O violonistă moldoveancă inspiră tinerilor americani dragostea și pasiunea pentru muzică

8595
Ana Bivol, solistă în Orchestra și Școala de Muzică LOGOS, Chicago
Ana Bivol, solistă în Orchestra și Școala de Muzică LOGOS, Chicago

Are o experiență de peste două decenii în muzică, iar la 28 de ani a ajuns să-i învețe pe elevii americani vioara și să inspire noii generații de muzicieni talent și artistism. A terminat studiile superioare la una dintre cele mai prestigioase universități din lume, orașul Chicago, DePaul University. Este vorba despre tânăra solistă a Orchestei de Muzică simfonică, LOGOS, care duce faima Republicii Moldova în SUA, informează Moldova Times. 

Tânăra se mândrește în continuare cu un parcurs muzical impresionant, iar talentul tinerei moldovence a fost remarcat și de către profesorii de la universitate.

A absolvit studiile la Liceul de Muzică „Ciprian Porumbescu”, iar acum are fericita ocazie să predea vioara altor studenți americani. Circa 40 de elevi vor învăța măiestria muzicii în acest an de la tânăra și talentata artistă moldoveancă.

Deși la prima vedere, pedagogia pare a fi o profesie ușoară, Ana spune că depune mult efort pentru a-i învăța pe tineri acest instrument, care a determinat-o să și ajungă atât de departe. Este determinată și ambițioasă, iar aceste calități vrea să le transfere și studenților ei. La Logos Christian Academy School of Music, tânăra își pregătește studenții pentru diferite recitaluri și concursuri. Este apreciată pentru meritele și talentele sale.

MuzicaAcum șapte ani, a susținut primul său concert în incinta Sălii cu Orgă, după absolvirea Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice, iar paralel, era angajată la Orchestra de Cameră a Teatrului National „Mihai Eminescu”. Acum, visul ei american se realizează atât în societatea americană, cât și în cea moldovenească.

Chicago este marele oraș care adună toți muzicienii de top din lume, cu toate acestea, are un dor mare de casă, de aceea, evoluează deseori în ritmurile folclorului moldovenesc. Și cum publicul de moldoveni din Chicago are un dor mare pentru tradiții și folclor, Ana este solicitată deseori să cânte în cadrul formației “Artistic Group”. Aici menține viu spiritul de acasă, ne povestește Ana Bivol. 

Recent, Ana a dat curs unei inivtații de a susține și un proiect social pentru copiii cu nevoi speciale, Gallop-Moldova, unde a reușit să adune împeună cu alți artiști moldoveni din Chicago circa trei mii USD.

BivolTânăra violonistă este mândră de turneele pe care le-a avut până la acest moment în multe orașe vestite din întreaga lume: Minsk, Almati, Astana, Kiev, Odessa, Baku, Yerevan, and Bișkek. De asemenea, a evoluat la Asambleea Generală ONU din New York și UNESCO în Paris.

Ana a îndrăgit muzica de la tatăl său, violonist în Orchestra Folclor și Maestru în Arte. Întotdeauna a visat să cânte pe marile scene. A învățat notele muzicale de mică, când mergea să-l audieze pe Andrei Bivol la Filarmonica Națională.

Muzica este o meserie, dar și un hobby pentru Ana Bivol, astfel că timpul său liber îi dedică muzicii populare și clasice. Este adepta ideii că talentul poate prinde contur doar prin muncă, iar această măiestrie trebuie menținută și dezvoltată zilnic pentru a obține performanțele dorite, a relatat Ana Bivol pentru Moldova Times.

Tânăra violonistă spune DA și face față mai multor provocări. Chiar dacă este demult plecată de acasă, promovează și valorifică ceea ce avem mai frumos – folclorul. Ar reveni acasă să susțină unele concerte cu aceeași ardoare și suflet pentru care au remarcat-o profesioniștii din lumea muzicii. 

Natalia Ghilașcu

Acest reportaj a fost realizat cu susținerea Biroului pentru Relații cu Diaspora, în cadrul Programului Diaspora Engagement Hub, al proiectului ”Consolidarea cadrului instituțional al Republicii Moldova în domeniul migrației și dezvoltării”, implemetat în parteneriat cu OIM Moldova și finanțat de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC). Opiniile exprimate de autor nu sunt neapărat împărtășite de către fondator.

Comments

comments