Irina Mureșanu, artistă, profesoară de Muzică, Universitatea Maryland

O violonistă româncă de excepție, care a cucerit inimile multor muzicieni americani. Los Angeles Times o descrie pe Irina Mureșanu drept o violonistă care strălucește prin interpretări pline de lirism și nuanțe colorate, relatează HORA in America. 

Crede că muzica îi face pe oameni mai buni. A câștigat inima publicului cu performanțele sale “irezistibile” și pline de inimă. Succesele ei sunt frecvent menționate în jurnalul Boston Globe ca fiind printre cele mai bune spectacole de muzică clasică.

“În fiecare zi când deschid cutia viorii, încercarea de a depăși problemele zilei precedente, onestitatea actului artistic, fac viața mai valoroasă, interesantă și niciodată plictisitoare. Nu există viață fără muzică și nici vreun moment în care sufletul să nu aibă nevoie de muzică. Orice oră petrecută cu vioara mă face o persoană mai bună, iar vioara este ancora vieții mele”, ne zice Irina.

Astăzi cântă pe renumitele săli de concerte din America de Nord, Europa și Asia pe o vioară Giuseppe Rocca din 1849 și un arcuș de Étienne Pajeot. Când aveți vreo ocazie, găsiți pe internet albumele sale și veți fi uimiți nu numai de mânuirea artistică a acestei viori, ci și de profunzimea angajamentului din culturi muzicale la fel de diverse, indiană, persană, nativ americană, irlandeză, chineză și argentiniană.

La finele lunii ianuarie, a fost primită în aplauzele publicului din Mongolia, unde a susținut renumitul său proiect muzical “Patru strune în jurul lumii”. Angajamentele sale solo includ concerte cu Boston Pops, Orchestra Simfonică din Miami, Symphonia Williamsburg, Orchestra de la Suisse Romande (Geneva), Filarmonica Transvaal (Pretoria, S. Africa), Orchestra Națională Radio, Orchestra de la Radio Flamande (Bruxelles), Filarmonica din Boston, printre altele.

Toată recunoașterea pentru cariera sa muzicală le-o datorează părinților săi, care sesizaseră că fetița lor de șase ani are ureche muzicală și astfel, a ajuns să învețe la școala de muzică. Un profesor faimos, Joseph Gingold, spunea că “durează cel puțin cinci ani pentru a învăța să cânți la vioară prost”. Artista recunoaște că a obține un minim standard de mânuire a instrumentului durează foarte mult timp la început.

Irina Mureșanu, violonistă, profesoară de Muzică, Universitatea Maryland

“Asta înseamnă că satisfacțiile muzicale sunt minore în primii câțiva ani, pentru că repertoriul studiat constă din piese “de școală”, fără o mare valoare estetică. De abia după șase ani de studiu, în anul în care profesorul mi-a oferit o piesă de Ceaikovski, “vraja” muzicii a devenit irevocabilă”.

Multi muzicieni visează să ajungă emeriți și să susțină concerte pe cele mai importante scene din SUA, unde există foarte multă competiție. Până a ajunge la această  recunoaștere internațională, Mureșanu ne zice că în drumul spre vârf, fiecare pas contează.

“Nu consider că am atins sfârșitul acestui drum, și nici nu mi-aș dori acest lucru. Când eram studentă, nu am considerat America o destinație profesională. Întotdeauna mi-am imaginat că voi trăi undeva în Europa, dar viața îți oferă surprize neașteptate, așa cum a fost oferta unei burse de studii în SUA”.

După absolvirea Universității Illinois Urbana-Champaign, iar mai apoi a Conservatorului de Muzică New England din Boston, și-a început cariera de predare în SUA. Este una dintre puținii români profesori de la Universitatea Harvard, unde a fost invitată să se alăture, pentru recunoașterea publicului american, iar în ultimii trei ani predă vioara la Universitatea din Maryland.

A câștigat diverse concursuri naționale și internaționale, fapt care a ajutat-o să deschidă multe porți pentru a începe cariera sa muzicală în SUA. Se mândrește cu studenții săi români, care cântă azi în orchestre și în formații camerale.

Fii atent cum îți calculezi taxele dacă vrei să-ți cumperi o casă în SUA

“Unul din lucrurile extraordinare din această țară este faptul ca oamenii nu sunt invidioși. Nu am avut niciodată impresia că vreunul din colegii mei m-a privit pieziș că “vin de altundeva să îi iau locul”. Dimpotrivă, întotdeauna am fost admirată și încurajată pe bune merite de oameni necunoscuți. Aș putea spune că acest lucru, de a fi liber să îți atingi potențialul într-o societate face parte din visul american”.

Violonista ne îndeamnă să nu renunți la un vis, să-ți dorești să realizezi mai mult.  Trebuie să mergi cu o viteză mare de la un proiect la altul. “Îmi place ceea ce fac, de asta nu obosesc când lucrez 12 ore pe zi”. Violonista are, de asemenea,un băiat de nouă ani, Victor, care studiază vioara, dar nu cu ea, ci cu un alt profesor. Îmi place ceea ce fac, de asta nu obosesc când lucrez 12 ore pe zi.

