De 15 ani este stabilit cu traiul în Irlanda, Dublin, crezând că peste câțiva ani va reveni acasă, dar rădăcinile l-au prins pe Serghei Petrovschi, pe alte meleaguri. Este președintele Asociației “Moldova Vision” prin intermediul căreia încearcă să mobilizeze comunitatea basarabenilor în jurul evenimentelor culturale. Este convins că dacă Moldova va continua să se miște cu acest tempou în domeniul progresului și democrației, peste 80 de ani va rămâne doar un sat.

Natalia Ghilașcu: Cum ați ajuns în Irlanda și ce oportunități vă oferă această țară?

Serhei Petrovschi: S-a ivit oportunitatea de a pleca în Irlanda și din 2001, imediat după alegeri, tot aici am rămas, deși mereu mă gândeam să revenim, dacă în țara noastră se ajungea la o normalitate.  Aici am ajuns să lucrez în domeniul transportului, vânzări, contrucții. De mult timp tot ne gândim să venim acasă.

Avem aici deja copii născuți, vorbesc limba română, avem o profesoară de clase primare și ne gândim să organizăm o școală pentru copiii noștri. Mulți dintre ei nu cunosc limba română, pentru că acasă vorbesc în engleză.

Natalia Ghilașcu: Mulți din comunitatea de moldoveni preferă aceste cursuri? Cât de solicitat este acest serviciu?

Serhei Petrovschi: A fost posibil să le facem gratuit o vreme, iar acum achităm pentru fiecare oră, am fost nevoiți să susținem în mod personal acest proiect educațional. Închiriem în prezent spațiu, este foarte solicitat, se alătură și comunitatea română. Tot mai mulți concetățeni vin aici, iar o nouă generație de copii se nasc peste hotarele țării. Nu vrem să-și piardă graiul, limba. Clasele sunt distribuite pe categorii de vârstă, dar se practică și niveleul de cunoștințe. Părinții achită, de obicei, 5 euro pentru o oră de curs.

Am înaintat un proiect la Biroul Relați cu Diaspora pentru a acoperi unele costuri pentru serviciile de educație. Să vedem dacă va fi selectat, pentru că orice susținere ar fi binevenită.

Natalia Ghilașcu: Ce ar trebui să întreprindă Guvernul Moldovei pentru a susține comunitatea de moldoveni din Irlanda? 

Serghei Petrovschi: Să nu pună bețe în roate. În 2009, ne-am adresat Ministerului de Externe să fie deschid un consulat în Irlanda, pentru că numărul de cetățeni moldoveni este în creștere, 15-20 mii, dar ni s-a explicat că nu sunt resurse financiare, doar dacă găsim un consul onorific care să ne ajute financiar.

Până la urmă, am găsit un cetățean irlandez, om de afaceri bine cunoscut, care a fost numit consul onorific, dar cu timpul, au parvenit unele neînțelegeri cu Ambasada Moldovei la Londra, care îi solicitau acestuia prea multe cheltuieli pentru deplsarea delegațiilor din Moldova la hoteluri, dineuri, pentru organizarea alegerilor, etc. Din acest motiv, s-au dezamăgit și la alegerile din 2014 l-au înlocuit cu altcineva. Pe alt consul onorific nu îl cunoaștem, nu este în legătură cu diaspora.

Consulul precedent a susținut comunitatea noastră, a susținut sala de activități pentru sport, teatru, acum nu putem apela pentru ajutor, pentru că nu este la fel de deschis. Nu știm în ce bază a mai fost numit.

Captură de ecran din 2016.08.03 la 11.57.58Natalia Ghilașcu: D-le Serhei Petrovschi, cât de mult inițiativele culturale pe care le promovați în Irlanda se bucură de succes din partea reprezentanților diasporei și de ce le considerați importante?

Serhei Petrovschi: Începând cu 2009, “Moldova Vision” a organizat evenimente culturale, caritabile, pentru copii. Am observat că publicul este același, fie că e vorba de spectacole pentru copii prezentate de cei de la Teatrul Guguță, Teatrul Licurici, Teatrul Municipal de Marionete sau pentru adulți.

Ne bucurăm că i-am avut ca oaspeți pe interpeții locali, Cristina Marinescu Țarean, Anatol Bagrin, Iulian Pușcă, Anișoara Bobeică și a celor din Moldova, Geta Burlacu, Zinaida Julea. Evenimentele consacrate Zilei Mărțișorului, Ziua Limbii Române,  căt și petrecerea de Crăciun pentru copii se bucură de cea mai mare popularitate în rândurile diasporei.

