Imagine simbol, Republica Moldova

Tortura în închisori, corupția, justiția selectivă și detenția arbitrară sunt cele mai grave probleme care pun în pericol drepturile și libertățile cetățenești în Moldova, se arată într-un raport publicat recent de Departamentul de Stat al SUA, relatează DW. 

Reacția șefului Legislativului de la Chișinău, Andrian Candu, a fost una neverosimilă. El a sugerat că liderii opoziției ar fi vinovați de apariția acestor aprecieri critice la adresa Moldovei în raportul Departamentului de Stat al SUA, pentru că blamează public abuzurile, „fără să găsească flexibilitatea unui dialog civilizat, bazat pe cooperare”. Mai mult, el a spus că „de la an la an situația în ceea ce privește respectarea drepturilor omului în Moldova este mai bună” fapt ce îl bucură foarte mult.

Teroare în închisori

Asta în timp ce raportul citat descrie cazuri șocante – despre oameni uciși în custodia autorităților în 2018, despre aplicarea torturii în închisori și în instituțiile psiho-neurologice, despre cazuri de avort forțat, de viol și alte forme de violență împotriva persoanelor cu dizabilități în instituțiile statului. Autoritățile moldovene sunt acuzate în raportul Departamentului de Stat al SUA de faptul că au permis extradarea solicitanților de azil politic (este vorba despre cazul celor șapte profesori turci expulzați din Moldova în 2018 într-o țară ca Turcia în care se știa că vor fi persecutați).

Cea mai gravă problemă a Republicii Moldova rămâne, însă, potrivit raportului, corupția la nivel înalt – „extrem de răspândită în sistemul judiciar și în alte structuri de stat”. Drepturile și libertățile sunt tot mai limitate în Moldova – reformele în justiție au fost „înghețate”, iar puterea judecătorească este subordonată politic. În contextul corupției la nivel de stat, raportul atenționează asupra „migrației fără precedent” a deputaților dintr-o fracțiune în alta și menționează impactul negativ pe care l-a avut schimbarea sistemului electoral (de la sistemul proporțional s-a trecut la sistemul electoral mixt, contrar recomandărilor Comisiei de la Veneția) asupra proceselor politice din țară.

Plăcințele moldovenești în stilul Bikeeny Caffe în Massachusetts

Jurnaliștii de investigație sunt filați

Critici dure au formulat autorii raportului și în ceea ce privește libertatea de exprimare. Presiunile asupra presei independente au continuat în 2018, mai mulți jurnaliști de investigație au fost filați, intimidați și hărțuiți din cauza anchetelor jurnalistice ce vizau „anumite personalități politice”. De asemenea, rămâne o problemă concentrarea proprietății în media în mâinile câtorva oligarhi cu puternice influențe politice.

Nu a fost trecută cu vederea nici intervenția în forță a poliției împotriva manifestanților pașnici în zilele de 26 și 27 august 2018, acțiuni represive apreciate ca fiind de natură să insufle frică și să îngrădească dreptul la întruniri. De asemenea, în raport se menționează că partidele de opoziție au raportat cazuri de interceptare ilegală, amenințări, intimidări și concedieri politice, în special în afara Chișinăului.

Comments

comments