Alina Iacuboschi, trainer în coaching și dezvoltare personală

O tânără moldoveancă, stabilită de patru ani în Munhen, investește în puterea tinerilor, femeilor și a resurselor umane din Moldova prin coaching, training, motivare și dezvoltare personală. Are convingerea că toate limitele sunt create și impuse de fiecare dintre noi, iar emoțiile pot fi transformate înntr-o sursă de energie pozitivă. Pe 17-19 martie invită pe toți cei interesați la un retreat de autocunoaștere și dezvoltare personală, care va avea loc în Austria, în sânul naturii, unde găsești liniște și inspirație.

Dragă Alina Iacubovschi, ce vă determină să inspirați celor din jur dragostea pentru dezvoltare, autocunoaștere și posibilitatea de a te reconecta cu sinele? 

Conectarea cu sinele si autocunoasterea stau la baza succesului, iar potentialul maxim poate fi atins doar prin dezvoltare continua. Acesta este crezul meu de viata pe care îmi construiesc toata activitatea profesionala. Este un mesaj foarte important pentru oamenii care sunt ocupati cu orice, mai putin cu descoperirea a ceea ce sunt ei cu adevarat. Nu ne indeamna si nu ne invata nimeni sa ne uitam in interiorul nostrum: nici scoala, nici societatea si, din pacate, nici familia.

Suntem inca inconstienti ca doar din interior incepe totul. Doar cand devenim echilibrati in interior vom avea implinire in viata exterioara. Cred cu tarie in asta. Misiunea mea vine din dorinta de a raspandi acest mesaj important in lume, pentru ca tot mai multa lume sa se bucure si sa-l puna in practica. Ma inspira potentialul si bucuria din viata oamenilor atunci cand ei inteleg si culeg rezultate adevarate in urma autocunoasterii si dezvoltarii personale.

Natalia Ghilașcu: Ați înființat și o companie de coaching, training, motivare și dezvoltare personală în Germania. De cât timp activați în München și cum ați ajuns la ideea de a vă extinde acest program de educație non-formală?

M-am mutat in München de 4 ani, ma simt total integrata si ma bucur de calitatea traiului de aici. Activitatea mea profesionala se desfasoara in mare parte online. Mi-am dorit o afacere in care sa nu fiu dependenta de o locatie anume si care sa imi permita sa activez in diferite zone si tari. In acelasi timp organizez si evenimente live. Am avantajul sa cunosc realitatea din Germania, R. Moldova si Romania si n-am ezitat sa imi extind activitatea in toate cele 3 tari. Nevoia de dezvoltare personala este prezenta pretutindeni.

Training de dezvoltare personală oferit de John Maxwell Team în SUA

Natalia Ghilașcu: V-ați preocupat de echilibrul între viața profesională și cea privata, între vise și posibilități reale, între starea prezentă și potențialul clienților. Care au fost rezultatele acestor întruniri și ce feedback primiți de la cei care va urmeaza?

Dezvoltarea personala este un proces continuu, fara finalitate care implica 2 etape:

  • – 1. Constientizarea situatiei in care te afli/a conectarii cu prezentul real/a identificarii situatiei actuale in care esti.
  • – 2. Trecerea la o actiune bazata pe noua conditie, in care schimbam comportamente, convingeri si, implicit, rezultate. In cele mai multe dintre cazuri, oamenii au nevoie de un mic imbold, de o simpla perspectiva sau atitudine modificata in viata lor, ca sa-si schimbe total calitatea vietii. De altfel, toate lucrurile marete se fac in pasi mici. Totusi, entuziasmul si avantul, pe care il iau oamenii atunci cand descopera principii si legi noi, este nepretuit. Anume aceste emotii sunt cele care ma motiveaza sa continuu ceea ce fac.

Natalia Ghilașcu: Aveți convingerea că toate limitele sunt create și impuse de fiecare dintre noi, iar emoțiile pot fi transformate înntr-o sursă de energie pozitivă.  Cum estimați posibilitățile informaționale despre dezvoltarea personală în Moldova in comparatie cu cele din Germania sau alte țări europene?

Alina Iacubovschi: Oameni care cauta adevarul despre ei sunt peste tot ca si oamenii care doresc sa ramana mediocri sau ignoranti, aici nu exista nicio deosebire in functie de tara. Moldova a luat avant in ultimul timp la initiativele de dezvoltare personala si oamenii au devenit mult mai constienti de necesitatea acestei investitii. Cred, totusi, ca este nevoie de mai multa informare pentru a promova conceptul la cat mai multa lume. In Moldova, avem specialisti pretiosi, care aduc valoare in acest sens. Sunt sigura ca domeniul va exploda la un moment dat. Potentialul moldovenilor este unul foarte mare.

Natalia Ghilașcu: Pe 17-19 martie planificați un retreat de 3 zile de autocunoaștere și dezvoltare personală, care va avea loc în Austria, în sânul naturii, unde găsești liniște și inspirație. V-ați propus să extindeți programele de educație și pentru publicul moldovean?

Alina Iacubovschi, John Maxwell

Alina Iacubovschi: Evenimentul “O Noua Tu” din Austria este dedicat tuturor femeilor vorbitoare de limba romana din Europa, deci implicit publicului moldovean si chiar avem cateva participante din R. Moldova. Va fi un eveniment extraordinar, unde femeile isi vor gasi linistea si odihna bine meritata dupa stresul si rutina zilnica. Acest retreat este o extindere a unor programe care au fost oganizate in trecut si in Moldova.

