200 de militari americani cu tehnică specializată au sosit în Moldova

1275
foto: Veaceslav Aftene
foto: Veaceslav Aftene

Mașini și unități de tehnică militară americană au continuat şi miercuri să intre pe teritoriul Republicii Moldova. Marţi trecuseră graniţa Moldovei peste 100 de maşini şi unităţi de tehnică militară din Statele Unite ale Americii, alături de 200 de militari americani. Aceştia participă, alături de 165 de soldaţi moldoveni, la exerciţiul  “Dragon Pioneer 2016”, desfășurat, în premieră, în Republica Moldova.

În cadrul aplicațiilor  care se vor desfăşura începând de miercuri şi până pe 20 mai vor fi antrenați 198 de militari ai Regimentului 2 Cavalerie al SUA și 165 de militari din Batalionul de geniu, din Batalionul 22 de menținere a păcii, precum și din brigăzile 1, 2 și 3 ale armatei Republicii Moldova. Acestea au ca scop instruirea comună a subunităților de geniu și creșterea nivelului de interoperabilitate dintre cele două armate, precizează Radio Chișinău, citat de Agerpres.

Scenariul exercițiului, care va avea loc în Batalionul de geniu și la Centrul de instruire al Brigăzii infanterie motorizată “Moldova”, prevede instruirea contingentelor celor două armate în vederea executării acțiunilor de cercetare de geniu, lucrărilor de fortificație, trecerii peste obstacole, amenajării trecerii unui curs de apă, executării lucrărilor de distrugere, de supraviețuire, cu asigurare logistică în condiții de câmpie, cu acordarea ajutorului medical și evacuarea răniților.

Președintele Nicolae Timofti sprijină ideea ca militarii americani să-și expună tehnica de luptă în centrul capitalei de Ziua Victoriei, a spus astăzi Ministrul apărării, Anatol Șalaru, răspunzând întrebărilor presei: „Astăzi am vorbit cu dl. președinte și el mi-a spus că susține această acțiune, este pentru”.

Președinția nu confirmat deocamdată această declarație. Mai devreme, un consilier prezidențial, Alexandru Barbăneagră, spusese într-o scrisoare către Șalaru ajunsă la presă că președintele recomandă expunerea tehnicii militare americane mai departe de centrul Chișinăului, pentru a evita „reacții negative”.

Nelămuririle în ce privește poziția conducerii moldovene au apărut după ce socialiștii lui Igor Dodon au avertizat cu proteste masive în capitală dacă tehnica de luptă americană va fi expusă în PMAN de Ziua Victoriei.

Comments

comments