Implanturi cerebrale pentru conectarea creierului uman la calculator

1112
foto: io9.com
foto: io9.com

Agenţia de Cercetare şi Dezvoltare a Pentagonului DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency) doreşte să creeze o interfață neuronală pentru conectarea creierului uman la tehnologia digitală modernă.

În cadrul unui nou program de cercetare DARPA denumit Neural Engineering Design System (NESD), oamenii de ştiinţă încearcă să realizeze o interfață neuronală, implantabilă, care să ofere un transfer de date cu o lăţime de bandă fără precedent între creierul uman și dispozitivele digitale.

În esență, interfața ar urma să convertească semnalele electrochimice generate de neuronii din creierul uman în semnale binare, formate din unu și zero, care sunt utilizate în tehnologia digitală a informației. Cercetătorii urmăresc să realizeze legătura dintre creierul uman şi tehnologia digitală prin dezvoltarea unui dispozitiv biocompatibil.

„În prezent cele mai performante sisteme de interfață dintre creier şi calculator sunt ca două supercomputere care încearcă să comunice între ele folosind un modem vechi cu o rată de transfer de 300 baud”, a declarat Phillip Alvelda, director de program NESD, într-un comunicat de presă. „Imaginați-vă ce vom putea face atunci când vom moderniza actualele interfeţe pentru a deschide într-adevăr canalul de comunicare dintre creierul uman și dispozitivele electronice moderne”.

Dacă cercetătorii vor realiza într-adevăr această interfață, dispozitivele construite pe baza acesteia vor putea comunica direct cu până la un milion de neuroni din creier. Astfel se vor putea realiza aplicaţii practice care ar putea ajuta persoanele cu deficienţe de vedere sau auz prin transferul unor informații vizuale și auditive direct în creier.

sursa: stiintaonline.ro

Comments

comments