Elena Cucuruzeanu, foto: Moldova Plus

Elena Cucuruzeanu, masterandă în psihologie la Universitatea Sorbona din Paris, crede că instituțiile de educație din Moldova ar trebui să promoveze mai mult serviciile de asistență psihologică. Oamenii se tem să se întrebe care este cauza stării de sine și nu acordă timp pentru a căuta explicații despre viața lor. 

Originară din Peresecina, Orhei, Elena Cucuruzeanu s-a isprăvit de minune să meargă zilnic la ore, să facă sport, să înceapă o viață nouă într-o țară unde drepturile persoanelor cu dizabilități sunt pe deplin respectate. Primul an a fost destul de complicat, dar pe parcurs, viața independentă a devenit tot mai realistă, iar studiile au fost destul de serioase și importante în viața sa. În Franța, o persoană cu dizabilități este privită în mod egal, iar la universitate a avut ocazia să studieze alături de alte persoane utilizatoare de scaun rulant.

Într-un interviu pentru emisiunea “Alb și Negru” de la Unimedia, Elena Cucuruzeanu spune că societatea moldovenească diferă de cea franceză, prin aceea că grijile îi împovărează și nu pot să aprecieze ceea ce au, iar lipsa de activism și inițiativă încă persistă. Pentru Elena, viața din scaunul cu rotile este o lecție de independență.

“Trebuie să cauți  de unul singur și să cunoști care sunt beneficiile care li se acordă, iar persoanele cu dizabilități au o alegere, dacă dorești sau nu să obții legal statutul de invaliditate. Dacă nu vrei, nu te obligă nimeni acest statut. În Franța eu am decis să aleg acest statut, pentru că beneficiile sunt destul de avantajoase. Avem loc de parcare, acces la instituțiile culturale, iar la locul de muncă ți se ia în calcul nevoile pentru acomodare rezonabilă”

 

Potrivit Elenei, psihologia este mai aplicabilă peste hotare și se simte mai liberă în Paris. “Pot să merg oriunde, fără a depinde de cineva, iar în Moldova nu mă sitm atât de liberă, trebuie să depind de cineva ca să mă deplasez. Unele gări nu sunt în totalitate adaptate, însă mereu găsesc oameni care sunt mereu receptivi. Accesibilitatea este unul din motivele pentru care aș alege să continui viața peste hotare, oricum, în Moldova voi reveni să o vizitez”, mai spune tânăra.

Speră că potențialul tinerilor din Moldova să fie apreciat, afirmă Elena, iar oamenii să valoreze mai mult produsele autohtone, să pună accent pe ceea ce este local. “Turiștii sunt impresionați de țara noastră, dar trebuie să atragem mai mulți oameni”, crede Cucuruzeanu.

În Moldova, Elena a activat o perioadă la Centrul Comunitar Multifuncțional “GENERAȚIA PRO” din Peresecina, unde copii și tineri cu nevoi speciale petrec util și plăcut timpul.

Comments

comments