imagine simbol

Cu copilul mort în burtă, o tânără din satul Horodiște fost nevoită să vină la Chişinău, pe cont propriu, după ce medicii de la spital raional Rezina au anunţat-o că fătul este mort, informează Moldova Times.

Pe 2 februarie, Maria Gădiac, însărcinată în luna a noua, s-a adresat medicului ginecolog, Ana Melnic de la Policlnica Rezina, în privința fătului, mișcările acestuia nemaifiind simțite de către mamă.

Așa cum investigaţiile UZI sunt programate din timp de către asistenta medicală din localitatea de baștină, Slobozia-Horodiște, i-a propus să petreacă investigaţia de urgenţă la un centru privat din oraș, iar pentru că nu avea bani, a fost nevoită să plece acasă după bani.

Vineri, investigația Mariei arăta că bătăile inimii fătului lipsesc, la care gravida a rămas şocată. Medicul – genicolog a liniştit-o pe pacientă şi i-a propus să meargă la Spitalul Republican “Mama şi Copilul” din Chişinău în baza unei recomandări în scris.

Gravida a informat-o pe medic că nu dispune de finanţe pentru a pleca la Chişinău şi a fost nevoită să meargă acasă. La domiciliu, starea sănătăţii Mariei s-a înrăutăţit şi soţul, Dumitru Gădiac, a alergat la rude şi prieteni pentru a aduna bani să plece la Chişinău. Au închiriat o maşină pînă la Orhei, apoi au luat rutiera Orhei – Chişinău şi au înoptat la o rudă.

Sâmbătă dimineaţa, gravida, însoţită de soţ, au mers la spital, unde a  fost internată, dar până luni, la orele 12-00 nu s-a prezentat nici un medic pentru a o examina. După amiază, asistenta medicală a trimis-o la farmacie să procure pastile pentru a provoca naşterea forţată a fătului mort.

Un consătean de-al Mariei a discutat cu directoarea Spitalului Raional Rezina, Nina Postu despre acest caz, insistând ca femeia să fie trimisă cu ambulanţa la Chişinău. Directoarea, în mod ofensator, l-a ameninţat și l-a avertizat să nu se mai amestece în treburile lor, pentru că medicul mai bine ştie cum trebuie să procedeze.

Potrivit cetățeanului care a făcut o sesizare și la presa raională despre acest caz, Ana Melnic nu a avut  niciun  drept să o lase pe gravidă acasă, de voia sorții. “Întrucât mai avea două săptămâni până la naştere, îndeosebi cu fătul mort, reprezintă un pacient cu risc sporit”, ne relatează Ion Ghilascu.

Medicii noştri au procedat exact conform Protocolului Moartea antenatală a fătului. Aceasta nu constituie o urgenţă medicală, de aceea a fost direcţionată la o instituţie de nivel terţiar. Ea se simţea bine, nu acuza dureri. Fătul poate rămîne şi două săptămîni in uter. Aceasta nu este o urgenţă, iar noi am procedat corect şi ne menţinem opinia”, a spus Nina Postu, citată de E-Sănătate.

Diana Stăvilă, tot originară din Rezina, a comentat pe rețelele de socializare că fetița ei a decedat doar după o lună tot din cauza indiferenței medicilor din oraș. “A fost inițiată urmărirea penală, apoi dosarul a fost clasat, căci am înţeles că nu voi putea scoate la capăt  cu ei. Să dea  Domnul    răspundă pentru indiferenţă, dar  sincer, nu prea cred. Doamnei  sănătate  multă. Să fie cu  succes  operaţia”.

Potrivit Emiliei Prodan, un alt medic ginecolog de la spitalul din Bălţi, constată cu regret că  astfel de medici sunt atât de indiferenți față de pacienți. “Nici într-un caz nu trebuia să o trimită acasă de una singură. Putea cu succes să-i organizeze naşterea fătului mort şi la Rezina, la maternitate. Toate cheltuielile pentru gravide sunt gratis. Posibil că ginecologul n-a fost convinsă că fătul era mort”.

Atunci cînd este depistată moartea fătului trebuie să se recurgă imediat la expulzie. Există procedee care trebuie urmate, pe paşi care pot dura cîteva zile, însă acest lucru nu înseamnă că poţi lăsa gravida cu copilul decedat în ea. Există numeroase riscuri pentru sănătatea femeii”, explică medicul ginecolog Ştefan Gaţcan, citat de E-Sănătate.

Comments

comments