Cu dansuri tradiționale, bucate și muzică bună,  comunitatea moldovenilor din Canada a dat un spectacol de anvergură, unde au promovat valorilor naționale pe continentul nord-American.

Asociația Moldovenilor din Quebec, din Ottawa și Gatineau, „Koolture Tricolore” (Montreal) și „Moldova-Canada Link” (Toronto), cu susținerea Ambasadei Moldovei la Ottawa, au sărbătorit intrarea în noul an 2017 într-un nou format, la Focul din Vatră, un Festival de Datini și Obiceiuri de Crăciun, pe care l-au lansat cu Pluguşor, hăituri, căpriţă, hulubaşi, colăcei şi voie bună.

Potrivit ambasadoarei Republicii Moldovei în Canada, conaționalii noștri contribuie cu succes la diversitatea culturală a Canadei, la promovarea bogatelor tradiții moldovenești și la păstrarea patrimoniului cultural al țării noastre.

La festival au poposit și moldovenii stabiliți cu traiul în Ottawa, Gatineau, Montreal și Toronto, unde au pregătit un scenariu realizat datorită eforturilor și contribuției artiștilor de valoare, care au fost prezenți la eveniment.

De la spectacol nu a lips nici Moș Crăciun, care a împărțit cadouri și mici bucurii tinerei generații moldo-canadiene. Copiii au recitat poezii și s-au simțit în largul lor, într-o atmosferă plină de feerie.

foto: Asociația Moldovenilor din Quebec

Serata a fost continuată cu un program de concursuri de colinde și costume pentru toți copiii, precum și un concurs de dansuri. Amintim că peste hotarele Republicii Moldova sunt plecați, oficial, 805.509 cetățeni, iar în Canada locuiesc cel puțin 17.500 de moldoveni.

Acest reportaj a fost realizat cu susținerea Biroului pentru Relații cu Diaspora, în cadrul Programului Diaspora Engagement Hub, al proiectului ”Consolidarea cadrului instituțional al Republicii Moldova în domeniul migrației și dezvoltării”, implemetat în parteneriat cu OIM Moldova și finanțat de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC). Opiniile exprimate de autor nu sunt neapărat împărtășite de către fondator. 

Comments

comments