“Structurile de stat trebuie sã creeze un mediu favorabil de dezvoltare a proiectelor implementate de cãtre diasporă”

1422
Veaceslav Crețu
Veaceslav Crețu

Veaceslav Crețu, un tânăr ambitios din Moldova, duce faima țării noastre prin implicarea activă în diverse proiecte sociale din SUA.  Este membru a mai multor organizatii internationale: The Resolution Project The Youth Assembly at United Nation. Pasiunea sa este să promoveze politicile de tineret și studiază domeniul tehnologiilor informaționale, la Universitatea Kennesaw.

Anastasia Badan: Veaceslav, sunteți plecat în SUA unde va faceți și studiile. De cât timp sunteți aici și de ce ați optat pentru SUA?

Veaceslav Crețu: Sunt în SUA deja de 3 ani. Am decis sã aleg SUA din motiv educațional și professional. În domeniul în care îmi fac studiile, știința Calculatoarelor, SUA reprezintã un domeniu perfect de dezvoltare la acest capitol. Multe companii de nivel internațional își au sediile în state și investițiile pentru dezvoltare de cercetãri sunt realizate aici.    

Anastasia Badan: Se spune că SUA este țara oportunităților. Ce aveți de adăugat la această constatare?

Veaceslav Crețu: Este adevarat, dar nu se întîmplã în cazul tuturor. SUA reprezintã un mediu favorabil de dezvoltare și creștere profesionlã, dar nici aici nu se stã cu mîinile în buzunar. E necesar sã fii dur la capitolul decizional, ferm în ideile proprii și sã investești în educația personalã. Competiția în fiecare domeniu este enormã și trebuie sã reprezinți o valoare și sã perfeceționezi capacitățile. Evident, e necesar de muncit și se apreciazã mai mult munca intelectualã decît cea fizicã.

Uneori acest concept al oportunitãților nu e atît de bine structurat dupã cum sunã. Sunt și aspecte dificile pe care trebuie sã le depãșești, dar conteazã de individ ce își dorește sã obținã sau cine sã devinã.       

Anastasia Badan: Care ar fi cele mai valoroase experiențe pe care le-ai obținut până la acest moment în USA?

Veaceslav Crețu: Una din cele mai valoroase experiențe este interacțiunea cu diverse naționalitãți la care sunt acum expus. Datoritã acestui fapt, am reușit sã formez o viziune clarã ce ține de cooperarea internaționalã și dialogul intercultural. În același timp, am învãțat cã este extrem de important sã fiu activ într-o societate atît de diversã, fiindcã îmi oferã posibilitãți de creștere profesionlã.

Mã simt mai puternic și încrezut în capacitãțile proprii, fiindcã am reușit sã învãț o culturã nouã, sã mã adaptez la standartele mondiale și sã obțin respectul și încrederea din partea colegilor doar prin ceea ce fac și cum gîndesc, și nu din motive etnice. O altã experiențã valoroasã ar fi posibilitatea de a cãlãtori și de a interacționa cu persoane din diferite domenii. Aceastã diferențã socio-economicã a populației m-a determinat sã înțeleg și sã privesc situația actualã a dezvoltãrii umane.       

Anastasia Badan: Pe 19-20 august, la Chișinãu s-a desfãșurat ediția a VII-a a Congresului Diasporei, unde au fost discutate cele mai importante proiecte de a reuni, dar și de a promova proiectele moldovenilor plecați peste hotarele țãrii. Care sunt așteptãrile personale de la acest eveniment pentru a fortifica eforturile diasporei în continuare?

Captură de ecran din 2016.08.26 la 01.32.01Veaceslav Crețu: Sunt sigur cã la acest capitol este necesar de a propune pași concreți de dezvoltare și de fortificare a relațiilor. Ar fi necesar ca la eveniment, reprezentanții Guvernului sã afirme cã investițiile și contribuțiile diasporei reprezintã un suport enorm pentru dezvoltarea țãrii, unde aș dori sã fie prezentate și statistici din anii recenți. Totodatã, sã identifice persoanele care contribuie la promovarea imaginii țãrii sau au fost decernați cu premii de cãtre comunitatea internaționalã pentru a fi recunoscuți oficial, de cãtre Guvern, ca cei mai buni ambasadori ai țãrii din diaporã.

Multe proiecte a diasporei sunt realizate în domeniul filantropic, mai mult pentru copii și cei defavorizați, ceee ce sugereazã cã existã o tendințã și un motiv de a contribui la dezvoltarea potențialului uman. Reprezentanții guvernului trebuie sã asimileze aceste practici, sã sesizeze cã investițiile în resursele umane sunt mai eficiente și valoroase pentru un progres de lungã duratã.

Evident, sã nu trecem peste aspectul cel mai important, investițiile financiare. La acest capitol, sã dezvolte strategii pentru investiții și creare de parteneriate cu organizații și sectorul privat din alte națiuni. Sã propunã oportunitãți de finațare pentru stundeții plecați la studii peste hotare sau tineri care să contribuie la consolidarea relațiilor diplomatice a țãriilor de reședințã cu țara de baștinã.              

Anastasia Badan: Cum apreciați activitatea comunității moldovenilor din SUA? Ce ați întreprinde pentru a motiva mai mult implicarea mai activă a moldovenilor din diasporã, în cadrul implimentării proiectelor lansate în diferite domenii?

