Vor fi deschise 100 secții de votare peste hotare, dintre care 40 în cadrul misiunilor diplomatice și oficiilor consulare

1421
urnele de vot din Republica Moldova
urnele de vot din Republica Moldova

Cabinetul de miniștri a decis să mărească numărul secțiilor de votare din afara țării la alegerile prezidențiale din 30 octombrie. Guvernul a decis ca la alegerile prezidențiale să fie deschise 100 de secții de votare în afara țării. Astfel, numărul secțiilor de votare a fost majorat cu cinci, în comparație cu alegerile parlamentare din 2014.

CEC a decis câţi bani vor putea primi concurenţii electorali Ministrul moldovean de Externe, Andrei Galbur, a subliniat că ”numărul secțiilor de votare din străinătate a fost stabilit în urma unei ample analize efectuate de către MAE în baza propunerilor misiunilor diplomatice, și oficiilor consulare ale țării în funcție de numărul și de repartizarea zonală a moldovenilor precum și numărul celor are s-a înregistrat prealabil”.

”Obiectivul principal este crearea condițiilor pentru participarea la vot a cetățenilor Republicii Moldova care se află în străinătate”, a spus Galbur. Potrivit lui, la elaborarea proiectului s-a ținut cont de solicitările diasporei moldovenești înaintate Ministerului de Externe și Comisiei Electorale Centrale, dar și de situația din timpul alegerilor parlamentare din 2014.

Publicitate comercială

”Acest fapt a consus la suplimentarea numărului secțiilor de votare peste hotarele țării comparativ cu ultimile alegeri. Vor fi deschise 100 de secții de votare peste hotare, dintre care 40 în cadrul misiunilor diplomatice și oficiilor consulare și 60 suplimentare”, a subliniat Galbur.

Astfel, cele mai multe secții de votare vor fi deschise în Italia – 25, în România – 11, în SUA – 7 secții, cu unul mai mult decât în 2014, pe teritoriul Federației Ruse vor fi deschise 8 secții de votare, cu 3 mai mult comparativ cu alegerile din 2014, în Franța – 6, în Portugalia – 4, în Spania – 4.

Trei secții de votare vor fi deschise în Turcia și în Canada, și câte 2 în Marea Britanie, Irlanda de Nord, Israel, Grecia, Ucraina și Germania. Câte o secție va fi deschisă în Irlanda, Belarus, China, Cehia, Letonia, Azerbaidjan, Belgia, Polonia, Suedia, Estonia, Lituania, Ungaria, Austria, Bulgaria, Elveția, Țara Galilor, Qatar, Monaco, și Japonia.

Comments

comments