Festivalul Iei în Toronto

Moldovenii stabiliți cu traiul în cele mai mari orașe din lume au sărbătorit tradițiile autentice din cadrul Festivalului IEI, alături de artiștii moldoveni, care au interpretat în diverse comunități cântece populare. Mulți și-au luat straiele populare și au ieșit la joc cu multă voie-bună, relatează Moldova Times.

În Chicago, designerul Irina Madan și-a prezentat noua colecție de haine, pictate manual la Parada Sânzienelor. Colecțiile conțin atât piese pentru adulți, cât și pentru copii.

De asemenea, moldovenii au avut ocazia să admire o expoziție inedită de păpuși îmbrăcate în straie populare, realizate de către meșterul popular, Elena Zghibarță, iar Alina Celia Cumpan și-a prezentat mai multe cărți. De la festival nu au lipsit îndrăgiții artiști ai ansamblului “Floarea Dorului”, Cătălina Triboi, Alexandru Dobîndă, ansamblul de dansuri populare moldovenești “Izvoraș” din Chicago.

De muzică populară și bucate tradiționale moldovenești s-au bucurat și moldovenii din New York, care și-au așteptat cu drag conaționalii să danseze și să cânte în spiritul tradițiilor și a obiceiurilor străvechi, cu bucate ca acasă și o Horă a iei așa cum nu s-a mai văzut.

Anul acesta, Ziua Universală a Iei a fost serbată în Toronto alături de cea mai veche cultură a țării noastre adoptive. Pentru moldovenii stabiliți în Canada, a fost un pilej unic de a se etala cu mândrie ia și de a descoperi ca până și culturile distanțate au la bază elemente comune, IA.

Ziua Internaţională a Iei, sărbătorită la Moscova de românce îmbrăcate în port tradițional.

Festivalul Iei în New York

Un grup de românce s-a încumetat să defileze în port naţional chiar în Piaţa Roşie – cel mai aglomerat şi cel mai păzit loc din capitala rusă. Departe de ţară, românii care trăiesc în capitala rusă nu ratează nicio ocazie pentru a-şi face cunoscute tradiţiile. De ziua naţională, cu prilejul altor sărbători sau, pur şi simplu, în viaţa cotidiană, ia românescă se poartă şi la Moscova.

“Ne mândrim cu ieile românesti și cele moldovenești”, spune Cristina Popovici din Milano. În fiecare an, la 24 iunie este sărbătorită Ziua Universală a Iei, bluza tradițională românească fiind un simbol internațional al culturii române și o piesă emblematică a costumului popular național românesc.

Bluza tradițională românească este celebrată de români odată cu Sânzienele și cu Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul. Pentru a arăta cât de mult o prețuiesc, oameni din peste 50 de țări din lumea întreagă îmbracă ia în această zi de sărbătoare.

Iniţiată de comunitatea La Blouse Roumaine pe 7 ianuarie 2013 a fost recunoscută oficial pentru prima dată în afara ţării, pe 24 iunie 2015, de Primăria Washington DC.

Comments

comments