Dorim să implicăm pe copiii noștri, mulți fiind născuți aici în Irlanda, ca să cunoască mai bine istoria, tradițiile, poveștile, cântecele noastre. Deseori, aceste evenimente sunt desfăcurate alături de comunitatea Românilor din Irlanda.

Diaspora este o reflecție a societății din Republica Moldova și mesajul pro-românesc nu a fost pe placul tuturor compatrioților, dar ca și în Republica Moldova, numărul celor care fac deosebire între adevărul istoric și propaganda sovietică este în creștere, ceea ce ne bucură. Aceste evenimente sunt importante pentru că astfel ținem legătura cu tradițiile, obiceiurile, cultura și istoria ce ne reprezintă, iar acei copii care vin impreună cu părinții află și învață lucruri noi.

Natalia Ghilașcu: Ce pași ar trebui să întreprindă Guvernul Republicii Moldova pentru a atrage noi proiecte investiționale în rândurile reprezentanților diasporei care au acumulat o bună experiență peste hotarele țării?

Serhei Petrovschi: În primul rând, să elimine pe cât posibil barierele birocratice, să ofere un mediu sănătos legal pentru activitățile economice și să asigure o protecție împotriva abuzurilor practicate de unii reprezentanți ai diferitor instituții de control. 

Știu că e un clișeu acest răspuns, dar asta e realitatea. Inexistența unei strategii pe termen lung, instabilitatea politică, pedepsirea hoților într-o manieră selectivă, o justiție selectivă nu îi motivează pe persoanele cu capital să se decidă de a face unele investiții. 

Comunitatea moldovenilor din Irlanda
Comunitatea moldovenilor din Irlanda

Avem o mulțime de instituții ca CNA, CNI, Procuratura, toți vorbesc despre anticorupție, în timp ce nu pot demonstra proveniența averilor, ori uită să le declare. Este și un studiu efectuat, dacă continuăm în acest ritm, în 80 de ani nu vor mi fi cetățeni acolo.

Natalia Ghilașcu: Pe 19-20 august, la Chișinău se va desfășura ediția a VII-a a Congresului Diasporei, unde vor fi discutate cele mai importante proiecte de a reuni, dar și de a promova proiectele moldovenilor plecați peste hotarele țării. Care sunt așteptările personale de la acest eveniment pentru a fortifica eforturile diasporei în continuare?

Serhei Petrovschi: Nu ne facem așteptări ca să nu avem parte de dezamăgiri. Schimbarea șefului Biroului Relații cu Diaspora în ajunul Congresului și posibil a unor alegeri prezidențiale în toamnă spune totul. Politizarea instituției ce ar trebui să reprezinte o punte între diasporă și autorități va dezbina și mai mult diaspora, la fel cum este dezbinată și populația din R Moldova. 

Înțelegem că Partidul Democrat investește bani grei în imagine și încearcă orice ca să pornească din punctul mort de 7-8% ce îl dețin în sondaje. Acum au decis să acționeze mai hotărât și în diasporă. Anii precedenți era vădit promovat mesajul PLDM. Să vedem ce va urma, dar personal, nu am mari așteptări, schimbarea va fi doar în mesajele care vor fi promovate.

Nu mai așteptăm nimic de la politicienii care au un singur hobby de la independență încoace, să fure și să promoveze interesele familiei sau a partidului. Singura solutie este Reunirea cu România.

Doar Programul DOR a fost unul de succes, au partiicpat tinerii din România și Moldova din diasporă pentru a face cunoștință cu cei de acasă. A fost un schimb de experiență frumos.

Nu putem spune că avem o diasporă consolidată, sunt emigranți în mișcare, iar cei care s-au stabilit bine aici, nu mai sunt interesați să se implice în Moldova. Dacă s-ar crea condiții mai bune în Moldova, ei ar putea aduce proiecte importante în localitatea lor de baștină, doar că nu există încrederea în autoritățile locale, pentru că se dorește un anumit control privind gestionarea banilor. Ar trebui să fie creat un mecanism mai bun pentru comunicare în acest sens.

Natalia Ghilașcu: Vă mulțumim! 

Acest interviu a fost realizat cu susținerea Biroului pentru Relații cu Diaspora, în cadrul Programului Diaspora Engagement Hub, al proiectului ”Consolidarea cadrului instituțional al Republicii Moldova în domeniul migrației și dezvoltării”, implemetat în parteneriat cu OIM Moldova și finanțat de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC). Opiniile exprimate de autor nu sunt neapărat împărtășite de către fondator.

Comments

comments