foto: Oleg Ciubotaru, Sacramento

Circa 200 de moldoveni stabiliți cu traiul în orașul Sacramento, SUA, s-au simțit ca acasă, și asta pentru că au cântat cele mai prețioase colinde de Crăciun și i-au urat de sărbători pe cei dragi la cea de a treia ediție a șezătorii “Sorcova Vesela”.  

De la eveniment nu au lipsit costumele tradiționale, covoare moldovenești, bucatele tradiționale, care i-au adus pe cei plecați în SUA mai aproape de Moldova.

Organizatoarea șezătorii “Sorcova-Vesela”, Mariana Mikesell, afirmă că, deși membrii comunității sunt prinși în viața cotidiană americană, aceștia au găsit timp să pregătească hăituri și au depus multă energie și suflet în acest eveniment.  

“Gospodinele s-au adunat chiar la mine acasă, unde am pregătit colacii, plăcintele, cornulețe. Mai apoi, în sala de festivități am împletit sarmale, am gătit cartofi cu carne la cuptor etc. A fost atât de plăcut să lucrăm în echipă, exact cum se strângeau oamenii în sate la claca”. Moldovencele din Sacramento au pregătit hulubasi și câțiva colaci cu care au mulțumit colindătorii. 

Șezătoarea “Sorcova Vesela” a devenit o tradiție pentru moldovenii din Sacramento, căreia i s-au alăturat și reprezentanții comunității din San Francisco, San Diego, Los Altos, etc. Potrivit lui Oleg Ciubotaru, în Sacramento locuiesc cei mai autentici moldoveni din California, pentru că aici se gătește zeamă ca acasă cu murături.  

“Aici am demomnstrat că suntem făcuți din același aluat, avem aceleași sentimente, gânduri, dor de neam, pe care le împărțim cu drag de fiecare dată când avem o ocazie”, a mai adăugat Mariana Mikesell.

foto: Oleg Ciubotaru, Sacramento

Toți cei adunați au cântat și s-au distrat la sezatoare, iar cântece vechi strămoșești cum ar fi “ Asta hora-mi place mie”, “ La portița, la Gheorghiță” le-au încălzit inimile celor prezenți. La fel, organizatorii au primit cetele de urători cu plugul, capra și ursul.

Printre invitații serii au fost dansatorii Ansamblului “Hora”, organizat de Gheorghe Arabagi solistele Abigaila Budac și Viorica Onut. Copiii s-au bucurat de vizita lui Moa Crăciun, Alba ca Zăpada, au dansat “ alunel hai la joc”, “sorcova vesela” și “ Moș craciun cu plete dalbe”.

Tânăra generație a participat și la un atelier de meșteșugărit, unde 50 de copii adunați au învățat să meșteșugărească sorcove, să deseneze și au povestit despre tradițiile buneilor noștri din Moldova. 

“La anul vom fi și mai bine mobilizați, vom implica mai multă lume dornică de cântec și dans. Cu această determinare vom aduce Moldova la noi acasă, adică aici în California”, afirmă Mariana. 

Comments

comments