Un alt proiect de suflet dedicat adolescentilor din Moldova, care a avut 3 editii deja, este proiectul YouthMax, un program de dezvoltare personala pentru elevi, adolescenti. In Moldova am avut placerea sa il aplic in raionul Cahul, atat in colegii cat si in scoli. YouthMax este un proiect de caritate si este cadoul meu pentru tara mea. Cred ca investirea in dezvoltarea tinerilor este cea mai importanta si am hotarat sa particip activ la acest lucru.

Natalia Ghilașcu: Practicile si principiile de dezvoltare personala ii ajuta pe cei interesați să facă schimbarile necesare în viața lor și sa isi creeze o viață mai împlinită. Aceaste informatii le veti distribui și la un alt eveniment de pe agenda Dvs. din 2 martie, la München, unde veți vorbi despre cheia succesului pentru femei. Care sunt așteptările de la această întrunire și cine a manifestat deja interes? 

Alina Iacubovschi: Evenimentul “Femei de Succes” va fi la a doua editie si s-a dezvoltat din dorinta mea si a colegei mele, o femeie de succes in afaceri, de a sustine femeia vorbitoare de limba romana din strainatate. Am vrut sa fim sprijinul si prietenele adevarate, care sa vina cu incurajari, idei potrivite vietii in strainatate si exemple reale de reusita intr-o tara straina.

Adesea, femeia plecata in strainatate isi pierde identitatea pentru o perioada, pentru ca sufera schimbari majore in stilul de viata, comportament si reguli sociale. In aceste momente, are nevoie de un sprijin sau un ghid care s-o sustina si sa-i arate calea spre succes. Exact acesta este scopul comunitatii “Femei de Succes”.  Rezultatele au intrecut asteptarile pentru ca, pe langa suport si motivatie, minunatele femei, prezente acolo, au legat parteneriate, prietenii si proiecte impreuna.

Natalia Ghilașcu: Care au fost cele mai emoționante rezultate de care ați avut parte până la acest moment în activitatea de coaching și motivare personală?

Alina Iacubovschi în India

Alina Iacubovschi: Fiecare rezultat este inca emotionant pentru mine. Orice reusita, cat de mica, imi bucura sufletul pentru ca stiu schimbarile ce urmeaza sa se intample in viata acelei persoane. Meseria pe care o am ma umple de bucurie si energie pozitiva pe mine, in primul rand. Ma bucur sa fiu acel bun prieten al oamenilor care le-a dat suportul necesar la momentul potrivit.

Rezultatele sunt diferite: unii au mai multa incredere in ei si reusesc sa se pretuiasca, altii se motiveaza incredibil si trec la actiune intr-o viteza nemaivazuta, multi inteleg cat de importanta este viata si incep sa o traiasca intentionat si cu scop. Important este ca toti, absolut toti cei care constientizeaza auto-dezvoltarea se imbunatatesc si ajung sa traiasca o viata mai calitativa.

Natalia Ghilașcu: Cine vă motivează și vă inspiră cel mai mult în cariera și viața profesională sau, mai bine zis, de la cine aveți de învățat cel mai mult?

Alina Iacubovschi: Sunt multi cei pe care ii vad ca pe niste exemple si de la care invat si ma inspir, insa, in primul rand, ar fi colegii mei de la John Maxwell Team. Nu am fost singura in aceasta calatorie, am fost impreuna cu sute de colegi de la care am invatat, cu care m-am sfatuit si cu care colaborez in continuare. Motivatia o primesc de la oamenii care apeleaza la mine si carora le pot fi de folos. Ma simt binecuvantata sa am o pasiune pe care am transformat-o in meserie.

Natalia Ghilașcu: Unde vă vedeti în următorii 5 ani și care sunt visele pe care doriți să le urmați?

Alina Iacubovschi: Nu stie nimeni ce se va intampla peste 5 ani, dar mi-as dori sa fiu in aceeasi stare, urmandu-mi visul de a ajuta oamenii sa se cunoasca, iubeasca si dezvolte mai bine. Cred ca daca fiecare ar intelege ca este perfect asa cum este, ca este de ajuns asa cum este, ca are tot ce ii trebuie pentru a avea o viata fericita, lumea ar deveni un loc mai bun. Pana atunci insa este mult de lucru si stau la dispozitia oamenilor pentru acest scop maret.

Alina Iacubovschi este absolventă a Facultății de Comunicare și Relații Publice din București, coach și trainer certificat  internațional John Maxwell Team, specialistă cu experiență în facilitare de grupe Mastermind si programe de leadership, dar și autoare de programe de dezvoltare personală, autocunoaștere și conștientizare. Iubește oamenii și este convinsă că nu există limite în ceea ce poate face fiecare.

Vă mulțumim!

Acest interviu a fost realizat cu susținerea Biroului pentru Relații cu Diaspora, în cadrul Programului Diaspora Engagement Hub, al proiectului ”Consolidarea cadrului instituțional al Republicii Moldova în domeniul migrației și dezvoltării”, implemetat în parteneriat cu OIM Moldova și finanțat de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC). Opiniile exprimate de autor nu sunt neapărat împărtășite de către fondator.

Comments

comments