Captură de ecran din 2016.08.01 la 11.48.16A plecat de 20 de ani din Republica Moldova, însă este cel mai activ cetățean moldovean din Eleveția care vrea să aducă spiritul și tradiția de acasă peste hotarele țării. Marie Jomir-Floris a înființat și o organizație non-guvernmantală care îi aduce împlinie sufletească, mai ales când evenimentele de caritate aduc roade pentru copiii orfani din Moldova.

Natalia Ghilalcu: D-nă Marie Jomir-Floris, sunteți plecată în Elveția de mai bine de 10 ani, unde ați reușit să lansați și o organizație non-profit Regina Maria. Care au fost cele mai valoroase realizări până la acest moment?

Maria Jomir-Flores: În Elvetia sunt de mai mult de două decenii, plecasem din Moldova acum 20 de ani, lăsând în urmă un semn de întrebare. De-a lungul timpului, în această țară am avut tot felul de încercări din viață – profesionale, familiale, decepții, dar și satisfacții. Străinatatea a unit moldovenii din această țară și prin intermediul Ambasadei Moldovei am reusit să cunosc mai mulți conaționali, unde am și activat timp de patru ani ca vicepresedinte în comunitatea moldovenilor din Geneva. Cu trei ani în urmă, împreună cu două colege, am fondat un ONG “Regina Maria”, scopul căreia este promovarea femeilor de succes, în special a femeilor din Europe de Est.

Natalia Ghilașcu: De ce ați optat pentru Elveția? Oportunitățile de peste hotarele țării sunt de bun augur pentru cetățenii moldoveni care au ales această decizie?

Maria Jomir-Flores: Cred că Elveția m-a ales pe mine… De fapt, am realizat  atunci când acum 20 de ani obținusem viza de turist pentru trei zile. Asta a fost țara care mi-a deschis noi orizonturi spre un viitor mai bun, aici am creat și o familie. Am fost o norocoasă. În Elvetia, tinerilor studenți moldoveni li se oferă ocazii să studieze, taxele fiind nu atât de scumpe, în asa fel ca să poată învăța cursuri opționale. Conaționalii moldoveni au făcut o bună alegere venind în această țară.

Natalia Ghilașcu: Pe 19-20 august, la Chișinău se va desfășura ediția a VII-a a Congresului Diasporei, unde vor fi discutate cele mai importante proiecte de a reuni, dar și de a promova proiectele moldovenilor plecați peste hotarele țării. Care sunt așteptările personale de la acest eveniment pentru a fortifica eforturile diasporei în continuare?

Comunitatea moldovenilor din Elvetia
Comunitatea moldovenilor din Elvetia

Maria Jomir-Flores: În fiecare an când are loc Congresul Diasporei, se discută multe, dar puțin se implementează. Noi, cei din Diasporă, dorim să fim auziți și ascultați, și nu doar în ajun de alegeri, ca mai târziu, toate sugestiile și ideile  inovatoare să fie puse în aplicare. Cu părere de rău, ideile rămâne doar scrise pe hârtie. Așteptări avem multe, în primul rand, ar fi desemnarea permanentă  a unui sau mai multor reprezentanți (în funcție de țara și numărul migranților moldoveni din Diasporeă în țara de reședință. Acest delegat ar trebui să se ocupe de promovarea tradițiilor moldovenești, cei care s-au afirmat și realizat, să organizeze evenimente culturale, etc. Diaspora are nevoie de sprijin și  încurajare.

Natalia Ghilașcu: Prin ce diferită comunitatea moldovenilor din Elveţia de celelalte comunități din diasporă prezente în Europa sau chiar întreaga lume?!!

Maria Jomir-Flores: Diferența poate fi doar una, cine poate sta în capul acestei Comunități, ca să dea dovada de perseverență, motivație, egalitate, indiferent de statutul fiecăruia, și atunci Diaspora ne adună și ne uneste pe toți.

Natalia Ghilașcu: Cât de mult inițiativele culturale pe care le promovați în Elveția se bucură de succes din partea reprezentanților diasporei și de ce le considerați importante?

Maria Jomir-Flores: Toate proiectele pe care le-am inițiat în cadrul ONG “Regina Maria” s-au orientat spre evenimente de caritate, în rest, au fost organizate proiecte internaționale, cum ar fi participarea anuală la Bazarul Anual de Caritate la ONU, Serviciul de Dezvoltare din Liechtenstein și promovarea femeilor de succes din Moldova, România și Bulgaria.

Natalia Ghilașcu: Aveți planuri mari ca să promovați femeile de succes din Europa de Est, lucrările cărora ar putea fi mai bine cunoscute de către publicul european. Cum vă reușește implementarea acestui gen de proiecte în Eleveția și la ce rezultate doriți să ajungeți?

Maria Jomir-Flores: Organizarea eficientă a timpului și caracterul nostru ambițios au dat rezultate spectaculoase. Bineînțeles, există o dorință de extindere a acestor proiecte, în special femeile de succes, personalități din diverse  domenii care au reușit să progreseze în străinătate. Astfel, tradiția va fi consolidată pe viitor și vom încerca să motivăm oamenii să participe prin inermediul training-urilor și alor întruniri.

Natalia Ghilașcu: Dacă mâine veți primi oferta unui sponsor de a vă realiza această idee, câte femei din Modova ar meria să fie promovate peste hotarele țării și care ar fi topul celor 10 femei din lista Dvs?

Maria Jomir-Flores: Dacă vom trăi cu această speranță, nu vom progresa. Deocamdată, noi suntem sponsorii, dar să visăm… Dacă vom primi o asemenea  ofertă, în primul rând, vom avea posibilitatea să închiriem un oficiu, iar mai apoi vom realiza și proiectul “Topul celor zece femei”, unde se vor regăsi femeile care au muncit de-a lungul carierei, atât de la țară, cât și de la oraș.

Captură de ecran din 2016.07.31 la 18.58.16Natalia Ghilașcu: Ce pași ar trebui să întreprindă Guvernul Republicii Moldova pentru a atrage noi proiecte investiționale în rândurile reprezentanților diasporei care au acumulat o bună experiență peste hotarele țării?

Maria Jomir-Flores: Primul pas pe care trebuie să-l întreprindă Moldova este  să facă ordine în țară ca să ajungem la standardele europene. Peste noapte e imposibil de realizat ceva, este nevoie de timp. La fel și cei plecați de acasă nu vor lăsa totul baltă, au nevoie și ei de timp, pentru a vedea care sunt oportunitățile din țara de baștină.

Natalia Ghilașcu: Vă mulțumim li vă urăm multe succese! 

Acest interviu a fost realizat cu susținerea Biroului pentru Relații cu Diaspora, în cadrul Programului Diaspora Engagement Hub, al proiectului ”Consolidarea cadrului instituțional al Republicii Moldova în domeniul migrației și dezvoltării”, implemetat în parteneriat cu OIM Moldova și finanțat de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC). Opiniile exprimate de autor nu sunt neapărat împărtășite de către fondator. 

Comments

comments