Ana Bivol a moștenit de la tatăl ei darul pentru muzică. Profesorii din Chișinău i-au descoperit talentul și au îndrumat-o să aplice pentru studiile de master în orașul vânturilor, Chicago, la DePaul University School of Music. Tânăra violonistă este mândră de turneele pe care le-a avut până la acest moment în multe orașe vestite din întreaga lume: Minsk, Almati, Astana, Kiev, Odessa, Baku, Yerevan, and Bișkek. De asemenea, a evoluat la Adunarea Generală ONU din New York și UNESCO în Paris.

Începuturile muzicale. “De mică, eram interesată de muzică: cântam, mergeam cu părintii la concerte. Tatăl meu, Andrei Bivol, este maestru în Artă, violonist în orchestra “Folclor”, a fost cel care m-a îndrumat să îmi aleg acest instrument. M-a ajutat să studiez ritmurile muzicale, îmi dezvolta auzul. Am început să studiez vioara de la cinci ani, cu scumpa profesoară Sfetlana Balaescu, la liceul de Muzică “Ciprian Porumbescu”, pentru care am o recunoștință profundă de a-mi fi cimentat bazele muzicale, care până și astăzi încă îmi mai dau roade”.

Ana Bivol

Crize. “Niciodată nu m-am gândit să renunț la muzică. La scoală frecventam corul, solfegiul, diferite ansambluri, cântam la pian și vioară. Toată ziua, respiram doar muzică. Momentele de criză au fost cele de la școală, când eram micuță. Când ceilalți copii din ogradă mergeau în curte la joacă, noi, muzicienii, stam acasă cu instrumentul în mână. Cu lacrimi în ochi continuam, căci nu aveam altă opțiune”.

Publicitate comercială

De la Chișinău spre Chicago. “După liceul de muzică “C. Porumbescu”, au urmat patru ani la Academia de Muzică și Arte Plastice din Chișinău. Profesorul meu de vioară a fost regretatul Boris Dubosarschi. La îndemnul lui, am aplicat la studii de master în Chicago, DePaul University School of Music. Experiența de aici este una frumoasă, diferită, fructuoasă. Ca oricare început, a fost greu, limba engleză era totuși una străină. La Universitate nu erau doar orele de orchestră, vioară, ansambluri, dar și teorie muzicală, istoria muzicii, iar în final, trebuia să prezint teza de master, care necesita un vocabular bogat”.

Între studii și pasiune. “Programul de orchestră la universitate a fost unul profund, cu un dirijor desăvârșit, Clifford Colnot. După universitate, am aplicat la Școala de Muzică Logos, care are și o orchestră, acolo evoluam periodic. Lucrez la Școala de Muzică “Solo Classic”, aici predau ore de vioară și violă. Particip periodic și cu orchestre simfonice din Chicago: Northbrook Symphony, Peoria Symphony, Lake County Symphony Orchestra”.

Public. “În funcție de genul muzicii, oamenii reacționează diferit. Muzica clasică este apreciată în ambele țări, doar că e importantă locația sălii de concert, cât este de accesibilă și de aproape de oamenii care într-adevăr apreciază arta. Publicul din Chișinău este cel mai drag, pentru că e al nostru, dar adesea, sălile de concert sunt goale, cam trist. Chicago este marele oraș care adună toți muzicienii de top din lume, cu toate acestea, am un dor mare de casă, de aceea, evoluez deseori în ritmurile folclorului românesc.

LILIAC BAND sparge cortina prin muzică și dedicație de familie

Inspirație. Mentorii mei sunt:  Anne Sophie Mutter, o violonistă de excepție care mă inspiră, și de asemenea Leonard Bernstein – un dirijor și compozitor renumit”. Muzica este o meserie, dar și un hobby, astfel că timpul liber îl dedică muzicii populare și clasice. Talentul poate prinde contur doar prin muncă, iar această măiestrie trebuie menținută și dezvoltată zilnic pentru a obține performanțele dorite.

Viitor. “La momentul acesta sunt bine aici la Chicago, un oraș care mă inspiră și îmi oferă ocazia să cânt mai multe genuri de muzică. Cânt și muzică jazz cu un Trio American, muzică populară românească pentru comunitatea noastră, împreună cu colegii mei; predau, cânt în orchestra simfonică. Mai nou, am înființat Cvartetul Capriciosso și sunt foarte mândră de evoluările noastre pe scenele din Chicago. Sunt fericită că am ocazia să le combin pe toate, să gust din toate câte puțin”.

Sursa: HORA in America

Descarcă gratuit ediția decembrie aici

Pentru a fi la curent cu afacerile comunității de moldoveni din SUA și alte noutăți despre românii talentați din SUA, abonează-te online chiar azi la revista HORA in America! Poți primi revista tipărită și acasă. Nu pierde nicio ediție importantă! 

Comments

comments