Candidatul diasporei, Dumitru Alaiba, s-a aflat în sânul diasporei timp de cinci ani, când a învățat și a lucrat peste hotare. A locuit în cinci țări, iar în 2009 a decis să revină acasă. Este economist, manager și consultant internațional. De doi ani este director de Programe la Centrul de Politici și Reforme, instituție unde este și co-fondator, care a acumulat un portofoliu de 6 proiecte cu un buget total de aproximativ 400 mii EURO. 

Moldova Times: De ce ați decis să vă lansati în campania electorala din 2019?

Dumitru Alaiba: Așa vreau să contribui în cel mai eficient mod la o țară mai bună. Noi toți știm că Moldova poate deveni o țară a oportunităților pentru toți, doar că la moment este o țară a oportunităților doar pentru o minoritate rea-intenționată. Este timpul ca cineva să schimbe asta. În ultimii doi ani, ca parte a societății civile, am monitorizat și am bătut alarma când reformele și acțiunile Guvernului nu respectau elementare norme democratice și erau, de fapt, în detrimentul interesului cetățenilor.

Această clasă politică se ocupă de furturi, hărțuiri, amenințări, scheme și metode de blocare a puterii cetățenilor. Am observat cu tristețe cum în ultima vreme a migrat talentul, experiența și energia acestei țări. Chiar și în aceste condiții, avem norocul ca această guvernare să fie urâtă de majoritatea cetățenilor și avem norocul unei diaspore care se interesează de ceea ce se întâmplă acasă. Asta mi-a dat curaj și inspirație să particip în această campanie. Sunt sigur că împreună cu diaspora din SUA și Canada putem face multe lucruri pentru cetățenii noștri de peste hotare, și din Moldova.

Vreau o țară în care să-mi cresc copilul și trebuie să depun eforturi ca asta să fie o țară mai bună. O țară de care să fim mândri cu toții. Nu vreau să așteptăm un alt sau chiar două cicluri electorale. Nu mai avem timp de pierdut. Trebuie să alegem oameni onești ACUM.

Dumitru Alaiba, flickr.com

Moldova Times: Cum a decurs procedura de inregistrare a candidaturii si colectare a semnaturilor?

Dumitru Alaiba: Trebuie să recunosc că cele 881 de semnături nu au fost adunate în trei ore, așa cum li s-a întâmplat unora dintre candidați. Am făcut apeluri publice, la care oamenii care mă cunosc sau care mi-au urmărit activitatea, au fost invitați să vină să semneze. Și ei au venit și mi-au acordat nu doar semnăturile, dar și încrederea. Am mers și prin oraș și locuri publice. Deși numărul necesar de semnături era de 500, noi am preferat să adunăm mai multe, pentru că am vrut să evităm situații în care o parte din semnături ar fi fost invalidate. De la această guvernare nici nu știi la ce să te aștepți. De fapt știi: te aștepți la tot felul de scheme urâte.

Moldova Times: De ce considerați că sunteti un candidat potrivit pentru a reprezenta diaspora din SUA și Canada în Parlament?

Dumitru Alaiba: Cunosc zeci de cetățeni stabiliți în SUA și Canada – fiecare cu experiențe și istorii diferite. Am înțeles că există un potențial care trebuie utilizat cât mai mult. Mai ales că până acum, diaspora (mai ales cea de pe alte continente) a fost marginalizată, inclusiv, printr-un număr mic de secții de votare și ignorarea altor alternative de vot.

Mulți dintre moldoveni, chiar dacă nu plănuiesc să revină în țară, contribuie prin numeroase feluri la dezvoltarea Moldovei: există fundații de caritate, se creează locuri de muncă pentru alți cetățeni moldoveni, se donează pentru diferite cauze sociale, profesioniștii se implică prin expertiza lor, iar unii vor să investească în Moldova. Diaspora are o voce doar o dată la patru ani, dar uneori nici măcar așa.

Vreau să schimb asta. Sunt mândru de cetățenii care ne reprezintă în SUA și Canada. Unii au făcut studii la universități prestigioase, alții au început afaceri de la zero sau activează în companii americane și canadiene. Ei au dezvoltat aptitudini și au acumulat o experiență fantastică. Avem nevoie de energia, cunoștințele și experiența fiecărui moldovean plecat din țară.

A fost dat startul campaniei electorale în SUA și Canada

Deși mulți au luat decizia de a se stabili definitiv acolo, știu că își doresc să știe că rudele lor trăiesc într-o țară mai bună: în care munca este respectată, în care există servicii publice de calitate și o justiție corectă, în care nu trebuie să îți faci griji pentru ziua de mâine. Candidez pe această circumscripție având susținerea echipei ACUM, o echipă de oameni care iubesc această țară și care s-au săturat s-o vadă furată, s-o vadă coruptă și s-o vadă băgată în frică – care are potențialul să facă din Moldova o țară de care să fii mândru.

Am lucrat în medii multiculturale și în țări în care legea se respectă. Am făcut studiile în Finlanda, am lucrat în Finlanda, Letonia și în Austria în domeniul consultanței internaționale. Am văzut impactul pe care-l au în societate valori ca integritatea, competiția, meritocrația. Vreau ca aceleași valori să fie aplicate și în Moldova.

Moldova Times: Care este experiența politică și realizarile la care ați ajuns până la acest moment?

