Membrii Viitorului Român, alături de parohul bisericii Sfânta Treime din Los Angeles, de Ziua Românilor, 1950, când Dolores Marian-Kuzma, fusese aleasă Miss Viitorul Roman.

Astăzi vom parcurge un scurt istoric despre înființarea celei mai vechi organizații de români din SUA, Societatea “Viitorul Român”. Popor cu rădăcini latine, românii de pretutindeni au aceeași tendință de asociere ca și alte etnii. Toți au venit în SUA din cele patru colțuri ale lumii, nu întotdeauna direct din patria-mamă, și la sosire, au simțit nevoia să se regăsească și să se redefinească, urmând același proces prin care au trecut în timp ce creșteau și se dezvoltau în sânul culturii de origine.

„Dacă cineva are o limbă maternă are și o credință; dacă are o credință, are o biserică; dacă are o biserică, are o cultură și o casă.” „Pentru fiecare emigrant, patria lui este limba maternă pe care continuă să o vorbească.”

Aceste cuvinte înțelepte pe care le-am moștenit de la poetul Grigore Vieru și, respectiv, profesorul Mircea Eliade, captează esența spirituală a vieții emigranților care învață și adoptă noua cultura și, în același timp, sunt în căutarea celor de a păstra obârșia și rădăcinile culturale.

Aceste lucruri l-au determinat pe un emigrant român, sosit în Statele Unite pe la începutul secolului 20, să identifice și să inițieze un dialog cu alte familii de români, înființând nu mai puțin de patru societăți fraternale, răspândite din partea estică a continentului până la coasta pacifică a Statelor Unite, cu membri care duceau mai departe patrimoniul românesc.

George Stoica Sr. este numele celui care a strâns nouăsprezece oameni la el acasă, în Los Angeles, pe 18 aprilie, anul 1926, punând bazele Societății Culturale și de Ajutor “Viitorul Român”. A încheiat întâlnirea cu aceste cuvinte: „Să trăiască, să crească și să înflorească tânăra noastră societate, care este baza tuturor românilor doritori de bine din Los Angeles și din împrejurimile acestui oraș!”

John și Pauline Maior, în 1938 s-au mutat în Los Angeles. John Maior este președintele Societății între 1956 – 1971.

Pentru început, s-a decis angajarea unui medic consultant pentru membrii comunități, cât și închirierea unei căsuțe poștale care să nu depășească costul minim de $3 pe trei luni. Dar cea mai importantă acțiune a fost organizarea unui banchet în duminica Rusaliilor, prima sărbătoare românească de la vest de Mississippi.

Încă din primii ani de existență, societatea a participat la fondarea Camerei Românești de la Universitatea din Pittsburgh și la ridicarea monumentului din New York, destinat memoriei lui Avram Iancu. În timpul celui de-al doilea Război Mondial, “Viitorul Român” s-a asociat cu alte organizații românești, trimițând fonduri substanțiale pentru familiile victimelor războiului. “Crucea Roșie” din Sibiu a primit bani, medicamente și haine pentru cei ce luptau pe front.

Regele Mihai și Regina Ana în 1988

Tot în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, societatea a participat la o campanie de vânzare a „obligațiunilor de război”, românii din Los Angeles și din zonă contribuind cu generozitate la cumpărarea unei mașini “Jeep” pentru armata americană.  După terminarea războiului, societatea a strâns bani și alimente din donații, în câteva rânduri, pentru a-și ajuta frații din România- victime ale Marii Secete din 1946 – și, de asemenea, pentru a ajuta familiile să-și revină după dezastrul produs de război.

În 1968, în urma inundațiilor catastrofale din România, societatea a trimis familiilor din zonele calamitate alimente, medicamente, haine și bani. Un efort similar a fost făcut în 1977, în colaborare cu Biserica Sfânta Treime din Los Angeles și estimat la $30,000, după cutremurul cu magnitudinea de 7,6 pe scara Richter, care a produs mari pagube în România.

În timpul Războiului Rece, “Viitorul Român” i-a ajutat pe refugiații politici, aflați în lagărele din Italia și Austria. După 1989, ajutoarele financiare s-au îndreptat spre familiile afectate de pierderile suferite în mișcarea care a răsturnat regimul comunist. Membrii societății românești a vizitat orfelinate și aziluri și au adus cu ei vitamine, siringi de unică folosință, scutece, medicamente și bani. Un container evaluat la $28,000 a fost trimis în mai, 1999, cu ajutorul societății „Hearts for România”, la cinci orfelinate din Craiova.

De-a lungul anilor, “Viitorul Român” a acordat mai multe burse unor studenți merituoși din zona Los Angeles. În 1999, EDSA Corporation, lider de top în software de computere, a donat Societății Viitorul Român un software performant, de un milion de dolari, pe care Societatea, la rândul ei, l-a distribuit la douăsprezece universități din România. Viitorul Român a fost gazda Convenției Naționale a Uniunii și Ligii Societăților Românești din America și a celei de-a doua Conferințe Romanian-American Business Network în august-septembrie, 2000.

Încă din 1950, Societatea a inițiat Ziua Românilor, care, mai târziu, a evoluat în Gala Anuală şi Banchetul oferit în fiecare an de către Consiliul de Conducere al Societății și voluntarii săi.

În ultimii 40 de ani, Viitorul Român a excelat în organizarea de activități culturale în zona Los Angeles. Zeci de artiști de renume din România, politicieni, figuri publice, printre care și regele Mihai, regina Ana, prințesele Irina și Sofia au fost prezenți la evenimentele societății.

Cuvintele de încheiere ale discursului ținut de Regele Mihai la banchetul de gală, oferit de societate, au avut un sens înțelept şi profetic: „Să nu precupețim nici un efort pentru a valorifica momentul istoric și, la fel ca cei din 1859, să facem pasul decisiv spre libertate și democrație. Așa să ne ajute Dumnezeu! Trăiască România!”

În 2006, la sărbătorirea celei de-a 80-a aniversări a societății la Marriot Downtown Hotel din Los Angeles, ambasadorul României din perioada aceea,  Sorin Ducaru, a declarat:

„Societatea Viitorul Român este fruntea diasporei românești.”

Cristian Călugărița, fost președinte al Societății “Viitorul Român”

Sursa: HORA in America

Comments

comments