamentul de Științe și Dereglări ale Comunicării
VIORICA MARIAN, profesoară și cercetătoare, Universitatea Northwestern din Chicago, Departamentul de Științe și Dereglări ale Comunicării

Cercetările reacțiilor cognitive ale persoanelor care vorbesc mai multe limbi sunt finanțate de Guvernul amerian, care ajung la sute de mii de dolari. În cei 17 ani de experiență în laborator, Viorica a atras zeci de studenți internaționali, care au acces la cele mai performante softuri. Aici se analizează comportamentul și analizele neurolingvistice ale creierului.

În laborator au fost studiate modalitățile de gândire și percepție ale multor personalități remarcante, iar în cadrul activității de cercetare în laborator au fost publicate deja peste 100 de articole științifice, idei care au fost născute datorită acestor cercetări, care implică un spectru larg de studiere. În cadrul laboratorului, Viorica Marian și aspiranții ei au testat mii de persoane bilingve, inclusiv în engleză, spaniolă, chineză, koreană, rusă și germană.

Viorica Marian și J. Fraser Stoddart, laureat al Premiului Nobel în chimie Chemistry
Viorica Marian și J. Fraser Stoddart, laureat al Premiului Nobel în chimie

Întrebată de Moldova Times dacă astfel de cercetări ar avea priză la publicul moldovenesc sau dacă ar fi posibilă transferarea unor proiecte de cercetare și în Moldova, Viorica nu este sigură că țara noastră este pregătită pentru astfel de inițiative, odată ce investițiile în știință sunt destul de mici, iar lupta împotriva sărăciei, încă destul de resimțită de unii.

“Susținerea științelor sociale in Moldova este foarte scăzută. Dar și în Rusia, nivelul de studiere și cercetare in stiintele sociale este relativ scazut,” a mai adăugat cercetătoarea.

Tânăra cercetătoare se mândrește nu doar cu succese în plan profesional, dar și cu cei trei copii dotați, care acum au fericita ocazie de a învăța la cele mai prestigioase școli de inginerie din SUA.

În familia cercetătoarei moldovence, cunoașterea mai multor limbi străine nu este o noutate, în special în cazul copiilor, care au o predilecție pentru acestea, pe lângă multe alte talente care sunt încurajate și dezvoltate încă din fragedă copilărie.

“Soțul meu vorbește engleza, olandeza, germana, spaniola, si franceza. Copiii vorbesc engleza, dar fiica mai mare învață limba rusă, cea mijlocie – spaniola, iar cea mai mică, româna”, explică Viorica.

Viorica a avut ocazia să-și aducă copiii în vizită în țara sa de baștină, de unde și-a luat zborul, pentru a le povesti despre rădăcinile și originile personale. În Chișinău, aceștia s-au bucurat de cele mai interesante oportunități distractive, circ, balet, placinte, care le-au rămas în amintire după câțiva ani.

Viorica Marian cu familia în Chicago
Viorica Marian cu familia în Chicago

În ceea ce privește migrația tinerilor peste hotarele țării și absorbirea lor de către centrele educaționale populare,Viorica o priveste mai degraba ca pe un exod intelectual, pentru că, în cele mai dese cazuri, aceștia nu mai revin acasă, fiind atrași de un alt nivel de trai. Totodată, generația tânără este de multe ori o sursă de inspirație și energie chiar pentru profesorii americani.

“Kennedy zicea că mai bine să te întrebi ce poți face tu pentru țara ta, decât ce poate face ea pentru tine. Dacă ar avea toată lumea motivația de a contribui, vom putea schimba ceva în Moldova. Trebuie să existe și oportunitatea de a ne implica. Tineretul pleacă peste hotare, nu își vede rostul în Moldova”, spune profesoara moldoveancă.

Tănăra moldoveancă este mereu încojurată de celebrități de la Hollywood, academicieni, premianți ai Premiului Nobel, dar și studenți care o susțin în cercetările care îi aduc un renume la diverse conferințe internaționale pe care le-a susținut în Hong Kong, Singapore, Australia, Europa. Călătorește mult și speră să găsească timp să pubice în curând și o carte, care neapărat va fi tradusă și pentru publicul moldovenesc.

Acest reportaj a fost realizat cu susținerea Biroului pentru Relații cu Diaspora, în cadrul Programului Diaspora Engagement Hub, al proiectului ”Consolidarea cadrului instituțional al Republicii Moldova în domeniul migrației și dezvoltării”, implemetat în parteneriat cu OIM Moldova și finanțat de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC). Opiniile exprimate de autor nu sunt neapărat împărtășite de către fondator.

Comments

comments