Washington DC
Washington DC

Două state, o singură diasporă, cea românească, acesta este sloganul Partidului “Dreapta”, reprezentanții cărora s-au întîlnit zilele trecute cu diaspora din SUA și Canada pentru a încuraja cetățenii din Republica Moldova să participe la alegerile prezidențiale din această toamnă.

Aceștia au purtat discuții cu experții de la Consiliul Atlantic din Washington DC, Damon Wilson, John Herbstunde, la fel și alte organizații importante Institutul Național pentru Democrație (NDI), IRI, care au fost informați despre noua platforma politică unionistă din Moldova.

Partidul Dreapta urmează să decidă dacă va propune un candidtat pentru alegerile prezidențiale din Moldova. Aceștia speră să colecteze 15 mii de semnături într-un timp foarte scurt, iar un impediment ar fi resursele administrative de care dispun celelalte partide aflate deja la putere, explică Dorin Dusceac, vice-președintele Partidului Dreapta.

“Toate observațiile noastre arată că opțiunea unionistă este dorită de aproape 90% din membrii diasporei, dar regretul nostru constă în faptul că în toți acești ani, nu s-a reușit adoptarea unei legislații care ar facilita participarea diasporei la viața politică din Moldova. Nu avem opțiunea votului prin corespondență, votul electornic, care ar schimba esențial rezultatele alegerilor. Este o lipsă de voință politică”, a mai adăugat Dorin Dusciac.

Discutiile cu diaspora din Chicago, Washington DC și Montreal s-au axat pe subiectul unirii dintre Republica Moldova și România, necesitatea implementarii unei strategii naționale și implicarea diasporei românesti în realizarea proiectului de reintregire.

Ana Guțu, președinta Partidului Dreapta a comunicat membrilor diasporei că partidele unioniste din Moldova nu sunt unite, iar actualele partidele democratice nu promovează acest deziderat în mod deschis. Potrivit lor, discrusul unionist merită un loc aparte în competiția electorală.

“Avem nevoie de susținerea diasporei, pentru că cei mai școliți au plecat din Moldova, iar votul lor contează, reunificarea cu România va lichida multe dintre problemele actuale ale Republicii Moldova, furtul miliardului, corupția, mai adăugat Guțu.

Comments

comments