Filmul documentar “Prigoana din Basarabia”, proiectat la festivalul pentru drepturile omului din Arizona, SUA

2811
foto: Arhiva Muzeului Holocaustului din Washington DC
foto: Arhiva Muzeului Holocaustului din Washington DC

Filmul documentar “Prigoana din Basarabia”, produs de către Centrul Național al Romilor din Moldova, regizat de jurnalista Natalia Ghilascu, fost proiectat recent la Festivalul Fimelor pentru Drepturile Omului în Arizona, SUA. 

Filmul documentar “Prigoana din Basarabia” este o trecere în istorie a tragediei şi suferinţei prin care au trecut circa 3 mii de victime de entie romă din Basarabia. Au fost exliaţi în lagărele şi ghetourile din Transnistria în vara anului 1942 şi doar jumătate s-au întors acasă.

Publicul american a recepționat filmul ca fiin unul foarte informativ, unii au aflat pentru prima dată despre exilul romilor din Europa de Est si s-a arătat interesat dacă problemele si prejudecățile față de această comunitate mai persistâ în regiune.

“Este o sursă plină de inspirație si informare să aflu că până în present această comunitate de romi se confruntă cu mari dificultăți si inegalități în societate. Ar trebui să fie vizionat de orhanizațiile internaționale care ar putea sprijini si veni cu unele soluții. Sunt în asteptarea altor serii de filme despre Holocaust din această regiune,” a afirmat Satya Mahapatra din Tempe, Arizona.

Filmul documentar arată istoria romii deportați în Transnistria ca fiind un episod tragic din istoria țării noastre. Regizoarea Natalia Ghilascu a afirmat că despre exilul romilor în lagărele și ghetourile din Transnistria în vara anului 1942 nici cetățenii din Moldova nu prea cunosc, unii chiar refuză să recunoască aceste evenimente istorice.

“Din cei trei mii de romi, doar jumătate s-au întors acasă. Astăzi puțini cunosc despre ororile regimului antonescian. Sunt foarte onorată că acest film a putut trece granițele Moldovei pentru a informa publicul internațional despre unele evenimente negate de către moldoveni”, a afirmat Natalia Ghilascu.

“Am fost profunt emoționată de acest film. Am studiat informații despre genocide, iar evenimentele despre Holocaust se încadrează perfect în aceste studii. Acum cunosc mai multe date despre cannibalism si despre suferințele romilor din Europa de Est”, afirmă Cristina De Luna din Phoenix, una dintre participanții festivalului de film.

foto: Arhiva Muzeului Holocaustului din Washington DC
foto: Arhiva Muzeului Holocaustului din Washington DC

Filmul prezintă imagini din acele locuri ale deportării, care acum se află în administraţia ucraineană. Regizorii Sergu Ene și Natalia Ghilașcu, au mers pe urmele deportaților în 2013, în satul Ivanovka din regiunea Nicolaev, unde au întâlnit câțiva martori care îşi aduc aminte de acele evenimente.

”Prigoana din Basarabia” arată și unele documente care atestă despre condiţiile de trai ale deportaţilor. Fotografiile aflate la Arhiva regională de stat din Odesa atestă condiţiile extreme ale romilor din acea vreme. Atrocităţile regimului fascist sunt puţin azi cunoscute de către tineri pentru că această materie nu este predată în școli. Chiar şi în manualele de istorie, evenimentele din perioada anilor 1942-1944 sunt abordate tangenţial”, susține istoricul Ion Duminică.

“Acum înțeleg mai bine problemele comunității de romi si, cu părere de rău, prejudecățile ca fiind hoți si indezirabili mai persist. Am aflat pentru prima dată despre persecuțiile împotriva romilor. Am fost profund emoționată să văd lacrimile acestor oameni suferinzi,” a menționat Bijuan Arnold după vizionarea filmului documenatar.

Amintim că proiecția filmului “Prigoana din Basarania” a fost prezentat la Festivalul Internațional de Film Documentar CRONOGRAF în 2013 si a fost premiat pentru locul I, iar regizorii au obținut Trofeul Secțiunii Producții Locale.

 

Comments

comments