Chicago, imagine simbol

,,Fiecare client este “scump”, indiferent de bugetul său“, acesta este principiul de afaceri după care se conduce o tânără moldoveancă din Chicago, căreia îi reușește să se impună pe piața imobiliară cu clienți valoroși. După ce a obținut licența, Aurica Burduja, originară din Moldova, a devenit tot mai cunoscută în rândurile celor care vând sau cumpără o casă, și se bucură când fiecare tranzacție, de 100.000$ sau de 1.5 milioane dolari, îl face pe client să zâmbească. 

Natalia Ghilașcu: Dragă Aurica Burduja, de 7 ani sunteți plecată din Moldova, iar în SUA sunteți recunoscută drept una dintre cele mai populare agente imobiliare din comunitatea de moldoveni din Chicago. Cum ați ajuns la această pasiune?

Aurica Burduja: Drumul spre succes nu este nici simplu, nici scurt. A cunoște împlinirea profesională peste hotarele țării, presupune muncă la tera putere, ambiție neobosită și puțin noroc. Frumusețea poveștilor depinde doar de calitatea viselor și dorințelor investite din capitolul introductiv până la cel final.

Ca și toți ceilalți moldoveni ajunși aici, pe tărâmul făgăduinței, în țara tuturor posibilităților, am pășit în noua viață de la zero, dar cu vise spre infinit. Limba engleza nu o cunoșteam, am învățat-o aici. Am lucrat pentru început dădacă în familia unor americani. După primele luni de colaborare, au existat numeroase provocări în comunicare. Am câștigat încet, dar sigur, respectul, aprecierea și dragostea întregii familii.

La nici un an din clipa în care le-am trecut pragul, părinții fetelor m-au întrebat dacă mi-aș dori să schimb meseria, vening cu o generoasă propunere de a lucra în compania pe care o administrau. Mi s-a oferit oportunitatea de a deveni asistentă, fără a avea idee despre lumea afacerilor, am acceptat. Din acea clipă, am pornit calea spre piața imobiliară.

Foștii mei șefi au devenit noii mei șefi, mentori, mi-au cultivat pasiunea pentru sectorul imobiliar și mi-au oferit idei de business, cu un potențial nelimitat de succes. Mai apoi, am înființat afacerea pe cont propriu, careia i-am pus bazele sub stricta lor supraveghere și consiliere. Drumurile mele în America au creeat omul prezentului din mine.

Aurica Burduja, agent imobiliar, Chicago

Natalia Ghilașcu: În prezent, realtorii din SUA devin destul de populari, unde clienții, care își cumpără sau vând casele, sunt tot mai activi. Cum ai reușit să te impui pe piața imobialiară americană?

Aurica Burduja: Viața imobiliară în SUA, și mai ales în Chicago, a fost mereu plină de dinamism. Aici lumea nu se atașează de proprietățile pe care le achiziționează. Simțul proprietății e raportat la necesitățile și confortul fiecărei familii. Dinamica vânzărilor și cumpărărilor se raportează la dorințele de a te afla cât mai aproape de locul de muncă, iar familiile –  să se poziționeze locativ mai aproape de o școlă bună, etc. Partea de est spre lacul Michigan fierbe în orice sezon al anului, prețurile sunt mari și cererea e și mai mare.

Daca ne raportăm la suburbiile din Chicago, și acolo activitatea imobiliara e mare, dar diferenta dintre cele două constă în poziționarea într-o zonă liniștită, confortul diferă și prețul, la fel. Totuși, în suburbii poți achiziționa o prorietate mult mai mare în comparație cu ceea ce îți oferă orașul la aceiași valoare.

În Chicago Land, realtorii doritori de muncă sunt mereu solicitați. Concurența e foarte mare, cererea și oferta, la fel, de aceea, serviciile oferite de fiecare agent imobiliar sunt diversificate. Eu am fost antrenată cu o rutină zilnică, bazată pe eficiență, ceea ce mă ajută să  cresc profesional. Meseria de agent imobiliar are avantajul programului flexibil, dar fără o constantă a muncii și un plan exact de acțiuni zilnice, rezultatele nu sunt cele scontate.

Natalia Ghilașcu: Care au fost cei mai neobișnuiți clienți pe care ai avut ocazia să-i întâlnești și ce calități importante presupune munca ta ca să devii o femeie de afaceri de succes?

Aurica Burduja: Fiecare client este neobișnuit și asta ne determină să avec o meserie mult mai interesantă. Îmi place să lucrez cu diferite naționalități și culturi de la care culeg tot mai multă informație.

