Ghid Pentru Non-imigranti: Drepturi si Responsabilitati dupa Admiterea in SUA (Partea I)

0
2097

Acest articol discuta cerintele si procedurele de admitere a non-immigrantilor in S.U.A. De asemenea, acopera si responsabilitatile in vederea menținerii statutului de non-imigrant. Este important sa fim familiarizați cu aceste responsabilitati, deoarece o încălcare ne poate face ineligibili pentru extinderea sau schimbarea statutului, ineligibili pentru ajustarea statutului la cel de rezident permanent, iar în unele cazuri poate duce la deportare sau inadmisibilitate in S.U.A.

Acest articol descrie probleme care se aplica la toate categoriile de non-imigranti. La cerinta, firma noastra va poate acorda sfaturi legate de o categorie specifica. De exemplu, un student care detine viza F-1 trebuie sa mentina un numar minim de credite in fiecare semestru, iar un detinator de H-1B trebuie sa munceasca doar pentru angajatorul care a aplicat pentru viza sau schimbare statut.

In plus, acest articol introduce alte drepturi si responsabilități a beneficiarilor de viza, cum ar fi cele legate de permisul de conducere si asigurare de sanatate.

Introducere 

Notiunea de “Non-imigrant” cuprinde persoanele care au resedinta permanenta in afara S.U.A. dar care calatoresc temporar in S.U.A. (adica turism, tratament medical, de afaceri, de munca temporara, studii, etc.). Odata ce o persoana a intrat in S.U.A. cu o viza de non-imigrant, activitatile ei sunt limitate la cele premise sau la motivul pentru care a fost admisa in S.U.A. Unele persoane detin mai mult de o viza in pasaport, dar, la un moment dat, ei pot fi admsi in S.U.A. numai intr-un singur tip de statut. Cele mai multe vize temporare sunt eliberate solicitantilor care pot demonstra intentia de a se intoarce in tara lor de origine la expirarea statutului.

  1. Admiterea in S.U.A. 

Scopul Inspectiei. Benefiiciarii unei vize nu sunt garantati ca vor fi admisi in S.U.A., ci doar ca le este permis sa urce in avion si sa se prezinte pentru admitere la un post de granita, unde vor fi inspectati de catre un inspector CBP (U.S. Customs and Border Protection inspector). Inspectorul CBP determina daca ve-ti fi admisi in S.U.A., iar daca sunteti admisi, care sunt termenii și condițiile de admitere. Odata ce sunteti admisi, forma I-94 (Arrival/Departure Form) va indica categoria de non-imigrant si data de expirare a sejurului dumneavoastra. Aici puteti verifica aceasta informatie https://goo.gl/IqVJqq

Documente Necesare. Bineinteles, este necesar sa aveti cu dumneavoastra pasaportul cu viza. In plus, recomandam sa aduceti bagajul de mana si copiile documentelor pe care le-ati prezentat la Consulat/Ambasada in legatura cu viza duneavoastra. Inspectorul CPB poate cere sa prezentati aceste documente pentru revizuire.

Forme Necesare de Completat in Avion. Insotitorii de zbor va vor inmana sa completati doua forme. Prima, forma I-94, inregistraza sosirile si plecarile. Fiecare non-imigrant trebuie sa completeze aceasta forma. A doua, forma 6059B, este declaratia vamala. Aceasta forma include informatie despre ce aduceti in Statele Unite. Daca calatoriti cu alti membri apropiati a familei, puteti completa o singura declaratie vamala pentru toata familia. Inmanati aceste forme inspectorului CBP cand ajungeti in S.U.A.

imagine - copieProcesul de Inspectie. La sosirea in S.U.A., angajatii linilor aeriene va vor indruma spre statiile CBP de inspectie. Ar trebui sa stati la coada in liniile rezervate pentru “visitors” (cu exceptia cazurilor in care vi se spune altfel de catre angajatii CBP). Daca calatoriti impreuna cu membri de familie care sunt rezidenti permanenti sau cetateti a S.U.A., va puteti alinea in acelasi rand cu ei.

Este posibil ca inspectorul CBP sa va puna intrebari de genul celor primite de la ofiterul consular in timpul interviului. In unele cazuri puteti fi fotografiati si sa vi se ia amprentele.

De multe or inspectia este scurta. Insa daca inspectorul CBP crede ca o inspectie mai detaliata este necesara, va poate escorta intr-o zona separata pentru o inspectie “secundara”.

Reintrarea in S.U.A. Daca decideti sa va intoarceti in S.U.A. (fie din tara natala sau din alta tara), verificati daca viza mai este valabila pentru intrari aditionale si daca nu va expira innainte de data reintrarii. Altfel va trebui sa aplicati pentru o viza noua. (O excepție importanta de la regula care necesita o viza valabila este in cazul in care calatoriti in Canada sau Mexic, timp de 30 de zile sau mai puțin si nu ati vizitat nici o alta tara in acest timp. Pentru informatii adaugatoare accesati: http://goo.gl/Iag8Rc. Innainte de a parasi S.U.A., verificati data expirarii pasaportului. Pentru a fi re-admisi ca non-imigrant, este necesar ca pasaportul dumneavoastra sa fie valabil pentru o periada de 6 luni, peste perioada pe care intentionati sa o petreceti in S.U.A.. In practica, daca pasaportul dumneavoastra este valabil pentru 8 luni, inspectorul CBP de obicei vă va admite pentru 2 luni. Firma noastra recomanda clientilor sa ne consulte inainte de a calatori in strainatate pentru a se asigura de eligibilitatea lor pentru readmitere.

  1. Verificarea Eligibilității de a Munci pentru Lucrătorii in Statut Non-Imigrant

O mare parte din legile privind imigratia in S.U.A. sunt incluse in “The Immigration and Nationality Act”, sau “INA”. Acest act cere ca angajatorii sa verifice daca fiecare angajat este autorizat sa munceasca in S.U.A. In acest scop, angajatorul trebuie sa completeze forma I-9 (Employment Eligibility Verification), pentru fiecare angajat. In cazul contractorilor independent, angajatorul nu trebuie sa completeze forma I-9.

  1. “Social Security Card”

Non-imigrantii care detin autorizatie sa munceasca in S.U.A. sunt eligibili sa primeasca un Social Security Number (SSN). Iar, un agajator poate angaja, plati si completa forma I-9 pentru o persoana care asteapta procesarea cererii pentru SSN. Aplicatiile pentru SSN se fac in persoana la oficiul Administratiei Securitatii Sociale (Social Security Administration). Ce documente sunt necesare pentru a obtine un SSN depinde de statutul non-imigrant pe care il detineti. Vizitati www.ssa.gov pentru a gasi cel mai apropiat oficiu.

  1. Salarizare și Taxe

Pentru informatii legate de salarizare si problem fiscal, accesati “U.S. Tax Guide for Aliens” la https://goo.gl/Lzzghg sau consultati un profesional calificat.

NOTA: Informatia continuta pe aceasta pagina este destinata sa educe publicul larg si nu este destinata sa ofere consultanta juridica. Pentru a asigura manuirea corecta a situatiei dumneavoastra individuale sau daca aveti intrebari legate de cele discutate mai sus, ne puteti contacta la email: [email protected] sau tel.: +1 443-365-1298

Comments

comments

Publicitatea ta