sursa: Muzeul Holocaustului din Washington DC

File din istoria Chișinăului evreesc au marcat atenția publicului american printr-o nouă carte, care relatează despre ororile și porgomul prin care au trecut sute de evrei începând cu 1903. Este vorba despre Steven J. Zipperstein, autorul cărții recent scoase de sub tipar, “POGROM. Kishinev and the Tilt of History” (Pogromul din Chișinău, o alunecare în istorie), diponibilă pe Amazon cu 25 USD, notează Moldova Times.

Cartea face referire la sinagogile care au fost profanate, magazinele care au fost jefuite, casele care au fost distruse sau deteriorate. O femeie a spus după aceea: “Am fost pulverizată, zdrobită ca un vas plin de rușine și mizerie”. Victimele își cunoscuseră agresorii, mulți strigând numele lor în timp ce erau bătuți sau violați. Nu au fost protejate de autoritățile civile. Ca răspuns la cererile de ajutor, un ofițer de poliție i-a spus evreilor că sunt ceea ce merită; poliția a răsturnat eforturile de autoprotecție evreiești prin confiscarea armelor. Două treimi de evrei din oraș au fost supuși violenței.

Acesta a fost “pogromul chișinăului”, un “moment îngrozitor” în viața diasporei evreiești, scrie Steven J. Zipperstein, citat de New York Times. Până la sfârșitul anilor 1930, pogromul era practic sinonim cu antisemitismul. Cuvântul “pogrom”, pe care Chișinău l-a concretizat, “se presupunea că captează cu precizie secole de vulnerabilitate ai evreilor, adâncurile mizeriei evreiești”, scrie Zipperstein.

Statul a încurajat violența în rândul mulțimilor, un fenomen care ar ajunge la apogeul său în Holocaust. Genocidul celui de-al doilea război mondial s-a proiectat ca pe un ecran în mijlocul secolului al XX-lea. Zipperstein ne amintește că este important să înțelegem catastrofele care au precedat. Și nu este un loc mai bun pentru a începe decât cu Chișinău, se mai arată în articol.

Zipperstein ne dă o narațiune puternică și clară, precum și detalii îngrozitoare. Zvonurile despre atacurile asupra evreilor circulă; au existat acuzații împotriva evreilor de ucidere rituală. Mulțimea a dat semnificație sloganurilor sale: “Moarte evreilor!” Au fost înveseliți de oficialii locali care au pretins, după cum s-a spus, că evreii “au exploatat creștinii în o sută de moduri fără scrupule, prin propria lor îmbogățire”.

Cartea redă mult mai mult decât o relatare a acestor orori. Este și o istorie a recepției pogromului. Printre cele șase capitole, Zipperstein abordează impactul asupra antisemițlor ruși.

Sursa: New York Times

Anthony Julius

Comments

comments