imagine simbol
imagine simbol

Ministerul Sătănății s-a autosesizat după ce presa națională a publicat istoria unei tinere, care însărcinată în 36 de săptămâni, a fost trimisă de medici la spitalul din Chișinău, după ce au anunțat-o că fătul pe care îl poartă este mort. În acest sens, ministerul a elucidat circumstanțele situației, exprimându-și regretul față de pierderea femeii.

Ministerul Sănătății dă vina pe presă că nu au documentat suficient subiectul și a prezentat distorsionat faptele, inclusiv declarațiile femeii. Reprezentanții instituției au luat legătura cu Maria Gadiac, iar acesteia, fiindu-i frică de propria sănătate și de criticile medicilor care îi oferă în prezent îngrijire, a explicat o situație diferită reprezentanților Ministerului Sănătății pentru a evita careva probleme.

Femeia le-a spus că a fost consiliată de medicul ginecolog, din cadrul Spitalului Raional Rezina, Ana Melnic, care a trimis-o de una singură la Institutul Mamei și Copilului din Chișinău. Decesul fătului nu a provocat complicații în cazul Mariei, ea a precizat pentru Ministerul Sănătății că nu avea dureri, cu excepția traumei psihologice.

“Deoarece maternitatea din raionul Rezina este de nivelul I, medicii i-au eliberat o îndreptare către Institutul Mamei și Copilului, pentru extragerea fătului. Doar maternitățile de nivelul II și III au condițiile necesare pentru efectuarea acestei proceduri medicale”, se arată în comunicatul de presă al instituției.

Pusă în fața faptului și a situației, femeia nu avea altă alegere decât să se deplaseze de una singură, dar dacă i se oferea o ambulanță direct spre Chișinău, medicii s-ar fi asigurat că starea ei de sănătate este contantă, dar a fost nevoită să facă drumuri acasă în sat și să găsească mașină și să se deplaseze în transport public.

Ministerul Sănătății mai informează că pe parcursul drumului spre Institutul Mamei și Copilului, dar și în timpul internării, ginecologul Ana Melnic s-a interesat constat despre starea ei de sănătate. Această situație demonstrează faptul că pacienta a beneficiat de asistența necesară și atitudine adecvată din partea medicilor de la Spitalul Raional Rezina”, se precizează în comunicat. Femeia i-a explicat autorităților că fără acordul ei și fără ca să fie informată, unchiul i-a mediatizat tragedia.

Pe formurile de discuții online, femeile din Moldova sunt îndurerate de tragedia Mariei, unele din ele explicând despre propriile experiențe pe care le-a avut cu medicii în condiții similare, inclusiv fiind nevoite să-și procure singure pastile de 600 de lei pentru a stimula nașterea.

“Am pățit-o și eu la maternitatea din Bălți, am stat cu fetița în burtă 43 de sătpămâni, cu toate acestea nu doreau să provoace nașterea, iar când deja se sufoca în burtă, mi-au spus să cumpăr pastile, până la urmă, mi-au făcut cezariană de urgență”, afirmă Natalia Covalgiu.

Protocolului Național privind nașterele anatale, a fost elaborat în 2014, de o echipă de doctori în științe medicale. Specialiștii au ținut cont de standardele internaționale, care reglementează asistența gravidei în asemenea situații. Protocolul nu prevede însă solicitarea ambulanței, pentru transportarea gravidei, în cazurile în care nu sunt complicații și nu există riscuri pentru viață.

Comments

comments