Tatiana Sidorova, Mrs Florida, originară din Moldova

Tatiana Sidorova Torrealba, Ambasadoare a campaniei Love is Kind și Mrs. Florida va aduce un farmec și spirit deosebit la cea de a IV ediție a Convenției Moldo-Americane, care va avea loc pe 14 octombrie în Miami.

Circa șase proiecte sociale, care își propun să aducă un impact deosebit atât pentru publicul din Moldova, cât și pentru moldovenii stabiliți cu traiul în SUA și Canada, vor fi prezentate la eveniment, iar cea mai bună idee pilot va putea fi sprijinită cu 500$.

Diaspora americana își îndreaptă eforturile spre o mai bună educatie. Această nouă inițiativă a fost propusă cu scopul de a aduce Convenția la nivelul următor, cand se vor implementa proiecte concrete cu ajutorul întregii comunități, a declarat Elena Dragalin, unul dintre organizatorii evenimentului. “Ne propunem să promovam atât proiectul care va ieși învingător, cât și pe celelalte din concurs, dar și să sprijinim implementarea lor”, afirm Dragalin pentru Moldova Times.

Așa cum diaspora din SUA este una tânără și, de multe ori, începem proiecte noi, pe care le implementăm de unii singuri sau în comunitățile locale, Convenția Moldo-Americană își propune să sprijine proiectele existente și să ajute la extinderea celor mai reușite și care ar avea un impact mai mare.

Natalia Ghilașcu: Ce șanse există pentru proiectele sociale care nu vor putea avea la moment acoperire financiară?

Tatiana Sidorova Torrealba: În cadrul comisiei de jurizare, va avea loc votarea proiectelor, șanse financiare existe dacă persoanele sunt cu adevărat dedicate. Nu pot afirma ce resultate scontate vor avea aceste proiecte, dar așteptăm să fie prezentate la Convenție. Este nevoie de a deschide un fond pentru investiții, unse să existe o transparență maximă despre realizarea ideilor propuse. 99% din proiectele americane dețin fonduri mari, unde cetățenii de rând pot în orice timp să doneze.

Natalia Ghilașcu: Cât de deschiși sunt cetățenii americani să doneze pentru cauze nobile?

La Vendetta Restaurant, 1909 Hollywood Blvd, Hollywood, FL, 33020

Tatiana Sidorova Torrealba: Particip în calitate de voluntară în mai multe organizații non-profit. “Run Away to Hope” din Orlando susține copiii care suferă de cancer, au un succes enorm. Am vorbit cu acești beneficiari, sunt ajutați nu doar material, dar și financiar, de exemplu, li se achită costurile de consum, electricitatea, etc.

Comunic des cu aceste persoane și donez personal bani la acest gen de programe. O altă organizație “100 Black Men” ajută familiile cu copii, părinții cărora nu au posibilități să achite costurile pentru studii, sunt selectați cei mai dotați copii în IT sau alte domenii pentru a merge la școală.

În calitate de ambasadoare pentru Love is Kind, am o responsabilitate enormă de a dona, de a colecta fonduri importante la evenimentele organizate de către mine personal. Vara trecută am decis să transmitem acești bani pentru doi copii bolnavi care suferă de cancer, acolo am întâlnit oameni din SUA și din Moldova care pot să susțină această cauză în continuare.

Natalia Ghilașcu: Cetățenii din SUA sunt scutiți de unele taxe, pentru că acești bani sunt direcționați în programe caritabile. Este această o practică bună, care merită a fi preluată și de către moldovenii din SUA?

Tatiana Sidorova Torrealba: Atunci când ai donat o sumă de bani pentru o organizație non-profit, aceste sume se reduc la finele anului, când trebuie să achiți taxele. Nu am vorbit cu moldoveni care ar dona sume de 500$ sau mai mult, dar sigur că ar putea să beneficieze de scutiri de taxe. Este adevărat, de ce nu să încerce și moldovenii din SUA să preia această metodă pentru a ajuta Moldova?!!

Natalia Ghilașcu: Credeți că cetățenii moldoveni stabiliți cu traiul în SUA ar putea aduce un mai mare impact de a impulsiona schimbările sociale din Moldova? În ce mod?

Tatiana Sidorova Torrealba: Cu cât mai mult s-ar implica în dezvoltarea comunității, am putea obține un impact mare pentru societate, pentru că cei care s-au stabilit cu traiul aici de ceva timp, cunosc mai bine unde am putea ajutăm Moldova. Știu că mulți cetățeni sunt pasivi, dar puțini sunt activi. Am priteni moldoveni care mă susțin în cauzele nobile prin donații, dar prin propriul exemplu, putem să stimulăm și pe alții să se implice. Ne trebuie mai mulți lideri care să mobilizeze comunitatea. Câțiva ani în urmă, aveam sentimentul de temere și suspiciune, banii și informațiile trebuie să fie absolut transparente.