Dumitru Alaiba: În 2009, am revenit în țară cu speranța că lucrurile se vor schimba rapid spre bine. Treptat am înțeles că asta se întâmplă lent sau chiar deloc. Mai mult decât atât, în ultimii trei ani, Moldova a regresat.

În cadrul experienței profesionale, am avut ocazia să lucrez, după revenire, în instituții de stat și să le înțeleg problemele și deficiențele. Experiența lucrului “la stat” a fost utilă pentru că mi-a arătat tot ceea ce poate fi îmbunătățit.

Munca în cadrul Secretariatului Consiliului Economic, un proiect al Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), mi-a permis să comunic cu marile companii care au investit în Moldova, cu asociațiile de business străine și moldovenești, cu reprezentanții partenerilor de dezvoltare. Această comunicare m-a ținut constant informat despre problemele legate de deschiderea unei afaceri, de piedicile birocratice sau de lacunele legislative.

Am avut mai multe propuneri și inițiative, astfel  încât să faci afaceri în Republica Moldova să nu mai fie așa de greu. Am crescut transparența în unele domenii, am implementat noi servicii economice și am tăiat unele proceduri la export. Am promovat și inițiative care au fost întâmpinate cu rezistență, ca transparența fondatorilor societăților comerciale – unde am făcut advocacy cu insistență și, într-un final, am reușit. Proiectul BERD a fost plin de provocări și satisfacții, iar miza era sporirea investițiilor și facilitarea exporturilor. Am colaborat cu patru echipe de Guvern și am influențat luări de decizii.

Odată cu venirea actualului guvern nelegitim, decât să fiu nevoit să lucrez cu o echipă coruptă, am ales să plec. Am simțit că pot fi util țării altfel. Împreună cu alți colegi, am fondat o organizație non-guvernamentală care la moment gestionează proiecte în valoare de 400 mii euro. Toate proiectele sunt în domeniul democrației, reformelor, promovării valorilor și drepturilor democratice.

În paralel, sunt cofondator a două afaceri din Chișinău. Această experiență îmi oferă satisfacția creării locurilor de muncă, dar și frustrarea birocrației moldovenești. Dar realizarea cea mai mare de până acum e familia pe care o am și care mă sprijină, sunt soția mea și fiul meu care recent a împlinit un an.

Moldova Times: Daca maine va alegeți cu un mandat în Parlament, care sunt primele 5 puncte de pe agenda dvs pe care le veți propune sau le veți schimba?

Dumitru Alaiba: În primul rând, voi propune o serie de facilități pentru oportunități de investiții acasă, prin eliminarea barierelor birocratice și regulilor ce conduc la corupție. Am lucrat cu patru guverne și știu care sunt procedurile care trebuie modificate.

În al doilea rând, îmi propun să obțin sancționarea corupților, inclusiv prin a cere investigații internaționale a crimelor financiare și sancțiuni personale din partea comunității internaționale. Acești corupți s-au perindat de la guvernare la guvernare împreună cu schemele lor și trebuie pedepsiți. Și în final, dar nu în ultimul rând, voi lucra pentru a obține servicii publice calitative și accesibile (inclusiv online) pentru cetățenii țării, în special cei din diasporă.

Află care este cel mai lăudat restaurant moldovenesc în presa americană!

Totodată, din poziția mea de deputat voi fi dedicat îndeplinirii angajamentelor din programul blocului ACUM, pe care le împărtășesc deplin, mai ales acolo unde cunoștințele și abilitățile mele sunt necesare. Pentru mine, prioritare vor fi: crearea unui DNA și a Curții Anticorupție și pedepsirea celor care au furat miliardul sau orice alți bani de la cetățeni.

Pentru mine esențial este că acest mandat va veni de la cetățenii acestei țări. Acțiunile mele vor fi ghidate și inspirate de această încredere. Cunosc grijile cetățenilor și problemele cele mai mari cu care se confruntă țara, de aici mi-am stabilit prioritățile, iar în săptămânile ce urmează mă voi vedea cu moldovenii din SUA ca să aud de la ei care sunt prioritățile și viziunile pentru o țară mai bună.

Moldova Times: De ce alegatorii din SUA si Canada ar trebui sa va aleaga anume pe Dvs?

Dumitru Alaiba: Consider că alegătorii trebuie să facă o alegere conștientă și informată. Să se informeze cine sunt candidații pentru legislativ, ce cunoștințe și experiență au, ce intenții și politici propun și integritatea lor. Eu încerc să fiu cât mai transparent în ceea ce fac și să-mi articulez cât mai des ideile și convingerile și voi continua să o fac ca să demonstrez cetățenilor că le merit votul. Cred într-un stat guvernat de popor și în interesul cetățenilor, în care banul public aparține poporului și nu hoților, în care drepturile fiecăruia sunt respectate. Știu ce trebuie de schimbat pentru o Moldovă a oportunităților și sper să câștig încrederea cetățenilor pentru ca să o fac.

Moldova Times: Alegeți trei adversari politici din circumscriptia #51 pentru a-i adresa o întrebare.

Dumitru Alaiba: Întrebarea mea este pentru toți candidații, fără a-i discrimina în vreun fel: unde totuși este miliardul? Ce veți face pentru recuperarea lui din poziția de deputat?

Comments

comments