Sara Crăciunului nost, 

Mare bucurie a fost, 

Și-a fost bucurie-n lume, 

De-i așa mare minune. “

După cum frumos spune și colinda, sărbătoarea Nașterii Domnului este o mare bucurie și una dintre cele mai frumoase sărbători creștine ale românilor. Tradițiile și obiceiurile de Crăciun, așa cum au fost păstrate din moși strămoși, îl bucură pe fiecare român, oriunde s-ar afla. În țară, sărbătoarea Crăciunului îi cuprinde pe toți, pe tineri, pe vârstnici de la orașe și sate. Peste tot se simte acea atmosferă unică, greu de descris în cuvinte, o îmbinare de muzică, podoabe, arome, zăpadă, brad, ger, rugăciuni, într-un cuvânt “acasă”.

Pentru noi cei plecați peste mări și țări, dar care purtăm România în suflet, Crăciunul are o semnificație mult mai adâncă. Este momentul în care ne întoarcem cu gândul și cu sufletul la anii copilăriei și ai tinereții noastre de acasă. Fiecare în felul nostru încercăm să recreăm tradițiile familiei și ale zonei de unde ne tragem. Pentru românii din orașul Îngerilor, Crăciunul e puțin diferit. Aici nu doar că avem un Crăciun fără zăpadă și ger, dar sunt ani în care e atât de cald, încât se poate merge la plajă, la ocean. Cu toate astea, reușim să sărbătorim Crăciunul în Los Angeles, la fel de frumos ca și în țară.

SORCOVA VESELA în Sacramento, de la lume adunate!

În Los Angeles sunt români din toate regiunile României și asta face Crăciunul nostru mai frumos. Fiecare vine cu un colind diferit, cu o datină diferită, așa încât de multe ori, simt că înconjur România într-o singură seară.

În cei șaptesprezece ani de trai în Los Angeles, am sărbătorit Crăciunul cu familia și cu prietenii, dar niciodată nu a lipsit mersul la biserică. Noi românii ne adunăm prin preajma bisericilor și sărbătorim cu toții așa cum am învățat de acasă. Chiar dacă nu ne vin colindătorii acasă în fiecare seară, tot ascultăm colindele de la sfârșitul Sfintei Liturghii și ne bucurăm sufletele împreună.

sursa: Callatisro Catering & Event Planning, www.callatisro.com

Fiecare împodobim bradul, facem sarmale, cozonaci, fripturi, plăcinte, salate și alte bunătăți. Unii, mai curajoși și mai pricepuți, fac cârnați, afumături, răcituri. Gospodinele întorc casele, fac curățenie generală, fără de care Crăciunul nu ar fi complet. Fervoarea cumpărăturilor și a pregătirii cadourilor este de nedescris. Cu toții plănuim unde vom petrece. E o fervoare exact ca în țară.

Liana Ghica, Los Angeles

Una dintre cele mai frumoase amintiri o am de acum șase ani, când ne-am adunat un grup de romani inimoși, la casa unei românce primitoare, și am colindat în fața bradului împodobit. Îmi amintesc cu cât drag am pregătit un Potpuriu de Colinde românești, o culegere de colinde din toată țara, pentru a ne fi mai ușor să colindăm. În seara aceea, am simțit unirea dintre noi, un sentiment rar și foarte frumos.

O altă amintire frumoasă o am din 2010, când i-am invitat acasă pe toți colegii de serviciu și le-am întins o masă de Crăciun românească. Nu pot uita privirea lor când au intrat în casă și au văzut aperitivele. Întâi au crezut că asta e tot, însă când le-am povestit ce urmează, au spus că nici la cele mai bogate nunți americane nu mănâncă așa bunătăți.  De atunci, în fiecare an se așteptau să le duc sarmale și cozonaci. Asta a devenit pentru mine o nouă tradiție: prietenii și colegii americani se delectează cu bucatele noastre tradiționale de Crăciun în fiecare an.

Pentru mine și fiul meu, tradiția e simplă, cea de acasă. Ajunăm, ne terminăm treburile și la miezul nopții, în Ajun, deschidem cadourile și sunăm acasă să vorbim cu mama. Ziua de Crăciun mergem la biserică, împărțim pentru sufletele adormiților noștri, ne rugăm în comuniune cu compatrioții noștri, după care sărbătorim cu familia și prietenii.

sursa: Callatisro Catering & Event Planning, www.callatisro.com

Americanii sunt uimiți când le spun că la noi Crăciunul ține trei zile. Pentru ei, Crăciunul e o masă cu familia în ajun, iar până la sfârșitul zilei, mulți chiar desfac bradul. Totul se termină repede. La noi Crăciunul este sărbătoarea sufletului nostru românesc și o ținem după datină, chiar dacă suntem la mare depărtare de țară.

A doua și a treia zi de Crăciun ne vizităm prietenii, sau îi primim în vizită, ne bucurăm de bunătățile lor și, deseori, depănăm amintiri de acasă. Bineînțeles că nu lipsesc colindele românești. Cei mai îndrăgiți interpreți români ne delectează cu glasurile lor și uneori ne fac să ne curgă câte o lacrimă de dor…

Anul acesta Crăciunul are o semnificație aparte. Este anul Centenarului, anul Marii Uniri, într-un suflet și-o simțire. Ne vom îmbrăca portul popular și ne vom ruga pentru un viitor binecuvântat al pământului românesc străbun și al tuturor românilor, oriunde s-ar afla ei. Crăciun Fericit și un An Nou binecuvântat tuturor romanilor!

Liana Ghica pentru HORA in America

www.callatisro.com

Comments

comments