Ambasadoarea SUA in Moldova, Pamela Hyde Smith
Ambasadoarea SUA in Moldova, Pamela Hyde Smith

„Sunt onorată și încântată să mă reconectez cu prietenii mei dragi din Moldova. Deseori mă gândesc la voi și îmi aduc aminte cu mare drag de perioada când eram Ambasadoarea SUA în țara dvs”, a declarat fosta ambasadoare a Staelor Unite ale Americii în Moldova pentru Radio Europa Liberă. 

“Primul lucru la care mă gândesc atunci când îmi aduc aminte de Moldova este poporul minunat pe care am avut ocazia să îl cunosc.

Am reușit să vizitez multe locuri, începând cu cele din nord, Edineț, Soroca și terminând cu cele din sud, Cahul și Comrat. Am vizitat și regiunea transnistreană, puteți vede de fapt regiunea transinsitreană în tabloul din spatele meu. Am fost și la Ungheni, Orhei și celelalte orașe învecinate.

Am întâlnit diverși lideri de întreprinderi, școli și reprezentanți ai administrației publice locale și toți erau atât de minunați. Îmi aduc aminte de dealurile pitorești și terenurile agricole bogate ale Moldovei, ceea ce mă face fericită, pentru că Ambasada SUA în Moldova a reușit să susțină procesul de privatizare a pământului și să consolideze instituțiile democratice și o econome de piață liberă atât de necesare în Moldova.

O altă amintire plăcută este vizita fostului președinte al Republicii Moldovei la Washington, unde s-a întâlnit cu președintele american George Bush, un eveniment extraordinar pentru Moldova la Washington.

Am mers mai apoi în Carolina de Nord, un stat care a devenit un partener important în relațiile cu Republica Moldova, și am sărbătorit această realizare, a fost un timp minunat.

În ce privește viitorul Republicii Moldova, sper că ea va rămâne orientată spre integrarea cu Uniunea Europeană și că își va găsi locul potrivit într-o familie extinsă a țărilor europene.

Cu ocazia zilei independenței Republicii Moldova,le doresc tuturor cetățenilor mult succes, prosperitate, sănătate și fericire.

Nouă ne pasă, mie personal îmi pasă de dumneavoastră și de minunata Moldovă. Sper că voi avea ocazia să vă vizitez în curând.”

Pamela Hyde Smith a ocupat funcția de ambasador al Statelor Unite în Republica Moldova între 2001-2003. Pînă la pensionarea sa de la Departamentul de stat la sfîrșitul lui 2005, a fost membră de carieră a Senior Foreign Service, funcționînd, înainte de a fi ambasadoare, ca secretar pentru afaceri publice la ambasada americană de la Londra, atașat de presă la ambasada americană de la Jakarta, atașat cultural la ambasada americană de la Belgrad, secretar unu la ambasada americană de la București. A intrat în diplomație în 1975, lucrînd pentru Agenția de informații a Statelor Unite pînă la contopirea acesteia cu Departamentul de stat în 1989.

Comments

comments