Vladimir Plahotniuc, fostul lider PDM

Fostul lider PD, Vlad Plahotniuc, și democratul Constantin Țuțu sunt anchetați în Federația Rusă pentru trafic de droguri, într-o anchetă care a început încă în anul 2012. În această schemă sunt implicate persoane din RM și Spania, relatează Unimedia.

Anchetatorii Departamentului de Investigații din cadrul Ministerului de Interne rus l-au pus sub acuzare în absență pe fostul președinte al Partidului Democrat din Republica Moldova, Vladimir Plahotniuc și democratul Constantin Țuțu, în comiterea unei infracțiuni în conformitate cu alineatele 1 și 2 ale articolului 210 din Codul penal.

Astfel, Plahotniuc este învinuit pe 28 de capete de acuzare, de contrabandă și vânzarea ilegală de stupefiante.

Publicitate comercială

Potrivit anchetei, suspecții au creat un canal de contrabandă deosebit de mare prin mai multe state. Este vorba de contrabandă cu hașiș din Africa de Nord, care trecea prin mai multe țări UE către statele CSI și comercializarea lor ilegală.

Această organizație criminală ar fi fost creată în perioada iunie-august 2012 și condusă de Oleg Pruteanu și alte persoane din Republica Moldova și Regatul Spaniei.

Potrivit reprezentaților Ministerului Afacerilor Interne rus, Constantin Țuțu realiza controlul asupra sindicatului de droguri, la indicațiile lui Plahotniuc. Ancheta, care a fost desfășurată și cu ajutorul organelor de drept din RM, a identificat cel puțin 60 participanți.

Potrivit RBC, reprezentanții comunității criminale conduse de Plahotniuc se angajau de asemenea în „trafic de ființe umane, proxenetism, asasinări la comandă, atacuri de tip rider asupră băncilor și întreprinderilor, deturnarea de fonduri din sistemul financiar și bancar” din Moldova.

Potrivit Ministerului de Interne al Federației Ruse, Vlad Plahotniuc a intimidat mai multe persoane care ar ocupa funcții de răspunde în instituții de drept. Fostul lider PD ar fi exercitat un control direct asupra lui Oleg Pruteanu, întreaga schemă fiind gestionată de Plahotniuc și pusă în practică de Constantin Țuțu.

Potrivit Codului Penal din Rusia, fostul lider PD, Vlad Plahotniuc riscă închisoare pe viață.

Amintim că la data de 8 martie curent, presa din Federația Rusă a difuzat un material amplu despre ex-liderul Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, și despre legăturile sale cu Veaceslav Platon și bancherul Gherman Gorbunțov. Presa din Rusia îl acuză pe Plahotniuc de spălări de bani, dar și de alte încălcări grave.

De asemenea, cu două zile înainatea alegerilor parlamentare, la data de 22 februarie, Ministerul rus de Interne aduce acuzații ex-liderului Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, și omului de afaceri, Veaceslav Platon, de organizarea unei grupări criminale internaționale și retragerea ilegală a banilor din Federația Rusă. Plahotniuc și Platon au organizat un grup criminal internațional care a retras ilegal mai mult de 37 de miliarde de ruble din Rusia în 2013-2014 (cu rata actuală de aproximativ 560 milioane dolari). Anchetatorii ruși au stabilit că cetățeni ai Rusiei și Republicii Moldova au creat un grup criminal internațional pentru a efectua tranzacții valutare ilegale la scară largă.

Ulterior, Ministerul de Interne al Federației Ruse a venit cu o confirmare video precum că Vlad Plahotniuc și Veaceslav Platon, ambii cu cetățenie rusă, au spălat 37 de miliarde de ruble.

„Organizatorii activităților ilegale au fost Vladimir Plahotniuc și Veaceslav Platon, care au cetățenia Federației Ruse. În perioada 2013-2014, membrii grupării criminale, pe bază de falsuri și documente false, ar fi transferat bani în valută străină în conturile nerezidenților unei bănci din Moldova și alte organizații străine sub pretextul vânzării monedei.

Banii primiți în ruble rusești au fost lichidați din conturile corespondente ale băncilor rusești cu privire la falsurile deciziilor instanțelor din Republica Moldova în favoarea persoanelor fizice și juridice străine (nerezidenți). În total, potrivit investigației, peste 37 de miliarde de ruble au fost retrase în afara Rusiei”.

Comments

comments