Pregătirea sa pentru un concert este imensă. Aproape în fiecare săptămână se află pe scenă și consideră că misiunea unui artist este importantă. “De multe ori, le spun studenților să aibă grijă de corpul lor, similar sportivilor, să-și degajeze nervii la sala de gimnastică, să se reîncarce repede, iar rezultatul unui concert este fericirea unei munci împlinite. Noi, interpreții, suntem vocea compozitorului, suntem responsabili să transmitem gândurile lor, iar spectatorii să plece cu o inspirație în suflet”, ne explică Mureșanu.

Violonista este membră a Trio-ului Boston și își face apariția la diverse festivaluri precum Bargemusic din New York, Festivalul Rockport din Massachusetts, seria de concerte Bay Chambers și Festivalul Bowdoin din Maine, Strings in the Mountains, din San Juan din Colorado, Festivalul de muzică de cameră Maui din Hawaii, Reizend din Olanda, Festivalul van de Leie din Belgia și Festivalul Rencontres des Musiciennes din Franța și insulele Guadalupe.

Hai la HORA in America!

Dincolo de tiparele unei noi reviste în SUA, "HORA in America", veți înțelege că această inițiativă este concepută exact pentru tine, și nu doar pentru că avem o comunitate de români talentați, dar și dornici să aducă schimbări în sistemul american. Abonează-te azi și simte pulsul Americii! Online – https://sowl.co/49TO1Tipar (prin posta) – https://sowl.co/RY5ZD

Posted by HORA in America on Sunday, October 28, 2018

De cinci ani, Mureșanu a devenit faimoasă datorită proiectului său muzical “Four Strings around the World”, un recital solo de vioară, cu lucrările compozitorilor inspirați din diverse culturi muzicale din întreaga lume. Curiozitatea sa pentru diverse stiluri a dus la această colecție de muzică solo dintr-o varietate de țări. Printre cele mai populare lucrări sunt Capriciul de Paganini nr. 24, sau Ciaccona de Bach.

Adevăratele revelații vin în lucrările care transformă tradițiile naționale, cum ar fi ritmurile dansului irlandez de Dave Flynn, sau notele “Caligrafiei nr. 5” de către compozitorul iranian, Reza Vali. Mureșanu cântă fiecare lucrare cu fidelitatea caracterului său distinctiv.

Criticul Keith Powers a observat rezistența virtuoasă și formidabilă și originalitatea acestui program în Cape Cod Times, unde menționa că “artista oferă o privire asupra variațiilor de tehnică a viorii, care ar putea fi obținute numai prin participarea la diferite concerte și târguri de țară, pub-uri irlandeze, adunări de tabără și saloane”.

A urmat mai apoi o serie de colaborări cu compozitori americani, iar albumul “Lift” al lui Ruehr, a fost inclus în cele mai bune 13 înregistrări muzicale clasice de criticul Keith Powers. A înregistrat, de asemenea, sonatele William Bolcom cu pianistul Michael Lewin, finanțat de Copland Recording Grant. În Europa, înregistrarea Sonatelor de vioară și pian de Guillaume Lekeu și Alberic Magnard cu pianista Dana Ciocârlie, a stârnit mult entuziasm.

Irina Mureșanu, violonistă

Mureșanu ne zice că harul pentru muzică nu se învață, ci se dezvoltă, dar a avea un mare talent muzical poate fi un avantaj, dar și un dezavantaj enorm. “Am avut mulți studenți extraordinar de dotați, pentru care muzica venea “ușor”. În rezultat, nu a existat nicio evoluție, și talentul s-a pierdut în neant. Deci, un har al muzici este un dar foarte prețios, iar posesorul lui are datoria să își îndeplinească potențialul”.

Din repertoriul său nu lipsesc compozițiile lui George Enescu, inspirate de folclorul românesc. Criticul Lisa MacKinney observa că această colecție de piese de pe CD-ul “Four Strings Around the World” este aleasă cu grijă și îi permite lui Mureșanu să împărtășească o paletă sonoră extraordinară, care pare să răsune atât de personal prin respirația unei viori din 1849 Giuseppe Rocca.  

Mureșanu ar fi fericită să concerteze împreună cu alți artiști români de muzică clasică din SUA, într-o serie de concerte, care să unească aceste talente. În acest sens, Institutul Cultural Român din New York ar fi organizația cea mai potrivită care să ofere acest sprijin.

Artista se simte cea mai emoționată pe scenele din București, în special când concertează împreună cu Diana Ciocârlie, cu care colaborează de 20 de ani. “Este extraordinar de plăcut să cânți ca solistă cu orchestre în care cunoști aproape toți membrii. Aștept cu mare nerăbdare să revin pe scenele românești”, concluzionează artista.  

Descarcă ediția online sau tipar 
a revistei HORA in America din 
februarie.

Pentru a fi la curent cu afacerile comunității de moldoveni din SUA și alte noutăți despre românii talentați din SUA, abonează-te chiar azi la revista HORA in America! Poți primi revista tipărită și acasă. Nu pierde nicio ediție importantă! 

 

Comments

comments