Premierul moldovean a fost întrebat la Bruxelles cum va scăpa de influența unui oligarh?!

1066
Pavel Filip, premierul Republicii Moldova
Pavel Filip, premierul Republicii Moldova

Premierul Republicii Moldova, Pavel Filip a făcut bilanțul primei vizite oficiale la Bruxelles în calitate de șef al Cabinetului de miniștri. Tara noastră a fost încurajată de partenerii europeni să continue reformele, însă a recunoscut faptul că oficialii de la Bruxelles au sugerat clar că Moldova va beneficia în continuare de sprijin, inclusiv politic, doar dacă va întreprinde măsuri urgente și viabile pentru redresarea sistemului bancar și cel al justiției.

Întors de la Bruxelles, acolo unde un europarlamentar l-a întrebat ce va face pentru a scăpa Republica Moldova de oligarhul Vladimir Plahotniuc, premierului Pavel Filip i-a fost acordată aceeași întrebare.

Dar, la fel ca la Bruxelles, liderul Executivului a ezitat să dea un răspuns clar. Totuși, el a spus că ar fi bine ca partidele să nu fie „dependente financiar” de anumite persoane.

„Nu cred că trebuie să ne concentrăm pe un personaj politic. Din punctul meu de vedere noi nu operăm cu asemenea definiții. Așa cum am spus și în Parlamentul European, abordarea trebuie să fie una de sistem, să vedem ce facem ca partidele politice să nu fie dependente de o persoană sau alta. Sunt conștient că prim-minstrul e responsabil de acțiunile sale, iar eu îmi voi asuma această responsabilitate, a declarat Filip.

Premierul moldovean a spus că peste 90% din ceea ce a discutat cu oficialii europeni a ţinut de determinarea guvernării şi majorităţii parlamentare să facă în termen scurt ceea ce se promite de mai mulţi ani.

Pavel Filip a declarat că a vorbit la Bruxelles despre comerţ şi despre implementarea Zonei de comerţ liber cu UE, despre asocierea politică şi economică, dar şi despre alte teme. „Am concluzionat că pentru restabilirea încrederii sunt necesare reforme concrete”, a menţionat şeful Guvernului.

Comments

comments