Preşedintele Comisiei parlamentare juridice, pentru numiri şi imunităţi, Sergiu Litvinenco

Preşedintele Comisiei parlamentare juridice, pentru numiri şi imunităţi, Sergiu Litvinenco sustine demersul prim ministrei Maia Sandu şi spune ca CSM trebuie să cureţe „ograda” magistraţilor de corupţi, compromişi şi slujitori ai regimului Plahotniuc.

Deputatul Blocului ACUM mai spune că demisia judecătorilor Curții Constituționale este unica acțiune posibilă ce putea fi luată de niște judecători care au discreditat imaginea instituției, relatează Radio Europa Liberă.

Europa Liberă: Pe neprins de veste, magistrații Curții Constituționale au spus că își depun mandatele in corpore. V-a surprins acest gest al lor?

Sergiu Litvinenco: „Era unica decizie care se impunea având în vedere toate lucrurile pe care le-a făcut această componență a Curții Constituționale, pentru că a fost foarte grav ceea ce au făcut ei. Este fără precedent acel document care a fost emis de către

Chiar membrii Comisiei de la Veneția au rămas stupefiați de cât de departe au mers acești așa-numiți judecători ai Curții Constituționale …

Comisia de la Veneția, chiar membrii Comisiei de la Veneția au rămas stupefiați de cât de departe au mers acești așa-numiți judecători ai Curții Constituționale. Au încălcat flagrant Constituția, au încălcat flagrant absolut toate standardele în materie de drept constituțional și chiar Comisia de la Veneția în acel raport a constatat că judecătorii noștri au încălcat prevederile Constituției, adică era unica măsură care se impunea, nu putea exista altă măsură.

Deci, această Curte Constituțională s-a discreditat iremediabil, acești judecători, practic, ei nici nu mai puteau fi numiți judecători. Și este o unică soluție care putea să existe în contextul care a existat la momentul de față.”

Europa Liberă: Încetarea mandatului și vacanța funcțiilor de judecători ai Curții Constituționale a fost deja anunțată autorităților competente care trebuie să desemneze noii judecători. Europa Liberă a discutat cu experți în drept constituțional, care vă sugerează că nu trebuie să vă grăbiți, chiar dacă și două luni nu va fi desemnată această componență, nimic grav nu se întâmplă. O să grăbiți procesul? Cum vedeți Dvs., pentru că se mai propune să modificați și Legea privind Curtea Constituțională?

Sergiu Litvinenco: „Nu cred că vom modifica Legea privind Curtea Constituțională. Într-adevăr, dacă toți judecătorii și-au dat demisia, asta înseamnă că toți cei șase judecători urmează a fi desemnați de către Consiliul Superior al Magistraturii, Parlament și Guvern.”

Europa Liberă: Câte doi din partea fiecărei entități.

Sergiu Litvinenco: „Eu personal voi pleda pentru un concurs transparent, cel puțin la nivelul Executivului și la nivelul Parlamentului. Sper că același lucru îl va face și Consiliul Superior al Magistraturii, spre deosebire de data trecută, când l-au numit pe Gurin fără nici un fel de concurs și în general fără ședință, am înțeles că, dar a apărut la un moment data așa o hotărâre.

Din punctul meu de vedere, într-adevăr, nu trebuie să grăbim lucrurile, trebuie să stabilim niște reguli clare cu privire la un concurs autentic, meritocratic, să nu fie un concurs de genul celor care făcea Partidul Democrat de-a lungul timpului – o mimare a concursului. Noi trebuie să demonstrăm că suntem altfel, să facem un concurs pe bune, astfel încât în aceste funcții să acceadă persoanele care merită cel mai mult acest lucru.”

Europa Liberă: Deja v-au fost aruncate câteva săgeți cu critici referitor la felul în care l-ați desemnat pe șeful SIS-ului – fără concurs, fără discuții cu societatea civilă…

Sergiu Litvinenco: „În raport cu șeful SIS-ului, este adevărat că și în raport cu judecătorii Curții Constituționale, legea, de asemenea, nu prevede obligativitatea concursului; în raport cu șeful SIS-ului a fost o situație, din punctul meu de vedere, excepțională, pentru că noi urma să desemnăm acolo cât mai repede un conducător, altfel instituția era în continuare controlată de Plahotniuc și am mers pe această cale, această persoană care a fost desemnată pe post de director al Serviciului de Informație și Securitate este o persoană din interiorul structurii respective.

Europa Liberă: La Chișinău consens pe marginea desemnării unui nou procuror general nu există. Din câte am reținut din declarațiile Maiei Sandu, ea și-ar dori să vină cineva din afară ca să ocupe acest fotoliu, iar Igor Dodon într-un interviu pentru Europa Liberăa zis că trebuie de găsit această persoană din sistem.

Sergiu Litvinenco: „Eu tot ca atare mi-aș dori să fie o persoană din afară, pentru că noi am tot încercat de-a lungul timpului să găsim oameni în Republica Moldova și, din păcate, nu am reușit.

Trebuie să fie o persoană care nu ascultă de ordinele nici ale politicienilor de la putere sau din opoziție, nici de ordinele anumitor grupuri de interese care ar dori să controleze Procuratura …

Sigur, asta nu înseamnă că în Republica Moldova nu există astfel de oameni. Eu cred că noi putem găsi și în Republica Moldova persoane care, într-adevăr, să pornească reforma reală în cadrul Procuraturii Generale.

Cel mai important este calitatea persoanei. Trebuie să fie o persoană care nu ascultă de ordinele nici ale politicienilor de la putere sau din opoziție, nici de ordinele anumitor grupuri de interese care ar dori să controleze Procuratura. La noi, Procuratura niciodată nu a fost independentă…”

Europa Liberă: Din contra s-a zis că este o bâtă în mâna politicianului, un instrument cu care poate fi șantajat oponentul politic.”

Sergiu Litvinenco: „Exact. La asta chiar voiam să ajung. Deci, în 1994, noi am semnat un angajament în fața Consiliului Europei că ne obligăm să transformăm Procuratura dintr-o instituție sovietică

Niciodată nu am reușit să facem ceva bun și să transformăm Procuratura într-o instituție independentă…

de tip vîșinskinian într-o instituție europeană. Am avut patru legi, permanent începeau discuțiile despre reforma Procuraturii, noi adoptam o nouă lege; niciodată nu am reușit să facem ceva bun și să transformăm Procuratura într-o instituție independentă. Dar ceea ce s-a întâmplat de la 2009 încoace este ceva care nu s-a întâmplat nici din ‘90 până în 2009, pentru că niciodată procuratura până în 2009 nu a fost elementul-cheie în constituirea majorităților parlamentare.

Continuarea interviului poate fi citit aici. 

Comments

comments