imagine simbol

Cabinetul Prim-ministrului, Cancelaria de Stat, Biroul Relații cu Diaspora (BRD) și misiunea în Moldova a Organizației Internaționale pentru Migrație (OIM) a lansat un nou program guvernamental – Grupurile de Excelență ale Diasporei (GED) pentru cetățenii Republicii Moldova aflați peste hotare, se arată într-un comunicat de presă al Biroului Relații cu Diaspora.

Inițiativa își propune să creeze un mecanism de colaborare dintre instituțiile guvernamentale și experți înalt calificați din diasporă pe cinci domenii prioritare pentru dezvoltarea Republicii Moldova.

Membrii GED vor fi selectați în urma unui concurs de CV-uri și proiecte de propuneri de politici publice pentru cele cinci domenii prioritare. După selectare, fiecare GED va fi format din doi experți, cetățeni ai Republicii Moldova de peste hotare, care până în luna august 2017 vor elabora și prezenta împreună cu reprezentanți ai instituțiilor guvernamentale (consilieri ai Prim-ministrului) inițiative/propuneri de politici publice. Propunerile de politici elaborate de membrii GED vor fi prezentate în cadrul Zilelor Diasporei 2017.

Publicitate comercială

„Republica Moldova are cetățeni stabiliți peste hotare care dețin experiență valoroasă în diverse domenii, expertiză și cunoștințe. Acestea pot contribui la impulsionarea dezvoltării sectorului public și privat din țară prin consultanță, recomandări și inițiative de îmbunătățire a serviciilor, transfer de cunoștințe, creativitate și inovație din partea membrilor diasporei”, a afirmat Olga Coptu, șefa BRD.

Antonio Polosa, șeful misiunii OIM în Republica Moldova: „Diaspora posedă un potențial enorm de a contribui la dezvoltarea Republicii Moldova. Numeroși moldoveni au reușit să absolveasсă universități cu renume mondial și să facă o carieră de invidiat în instituții prestigioase peste hotare. Îi invitam cordial să se alăture programului nostru, care reprezintă o oportunitate rară de a contribui la reformele implementate în Moldova. Este o șansă de a coopera cu funcționari de nivel înalt din Oficiului Primului Ministru pentru a influența pozitiv cursul de dezvoltare al țării prin know-how-ul pe care îl posedă diaspora.”

Persoanele interesate pot expedia până pe 23 mai 2017 la adresa [email protected], dosarul de participare va conține CV și o propunere de politică publică. Mai multe detalii despre program, condițiile de participare la concurs și criteriile de selectare, aici.

Fondul OIM va susține financiar activitatea Grupurilor de Excelență ale Diasporei conform agendelor de lucru elaborate de către experții selectați din diasporă și consilierii Prim-ministrului. Experții din diapsoră selectați vor activa probono în domeniile: social, economic, ecologie și dezvoltare rurală, justiție, societate civilă.

Rezultatele programului pilot vor servi drept temei pentru extinderea mecanismelor noi de contribuție activă a diasporei în Republica Moldova, dar și de absorbție a expertizei și tehnologiilor avansate de către instituțiile publice necesare pentru reformarea acestora.

Comments

comments