Noul Parlament de la Chisinau, 2019

Proiectul de lege privind anularea sistemului electoral mixt și revenirea la cel proporțional a fost votat de Parlament în prima lectură. Pentru a deveni lege, acesta urmează să fie votat în lectura a doua, relatează Jurnal MD. 

Proiectul de lege prevede îmbunătățirea modului de votare în Disporă, limitarea cuantumului donațiilor și transparentizarea finanțării partidelor și a campaniilor electorale, stabilirea unor proceduri clare, transparente și meritocratice la întocmirea listelor de candidați, reprezentarea candidaților la alegerile parlamentare a raioanelor, excluderea certificatelor de integritate, excluderea agitației electorale în ziua alegerilor, excluderea interdicției pentru Diasporă de a vota cu pașapoarte expirate (care conțin IDNP) și cu buletine de identitate.

Proiectul amendează patru acte legislative: Codul Electoral, Legea privind statutul deputatului, legea privind partidele politice și Codul contravențional.

„Am avut votul prin sistemul mixt unde s-a permis fraudarea masivă. la limită au trecut deputați pe care acum nu-i vedem în această sală. Am candidat la Criuleni, am trecut prin acest spectacol de prost gust, acolo unde candidatul PD tot sacrifica și spunea că e „pomana porcului”. Tot spuneam că fraudarea va fi masivă. Certificatul de integritate este un absurd. Peste noapte, hoții au devenit curați. Dacă l-a primit până și Șor, ce să mai vorbim”, spune Lilian Carp în luarea sa de cuvânt.

„Trebuie să vedem cum asigurăm Diasporei, pe lângă votul de a alege și dreptul de a fi aleși. Sunt și cetățenii noștri din Transnistra, trebuie să le asigurăm dreptul lor să voteze și să fie aleși. Nu am avut niciodată acces la listele alegătorilor care este un „program suveran” al lui Ciocan. Vom insista și pe votul electronic. Secțiile de vot sunt digitalizate. Avem toate posibilitățile tehnice. Astfel ne vom debarasa de listele cu suflete moarte”, a spus socialistul Vlad Bătrâncea.

Igor Munteanu propune introducerea sistemului de vot electronic. „Trebuie să trecem la sistemul de vot electronic. Tendințele democratice arată că corpul electoral din RM slăbește. Avem nevoie de o participare activă a Diasporei”, a spus deputatul blocului ACUM.

„Comisia de la Veneția a spus că sistemul electronic și votul de corespondență pot fi implementate în condițiile în care instituțiile care le implementează sunt libere de influența partidelor. La moment nu avem așa ceva”, a spus Litvinenco.

„Trebuie să asigurăm dreptul oamenilor care se află în Diasporă, cu documente expirate, dar au altă cetățenie. Voi reveni cu propuneri pentru a doua lectură”, a spus Andrei Năstase.

„Noi cumva trebuie să înăsprim pedepsele pentru coruperea electorală. Altfel nu vom putea scăpa de faptul că unele partide parazitează pe sărăcia oamenilor”, a menționat deputatul blocului ACUM, Lilian Carp.

„Sistemul mixt a fost adoptat contrar recomandărilor Comisiei de la Veneția. Se propune revenirea la sistemul proporțional, precum și o serie de îmbunătățiri, printre care votarea în Diasporă”, a spus deputatul blocului ACUM.

De asemenea, se propune excluderea interdicției pentru cetățenii din Diasporă de a vota cu pașaportul expirat, precum și votul cu buletinul de identitate.

Proiectul mai anulează agitația în ziua alegerilor, precum și revenirea la „ziua tăcerii”, în ajun de alegeri.

Nici astăzi deputații PD și cei din Partidul Șor nu s-au prezentat la locul de muncă. Proiectul face parte din pachetul antioligarhic pregătit de blocul ACUM Platforma DA și PAS.

Comments

comments