Candidatul desemnat la șefia BNM promite să găsească miliardul furat

1051
Sergiu Cotelea, candidat la conducerea BNM
Sergiu Cotelea, candidat la conducerea BNM

Sergiu Cioclea a fost desemnat candidat la șefia Băncii Naționale a Moldovei. Acesta a acumulat punctajul maxim, devansându-i pe Valeriu Chițan și Vadim Brînzan. Candidatura lui Sergiu Cioclea urmează să fie propusă plenului Legislativului de către președintele Parlamentului, Andrian Candu, relatează publicația Corupție.MD

„Comisia a stabilit că primul candidat inclus în lista pentru funcția de guvernator este Sergiu Cioclea, care s-a remarcat prin viziuni foarte clare în ceea ce privește experiența în domeniul financiar-bancar, dezvoltarea sistemului bancar din țara noastră și a avut o poziție clară cu privire la dezvoltarea segmentului economic în conlucrare cu Banca Națională a Moldovei”, a declarat Ștefan Creangă, președintele comisiei de concurs, .

Sergiu Cioclea a declarat că va face totul ca să întoarcă miliardul, dar nu crede că suma va fi întorsă în întregime. „Dacă publicul așteaptă ca noul guvernator să aducă miliardul, va fi foarte decepționat. Știu însă că fiecare dintre candidați, dacă va deveni guvernator, va face tot posibilul”, a declarat, între altele, candidatul desemnat.

Publicitate comercială

Sergiu Cioclea deține cetățenia Republicii Moldova, a României și a Franței, are 42 de ani și a obținut diplome de master și de studii post-universitare la Universitatea Pantheon-Assas din Paris. Cunoaște patru limbi: româna, engleza, franceza și rusa.

În prezent, acesta deţine funcţia de membru în Comitetul Executiv al băncii BNP PARIBAS ZAO din Rusia. În perioada 2008-2015 a deţinut funcţia de director gerant, şef al Departamentului Finanţe Corporative.

A fost membru al organelor de conducere în instituții bancare cu experiență de management, supraveghere, dezvoltare comercială și gestionare de proiecte. În CV-ul său Cioclea menționează că este economist specializat pe pietele emergente, în special din Europa Centrală și de Est, Rusia, CSI si Turcia; este expert în fuziuni şi achizitii, reorganizări, gestionarea şi administrarea activelor, capital de risc, cercetări economice şi pieţe de capital.

La concursul pentru selectarea candidatului la funcția de Guvernator al BNM s-au înscris nouă candidați: Roman Cernîșev, Vadim Brînzan, Sergiu Cioclea, Serghei Melnik, Valeriu Chițan, Victor Timotin, Gheorghe Dimitrov, Sergiu Iachim și Vladimir Munteanu.

Comments

comments