imagine simbol
imagine simbol

Inainte sa fac pasul spre UK, acum vreo 5 ani.  Aveam impresia ca toti membri Regatului Unit al Marii Britanii beau ceai la ora 5 cu degetul mic ridicat in sus. Imi aduc bine aminte primele contacte cu englezii de cand am aterizat pe Lutton airoport.

Cu toate ca aveam impresia ca vorbesc engleza cat de cat, ma cam fastaceam la fiecare contact, datorita accentului pe care multi dintre ei il intensificau intentionat in conversatiile pe care le initiam. Anyway.. simteam un oarecare privilegiu cand stateam de vorba cu ei si aveam impresia ca sunt taiati dintr-un altfel de material doar pentru faptul ca vorbeau cu un accent posh. Acum imi dau seama ca nu este chiar asa, ne asemanam ca si oameni mai mult decat ne deosebim.

Un cioban cu patru clase din UK are surprinzator multe lucruri in comun cu unul de la noi.   Acelasi principiu se pastreaza cand vine vorba de gospodari, figuranti, intelectuali si asa mai departe.  Acuma na… ei au avut norocul sa se nasca intr-o tara care contine cuvantul Great in denumire (Great Britain).  De aici si aroganta tipic englezeasca, care de multe ori vine din partea unor cetateni care se incalta cu fesu si care vorbesc cu o incredere total nejustificata.

Moldovenii nostri au fost asupriti dea lungul istoriei si asta se vede.  De multe ori observ oamenii priceputi intr-un domeniu oarecare, care mai si vorbesc 3/4 limbi straine, cum inclina privirea din reflex pentru ca, capul plecat sabia nu-l taie.

Una din cele mai mari prapastii care ne desparte din punct de vedere cultural o reprezinta traditiile religioase. La noi se respecta cu sfintenie de marea majoritate, in timp ce la englezi nici nu ai ce sa povestesti.

Toata lumea stie ca moldoveanul este sensibil cand se pune la indoiala orice aspect legat de religie, asa ca nici nu cred ca are rost sa mai continui pe aceasta tema. Cel putin deocamdata. Tot ce am scris mai sus, reprezinta o parere total subiectiva, care vine in urma experientelor personale pe care le-am avut aici.   Am pus accent mai mare pe paturile sociale de jos, pentru ca asta este lumea in care ma invart. Sunt sigur ca elita societatii englezesti reprezinta o cu totul alta tema de discutie care nu poate fi comparata cu elita moldoveneasca.

Comments

comments