Natalia Ghilașcu: În ultimii ani, ați fost motivată să vă alăturați campaniilor de sprijiin pentru copiii din Moldova prin intermediul UNICEF. Care sunt cele mai semnificative și valoroase proiecte la care țineți în mod deosebit?!

Tatiana Sidorova Torrealba: Fac parte din echipa locală din Orlando, Congrational Action Team și scriem scrisori pentru a sprijini financiar copiii din toate colțurile lumii. Anul trecut, am atras atenția asupra unor cazuri importante din lume. Învăț cum se dezvoltă și se elaborează aici cauzele sociale. Anul viitor vom merge în Washington DC la Convenția Globală UNICEF unde vom putea să identificăm prioritățile pentru viitor.

Natalia Ghilașcu: Vara trecută ați obținut titlul de Mrs. Florida și ați reprezentat acest stat la un concurs american de frumusețe în Las Vagas. Cum ați ajuns la aceasta performanță și ce emoții v-a trezit participarea la un asemenea eveniment?

Tatiana Sidorova Torrealba: Am ajuns la ideea că vocea mea ar trebui să fie auzită. Când alăptam fetița de opt luni într-un parc, am primit o reacție răutăcioasă din partea unei femei, care era indignată de practica alăptatului în spațiul public. A fost chemată și poliția, dar uite că i-a explicat că am dreptul să-mi alăptez copilul și că nu am încălcat nicio prevedere legală. Așa cum copiul adormea, aveam un senitment de deznădejde.

M-am gândit că ar trebui să sensibilizez opinia publică și să protejez mamele care se află în situația mea. Soțul meu mi-a sugerat să particip la concursul Miss Florida. Cât timp țineam copilul în brațe, mă gândeam la alți copii care nu beneficiază de această căldură, sau care se află în internate.

Aici, concursurile nu se axează pe frumusețe, dar pe impactul pe care îl aduci în societate. Am adunat mai apoi femei pe care le-am informat despre drepturile lor. După acest concurs important pentru mine, mi-am schimbat complet părerea despre frumusețe. Acolo au venit nu să defileze, dar să impresioneze publicul prin dârzenia pe care au acumulat-o toată viața lor.

Au venit mame cu șase copii, mame surogat, mare care suferă de boli incurabile, eu, care am venit în SUA doar cu 150$ ca să încep viața de la capăt. Mesajul meu era că orice femeie poate concura, am obținut recunoștință, am fost contactată de multe femei din SUA care au nevoie de ajutor sau sprijin și care m-au motivat.

Miami, Mandarin Oriental

O profesoară moldoveancă din SUA mi-a cerut sprijinul pentru a slăbi după nașterea a doi copii. Am fost foarte onorată. Fiecare femeie poate face o schimbare în viața ei la orice moment din viață. Acum arăt chiar mai bine decât înainte de a avea copii. Viața mea are o semnificație, de ce să nu ajut dacă pot?

Natalia Ghilașcu: Cum ar putea talentele și capacitățile moldovenilor stabiliți cu traiul în SUA să fie mai mult valorificate acasă sau în comunitatea de moldoveni din SUA?! Simțiți necesitatea unei mai bune comunicări și colaborări între membrii diasporei?!

Tatiana Sidorova Torrealba: Talentele noastre sunt destul de bine valorificate aici. Le admir pe femeile care au lucrat foarte greu, dar au ajuns să devină medici sau campioni în bodybuilding, ei îi ajută și pe alții să avanseze. Suntem o țară mică, dar mereu aspiram să devin o persoane de valoare. Noi suntem foatre muncitori și suntem aici recunoscuți pentru aceste talente. Aș spune că suntem mai bine recunoscuți în SUA, decât în Moldova.

Potrivit Elenei Dragalin, diaspora din SUA deja raspunde nevoilor sociale și implementează diverse proiecte. “Avem multe exemple, cum ar fi proiectele Backpacks for Hope, Accesibil pentru Toti, Love is Kind, Touching a life, proiectele comunităților Trackistilor din SUA, a Moldovenilor din California, din Chicago, din Arizona, Philadelphia si multe altele. Necesitatile sociale par un sac fără fund. Știți vorba cu undița oferită flămândului, în loc de peste? De fapt, concursul proiectelor sociale de la Conventie este un fel de shopping după undițe”, a conchis Elena Dragalin. 

Convențiile moldo-americane sunt evenimente anuale, găzduite în diferite orașe din America de Nord. Fiecare Convenție se concentrează pe teme relevante pentru nevoile în continuă schimbare ale populației Republicii Moldova. Evenimentul este finanțat din contribuții persoanle și eforturile diasporei moldovenești, fiind organizat de voluntarii comunității din SUA.

Comments

comments