sursa: Facebook, Vadim Brânzari la secția de votare din New York
sursa: Facebook, Vadim Brânzari la secția de votare din New York

Diaspora cere Parlamentului modificarea mai multor articole din Codului Electoral. O petiție în acest sens a fost publicată pe site-ul diasporamea.md. Cetățenii Republicii Moldova aflați peste hotare consideră că le-a fost încălcat dreptul de a-și exercita votul în cadrul alegerilor prezidențiale, dat fiind faptul că în unele secții de votare buletinele de vot s-au epuizat, oamenii nu au putut vota.

Prin intermediul petiției se solicită revizuirea, în regim de urgenţă, a articolelor Codului Electoral care impun limita de 3000 de buletine per secţie de vot şi se cere găsirea unei soluţii optime, prin creşterea limitei la minimum 5000 de buletine per secţie sau excluderea totală a limitelor, precum și „reviziurea articolului care stabilește care stabilește numărul secţiilor de votare în funcție de datele deținute de Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, neţinând cont de cele mai noi studii în domeniu şi de datele ţărilor de destinaţie. Înregistrarea prealabilă s-a dovedit o practică ineficientă”.

“Pas cu pas ne vom lua țara înapoi, pentru că avem o țară, avem omeni frumoși, care merită mai mult! Diaspora a demonstrat că nu și-a abandonat țara! Noi, diaspora, ne vom întoarce sa punem umărul pentru țara noastra”, a afimrat Vadim Brânzan, care a votat la secția de votare din New York.

Vadim Brânzan, candidatul la alegerile prezidențiale, împreună cu un grup de cetățeni stabiliți în Spania, SUA, Franţa, Italia, Portugalia și Marea Britanie își propune să execute presiuni pentru a asigura dreptul la vot al diasporei, prin: introducerea votului electronic, mărirea numărului de buletine repartizate secțiilor de votare sau excluderea totală a limitei existente, mărirea numărului de secții de votare, includerea circumscripțiilor electorale în afara țării și crearea Consilului Electoral al Diasporei, posibilitatea de susținere, inclusiv financiară a partidelor și candidaților care ne reprezintă interesele.

Liderul inițiativei de a modifica Codul Electoral invită și instituţiile internaţionale pentru drepturile omului, Consiliul ONGurilor din Moldova şi alte organizaţii ale societăţii civile din Moldova să susţină iniţiativa.

“Prin acest demers către autoritățile Republicii Moldova dorim să obţinem împreună ceea ce merităm de fapt şi de drept – respectarea dreptului oricărui cetăţean al Republicii Moldova de a vota, ca să dăm voce diasporei acasă. Este deja timpul ca diaspora sa fie reprezentata in viata politica din Republica Moldova. Demisia de onoare a CEC-ului, modificarea Codului Electoral, sunt doar cateva din actiunile ce trebuie intreprinse.”, menționează Vadim Brânzan.

Comments

comments