50 mii de moldoveni migrează anual din țară, cei mai mulți fiind tineri

1343
imagine simbol
imagine simbol

Crizele financiare și economice din ultimii 10 ani din Moldova a sporit rata migrației, în special în rândul tinerilor. Așa arată datele unui nou Barometru Demografic elaborat de Centrul de Cercetări Demografice și Fondul ONU pentru Populație în Moldova, care analizează impactul crizelor economice din anii 1990-2014 asupra populației.

Moldova este una dintre cele mai tinere țări din Europa. 25% din populația țării sunt tineri, prin urmare, crizele economice îi afectează în mod direct. Șomajul în rândul tinerilor este de trei ori mai mare (7,12%) în comparație cu șomajul în rândul adulților (2,95%). Băieții și fetele adolescente sunt expuși la comportamente riscante și au cunoștințe și acces limitat la servicii medicale de calitate, inclusiv ceea ce ține sănătatea sexuală și reproductivă.

Olga Gagauz, Directoarea Centrului de Cercetări Demografice, a subliniat că provocările economice și incertitudinile de pe piața muncii din perioada 1994-2014 în Moldova au fost unul dintre principalii factori care a redus dorința familiilor și femeilor să aibă copii, în special în rândul familiilor tinere.

Un alt impact al crizelor economice din anii 1994-2014 a fost creșterea ratei mortalității cu 44% în rândul bărbaților și cu 30% în rândul femeilor. Prin urmare, una dintre principalele soluții pentru reducerea ratei mortalității în Moldova este de a asigura accesul femeilor tinere, băieților și fetelor adolescente, și a populației vulnerabile la servicii medicale de calitate, inclusiv la serviciile de sănătate sexuală și reproductivă, precum și promovarea modului sănătos de viață.

În ciuda reducerii nuvelului de sărăcie și îmbunătățirii șanselor pentru o viață mai bună, sute de milioane de oameni din întreaga lume rămân disperați în căutarea unui viitor mai bun, a declarat secretarul general Ban Ki-moon, astăzi, în mesajul său de la ONU în New York de Ziua Populației, sărbătorită în diecare an pe 11 iulie.

“Printre cei mai vulnerabili și afectați de migrație sunt fetele, in special adolescentele”, a menționat șeful ONU, explicând că tocmai atunci când fetele ar trebui să fie în școală și să întrevadă posibilitățile lor pentru un viitor mai bun, prea multe sunt înlăturate de ași vedea ambițiile realizate și cad în cercul vicios al unei capcane sociale și culturale.

Rita Columbia, Reprezentanta UNFPA în Moldova, a declarat că crizele economice au un impact direct asupra dinamicii populației în Moldova. Conform datelor UNFPA, fetele adolescente din întreaga lume se confruntă cu mai multe și mai mari provocări decât băieții. “Investițiile în sănătate, inclusiv sănătatea sexuală și reproductivă, educația și împuternicirea tinerilor îi vor ajuta să-și realizeze drepturile, contribuind astfel la creșterea economică a țării”, a declarat Reprezentanta UNFPA.

Un set de recomandări privind diminuarea impactului crizelor economice asupra populației din Moldova au fost propuse în baza constatărilor Barometrului Demografice, printre care necesitatea investițiilor în tineri, în special în fetele adolescente. Tinerii trebuie să beneficieze de drepturile lor la sănătatea sexuală și reproductivă. Abilitarea fetelor adolescente, alături de investițiile Guvernului în tineri, sunt cheia pentru o abordare a dinamicii populației centrată pe oameni.

Comments

comments