IMG_6006Natalia Stegaru a ajuns în SUA acum nouă ani și are visuri mari, de a deveni un designer vestimentar cu renume. Ca majoriatea studenților din Moldova, a activat în Programul Work and Travel, unde a cunoscut cetățeni americani care i-au oferit o stagiere, iar mai apoi a obținut și viza de muncă. Ziua ei începe în propriul său atelier improvizat chiar acasă. 

“Cred că SUA m-a ales pe mine, mai degrabă. nu am avut acest vis ca ceilalți care aspiră să ajungă aici. Cred că am fost o norocoasă. Această meserie îmi aduce multă împlinire sufletească. La miez de noapte i-am deranjat pe vecini și de atunci nu mai cos seara”, spune Natalia.

Pe străzile aglomerate din New York, merge în fiecare săptămână la magazinele vestimentare pentru a fi la curent cu noile tendințe ale modei. Aici găsește inspirație pentru noile sale creații, iar în unele magazine de confecții, petrece ore în șir pentru a cumpăra cea mai potrivită stofă.

A absolvit facultatea de comunicare publică din București, dar a revenit la pasiunea ei încă din copilărie pentru vestimentație. I-a plăcut mereu să coase și să meșterească. Ajunsă mai târziu în SUA, a mers la cursuri și continuă să învețe această artă de la cei mai buni profesioniști din New York.

Natalia Stegaru, New York
Natalia Stegaru, New York

“Viața din New York, care are multe personalități, te destinde, îți dă aripi, nu mai ești inhibat, ești motivat să mergi înainte. E o concurență mare, pentru că toți sunt buni pe această piață. M-am gândit că acest stil are priză la public și ar fi bine să-mi deschid și afacerea”, mai explică tânăra moldoveancă.

În așa zisa capitală a modei, unde se află și o stradă întitulată Fashion Street, concurența pentru meseria de design vestimentar este acerbă, unde trebuie să demonstrezi multă iscusință și talent. Natalia se consideră o norocoasă, pentru că de zece ani are oportunitatea de a munci alături de alți profesioniști de la cară învață zilnic.

Este ambițioasă și vrea să își lanseze pe viitor propria afacere. Deocamdată, atelierul de modă cu propriile lucrări se află în odaia sa, unde găsești zeci de confecții și creații proprii, în special, rochii de vară, care te atrag prin nuanțele deschise și colorate. Încurajarea pentru o afacere a venit chiar de la trecătorii de rând care au rămas surprinși de stilul pe care îl poartă.

“După ce va pune pe roate ideea afacerii, se gândește să revină în Moldova, dar acum, SUA îi oferă mai multe oportunități. Nu știu cât de mare ar fi afacerea, dar merită de încercat. Știu că și în Moldova s-au inițiat afaceri similare, ar fi o idee interesantă, pentru că acasă emoțiile sunt mai mari”, afirmă Natalia.

Natalia Stegaru, designer vestimentar, SUA
Natalia Stegaru, designer vestimentar, SUA

La moment, este în căutarea investitorilor care ar ajuta-o să-și aducă creațiile în magazinele din New York. Pentru început, opțiunea unui magazin online este cea mai sigură idee, unde poate să-și vândă modele meșterite de acum câțiva ani.   

În timpul liber, Natalia merge la librării și se cufundă în literatura de specialitate în domeniul modei, cărți pe care le găsești aproape la orice colț de stradă din New York.   

Natalia Ghilașcu

Acest reportaj a fost realizat cu susținerea Biroului pentru Relații cu Diaspora, în cadrul Programului Diaspora Engagement Hub, al proiectului ”Consolidarea cadrului instituțional al Republicii Moldova în domeniul migrației și dezvoltării”, implemetat în parteneriat cu OIM Moldova și finanțat de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC). Opiniile exprimate de autor nu sunt neapărat împărtășite de către fondator. 

Comments

comments