Veaceslav Crețu: În anii recenți, activitatea comunitãților moldovenilor din SUA a crescut considerabil. Mulți dintre ei au creat organizații non-guvernamentale în statele unde activezã și contribuie la consolidarea relațiilor dintre membri, participã la ridicarea de fonduri pentru proiecte sau inițiative sociale și distribuie resurse informaționale de ultimã ora pentru a fi actualizați. Unii se implicã din motive personale, alții din motiv cã doresc sã producã o schimbare și sã-i motiveze pe alții sã se implice.

Consider cã fiecare membru a diasporei o face și aceasta se întîmplã prin donații și contribuții la campanii online de fundraising. Uneori, contactez personal membrii pe care îi cunosc și îi motivez sã se implice prin rezultatele acțiunilor pe care le fac și în domeniile în care activez.

Mulți dintre noi nu avem încredere în guvernarea actualã și din acest motiv lucrãm în sectorul non-guvernamental. Dezvoltăm parteneriate și motivãm cetãțenii din țãrile de reședințã sã ne susținã, ceea ce reprezintã un element puternic de a fortifica relațiile cu cetãțenii acestor națiuni. Acesta ar fi un aspect de abordat la congress, fiindcã noi devenim agenți importanți în acest dialog.

Captură de ecran din 2016.08.26 la 02.05.02Anastasia Badan: Veaceslav, sunteti implicat în mai multe proiecte din difetite sfere: educatie, tineret, arhitectura, IT. Care sunt proiectele necesare de a fi dezvoltate și continuate pentru timpul cel mai apropiat?   

Veaceslav Crețu: Evident, fiecare proiect reprezintã o valoare și menirea e sã îmbunãtãțeascã unele aspecte existențiale a unei societãți. Consider cã ar fi mai mult decît necesar sã dezvoltãm inițiative și proiecte educaționale, acelea care au drept obiectiv sã investeascã în potențialul uman. Personal, consider și afirm cã o educație propriu-zisã a unei mase de populație sau generații va determina progresul unei națiuni pe termen lung. Trebuie sã dezvoltãm proiecte ce țin de sporirea accesului la educație, incluzinea socialã și programe educaționale de schimb internațional. La moment, e strict necesar sã investim în programe de alfabetizare digitalã a populației pentru a ne clasifica în contextul global de dezvoltare economicã.

Anastasia Badan: Cu siguranță, în SUA ai cunoscut oameni care te-au marcat. Ce nume ai putea să ne oferi și cum aceștia au reusit să te remarce?

Veaceslav Crețu: Poate sã vã mire faptul dar o persoanã care mã motiveazã și mi-a devenit sursã de inspirație în SUA, e de naționalitatea noastrã. Sergiu Buciumaș – student la doctorantură la Departamentul de Statisticã și Științe Analitice – Kennesaw State University, mi-a devenit cel mai bun mentor în acești ani și mi-a oferit suport în cele mai dificile situații. La nivel internațional, sigur cã am avut posibilitatea sã comunic cu personalitãți, amabasadori de o deosebitã influențã politicã, președinți de organizații, și lideri de tineret, unii fiind colegii mei.

Ban Ki-moon – Secretarul General al ONU, Thorbjørn Jagland – Secretarul General al Consiliului Europei, Ahmad Alhendawi – Reprezentantul oficial de tineret al Secretarului General al ONU, Ravi Karkara – Consilier principal pentru Parteneriat Strategic și Advocacy pe lîngã Asistentul Secretarului General al ONU și Executiv Adjunct la UN – Women, Simona-Mirela Miculescu – Reprezentant al Secretarului General al ONU și șeful Biroului ONU din Belgrad, Oliver Libby și George Tsiatis – fondatorii organizației Resolution Project – unde am și devenit membru.

Toate personalitãțile menționate m-au motivat sã devin un lider de tineret activ și sã contribui la implementarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilã, dat fiind faptul cã ei susțin politicile de dezvoltare pentru tineret la nivel internațional.

Anastasia Badan: Ce pași ar trebui sã întreprindã Guvernul Republicii Moldova pentru a atrage noi proiecte investiționale în rândurile reprezentanților diasporei care au acumulat o bunã experiențã peste hotarele țãrii?

Veaceslav Crețu: Cosider cã Guvernul Republicii Moldova trebuie sã creeze parteneriate eficiente cu reprezentanții diasporei care deja au exeperiențã în atragerea investițiilor internaționale. Avînd doar o cooperare virtualã bazatã pe apartenențã etnicã, nu va contribui la o cooperare de duratã fãrã o recunoaștere oficialã de catre Guvern și fãrã oferirea unui statut legal al acțiunilor.   

Structurile de stat trebuie sã creeze un mediu favorabil de dezvoltare a proiectelor implementate de cãtre membrii diasporei. Majoritatea proiectelor sunt de scurtã duratã și necesitã investiții financiare ulterioare. Din acest motiv, suportul Guvernului e mai mult decît necesar la capitolul sustenabilitate. Aceste practici ale diasporei sunt exemple si soluții fiabile pe care reprezentanții Guvernului le pot utiliza ca modele de dezvoltare a strategiilor și planurilor de acțiuni.

Acest interviu a fost realizat cu susținerea Biroului pentru Relații cu Diaspora, în cadrul Programului Diaspora Engagement Hub, al proiectului ”Consolidarea cadrului instituțional al Republicii Moldova în domeniul migrației și dezvoltării”, implemetat în parteneriat cu OIM Moldova și finanțat de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC). Opiniile exprimate de autor nu sunt neapărat împărtășite de către fondator.

Comments

comments