James Pettit, amabasadorul SUA în Moldova

Dacă guvernarea va ignora avizul Comisiei de la Veneţia şi avertizările din partea înalţilor oficiali europeni, privind modificarea sistemului electoral, atunci acesta va fi un semnal din partea Moldovei că vectorul european contează mai puţin. Este declaraţia ambasadorului american James Pettit şi a fost făcută în cadrul emisiunii Ora Expertizei, de la JurnalTV.

„Este foarte clar că OSCE şi Comisia de la Veneţia sunt împotriva modificării sistemului electoral. Sistemul uninominal exită în multe ţări, inclusiv şi în ţara mea. Şi sistemul mixt există în alte ţări. Dar decizia Comisiei de la Veneţia a fost bazată pe situaţia actuală care există aici în Republica Moldova. Au avut această concluzie pentru că au văzut aici tendinţa de consolidare a puterii. Este foarte imporant ca să se ţină cont de sugestiile Comisiei de la Veneţia, pentru că ei pot ajuta la îmbunătăţirea sistemului electoral într-un mod foarte pozitiv”, a declarat Pettit.

Potrivit ambasadorului SUA la Chişinău, Partidul Democrat a propus schimbarea sistemului electoral pentru a se putea menţine la putere. „Este foartet evident că schimbarea sistemului electoral este dorinţa Partidului Democrat pentru a-şi întări puterea şi influenţa politică”, a spus James Pettit. Cu toate acestea, ambasadorul SUA crede că guvernarea de la Chişinău va modifica sistemul electoral în pofida recomandărilor Comisiei de la Veneţia.

Ambasadorul SUA este încrezut că Codul Electoral va fi aprobat, în pofida faptului că organizațiile internaționale și-au exprimat așteptările, iar în acest caz, Parlamentul trebuie neapărat să îmbunătățească proiectul de lege, iar Guvernul este gata să studieze aceste recomandări. Totodată, James Petitt a dat de înțeles că schimbarea sistemului politic nu înseamnă neapărat că nivelul corupției se va diminua.

“Orice cod electoral, mixt, proporțional sau uninominal, sistemul politic nu joară un rol atât de important, corupția va continua la nivel local și central, indiferent de acest sistem”.

Situația este destul de gravă la capitolul condiționalităților impuse de Uniunea Europeană față de tergiversarea reformelor în domeniul justiției, dar și schimbările care urmează să fie operate în sistemul electoral. “Eu înţeleg, dar ar fi mai bine ca Guvernul să continue cu reformele, iar rezultatul în acest caz va ajuta mai mult în acest sens, decât schimbarea, spre exemplu, a sistemului electoral”, a declarat şefului diplomaţiei americane la Chişinău.

Comments

comments