Aurica Burduja, foto: colecție personală

Calitățile necesare pentru a avea succes în acest tip de business sunt răbdarea, o calitate foarte importantă în interactiune cu clienții, cu  personalități atât de diferite, cu dorințe atat de diversificate, raportate la cultură, educație, etc. Procesul de cumpărare durează până la 45 de zile, un interval stresant pentru clienți, de aceea, un agent imobiliar excelent are nevoie de multă răbdare pentru a consilia clienții cu sfaturi utile în momente de cumpăna.

Alte calități ar fi perseverența și tenacitatea, atitudinea mereu pozitivă și sinceritatea, precum și abilitatea de a accentua atuurile și lacunele proprietăților în interesul clientului. Acestea ar fi cheia de succes pentru a  oferi servicii excelente. Este necesar ca orice tranzacție să fie o lecție bine învățată. Așa cum fiecare tranzacție este diferită,  e nevoie să fii pregătită cu cea mai corectă și exactă informație acordată clientului. Sunt o persoană foarte tenace, pozitivă și activa.  Imi place să văd clienții zâmbind la finalul fiecărei tranzacții.

Natalia Ghilașcu: Care au fost cele mai scumpe tranzacții pe care le-ai acumulat în experiența de business și cât de solicitată este această meserie în Chicago?

Aurica Burduja: ,,Fiecare client este “scump”, indiferent de bugetul său“ – asta e leagea pe care îmi construiesc afacerea. Tranzacțiile încep de la min 100,000$. Am avut și șansa de a vinde case de milioane și case de sute de mii. În cazul caselor a căror valoare depășeste 1.5 mln, tranzacția se diferențiază, dar diplomația și seriozitatea din partea mea, ca agent, exista în orice tranzacție.

Meseria devine tot mai solicitatată, îmi place mult să văd că și în rândurile comunității noastre apar tot mai mulți agenți imobiliari dornici de acest business. Noi știm să lucrăm cu suflet de aceea reușim să cucerim inimile clienților. Oportunitatea de a vorbi mai multe limbi mărește posibilitatea de a creste profesional. Eu vorbesc 5 limbi și sunt dornică de a cunoaște și altele.

Natalia Ghilașcu: Ce valoare au avut studiile din SUA pentru a-ți dezvolta o carieră, iar dacă ai mai face o facultate, ce domeniu a-i alege?

Aurica Burduja: Am absolvit școala “Real Estate” pentru a obține licență. Procesul educațional nu a fost deloc complicat, dar nu e definitivat. Ca să fiu în pas cu toate noutățile de pe piață, la fiecare 3-6 luni urmez programe și diferite cursuri de specializare în domeniu. Acasă am absolvit facultatea de Business și Administrare la Academia de Studii Economice.

Natalia Ghilașcu: Care vedeți a fi cele mai mari provocări cu care se confruntă cetățenii moldoveni în procesul de adaptare la cerințele impuse de guvernul american?

Aurica Burduja: Regulile sunt clare pentru toți și conștientizarea, respectarea acestora, facilitează integrarea tuturor în societatea americană, fără mari zbuciumări în tranzițiile vieții. E simplu: respecți și ești respectat.

Natalia Ghilașcu: Care sunt principalele domenii de interes socio-economic, procese decizionale pe care diaspora ar putea să le influențeze în Moldova, dacă ar deveni mai consolidată?

Aurica Burduja: Prin solidaritate, păstrarea rădăcinilor naționale, valorificarea potențialului uman, cei din diaspora au forța de a implementa politici publice, sociale și economice cu impact major pentru viitorul țării. Comunitatea din Chicago este un exemplu bun, care organizează diverse proiecte culturale și de caritate. Moldova are nevoie de transparență și un nivel mai ridicat de permisivitate pentru a creea o niță prin care diaspora să-și poată aduce propria sa contribuție, aducând o valoare adăugată societății din Republica Moldova.

Vă mulțumim!

Acest interviu a fost realizat cu susținerea Biroului pentru Relații cu Diaspora, în cadrul Programului Diaspora Engagement Hub, al proiectului ”Consolidarea cadrului instituțional al Republicii Moldova în domeniul migrației și dezvoltării”, implemetat în parteneriat cu OIM Moldova și finanțat de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC). Opiniile exprimate de autor nu sunt neapărat împărtășite de către fondator. 

Comments

comments