Sediul Central Amazon din Seattle, Washington

Un absolvent de la Universitatea Tehnică din Moldova se numără printre 280 mii de ingineri software la Amazon, unul dintre cei mai mari retaileri online din lume. De patru ani, își pune în aplicare toate abilitățile în IT la sediul central din Seattle. A rămas frapat de oportunitățile care i le poate oferi SUA, iar după puțin timp de la programul Work and Travel, Pavel Fusu și-a văzut visul împlinit. Într-un interviu oferit pentru Moldova Times, spune ca în scurt timp, speră să adune o echipă de oameni profesioniști, pentru a înființa propriul său start-up. 

Natalia Ghilașcu: Salut, Pavel! Sunt foarte bucuroasă să te regăsesc în lista angajaților de la amazon, printre puținii moldoveni care au reușit să-și facă o carieră într-o companie americană, populară în întreaga lume. Cum ai ajuns la amazon și care talente îți sunt cel mai mult apreciate la Amazon?

Pavel Fusu: La Amazon am ajuns din dorința de a lucra la o scară mult mai mare, de a avea influență asupra produselor ce afectează un număr mare de consumatori și, desigur, de a învață lucruri noi. La Amazon, apreciem dorința de a învață lucruri noi, așa că nu vom stopa un potențial candidat din cauza lipsei cunoașterii unui anumit limbaj de programare, atât timp cât poate utiliza cel puțin unul și e gata sa învețe ceva nou.

Amazon servește consumatorii pe întreg globul și se mai extinde rapid în multe alte de domenii. Astfel, serviciile oferite trebuie sa aibă posibilitatea de a deservi acel număr de consumatori la timp.

Un alt lucru pe care îl apreciem și care m-a ajutat și pe mine în creșterea personală sunt cunoștințele în mai multe domenii IT, nu doar unul singur. La Amazon ești responsabil de un produs de la zero până la final, adică vei utiliza cunoștințe cel puțin în domenii ca rețele, baze de date, sisteme de operare, echilibrarea sarcinilor, structuri de date și algoritmi, scalabilitate, paralelism, servicii web și altele. E o experiență unică, care te modelează într-un inginer mai profesionist, fapt ce e un avantaj, deoarece celelate companii concurente sunt gata să propună oferte competitive pentru a te atrage.

Natalia Ghilașcu: De aproape șapte ani te afli în SUA, iar primul tău job a fost la Oracle, unde ai activat în calitate de inginer IT. Cum a fost prima experiență de lucru într-o companie americană și cât de repede te-ai acomodat în acest mediu destul de competitiv?

Pavel Fusu: Nu aș spune că a fost greu; eu sunt o fire competitivă și nu îmi ia mult să o iau de la zero și să ajung la aceeași viteză ca și ceilalți colegi. Plus, in domeniul nostru, schimbul cadrelor e foarte rapid – inginerii vin și pleacă, mulți nu stau mai mult de 3 ani într-o companie, așa că nu eram de unul singur de la zero. Eu nu lucrasem în echipe mari până atunci, așa că a fost nevoie să învăț si să mă adaptez cu un anumit set de procese de planificare, care sunt universale și aplicabile și la alte companii.

Produsele noastre erau calculatoarele și aplicațiile de vânzări prezente în magazine, restaurante, și oriunde e nevoie de o tranzactie electronică. Chiar dacă nu am lucrat la aceeași scara ca și Amazon, când fac cumpărături și văd logo-îl aplicației și companiei pe calculatoarele care acceptă tranzacția, îmi trezește un zâmbet și amintiri plăcute.

Natalia Ghilașcu: De ce ai ales să-ți pui în valoare abilitățile IT în SUA?

Pavel Fusu, moldoveanul care activează la Amazon de patru ani

M-am îndrăgostit de SUA acum 10 ani, când am venit aici cu programul Work & Travel, fiind încă student la Universitatea Tehnică. Mi-a placut cultura, oportunitățile oferite și ideea de a fi înconjurat de progresul continuu. Mi-am spus atunci că mă reîntorc numaidecât să lucrez aici, dupa ce termin Universitatea Tehnică. Doi ani mai tarziu, am terminat universitatea și am zburat să-mi îndeplinesc visele.

Natalia Ghilașcu: Care sunt proiectele pe care le-ați dezvoltat până acum și la care țineți în mod deosebit?

Echipa mea face parte din AWS, e o filiala Amazon, unde oferim servicii cloud pentru alte companii și ingineri. Fiecare echipă din acest department e responsabilă de cel puțin un serviciu public sau unelte care contribuie la dezvolatarea acestor servicii. În cazul meu, eu și echipa mea suntem responsabili de serviciul Code Deploy, un serviciu ce automatizează desfășurarea codului pe serverele gazda și facilitează lansarea rapidă a aplicațiilor și funcțiilor noi.

Natalia Ghilașcu: Pe profilul Linked In este indicată adressa ta de e-mail, unde specialiștii în IT îti pot trimite CV-uri pentru angajare la Amazon. Cât de deschisă este compania să anhajeze și alți moldoveni care visează să-și dezvolte o nouă carieră?

Pavel Fusu: Compania e foarte deschisa! Suntem în continuă căutare de candidați. Pot merge mai mult si spune că ducem chiar lipsa de talent. La un moment dat, anul acesta aveam deschise 10 mii de poziții doar în Seattle. Cei ce nu vor să se avânte în Statele Unite decoamdata, avem un oficiu în Iași, unde și acolo este nevoie de lucrători. Oricine e cointeresat, scrieți-mi un email să începem discuția și vă așteptăm la Amazon, [email protected]

Natalia Ghilașcu: Care sunt oportunitățile cele mai valoaroase pentru tine oferite de statul american, în special pentru imigranții calificați, cei din Moldova, care aleg să-și dezvolte o carieră în IT?

Pavel Fusu: Cred că oportunitatea unică și cea mai importantă e posibilitatea de a lucra și trăi aici legal. Asta e unica oportunitate pe care Amazon nu o poate face fără ajutorul statului. In rest, Amazon fiind o companie mare, are grijă de bunăstarea inginerilor săi cu oferte și beneficii competitive, comparabile cu celelalte companii de top.

Natalia Ghilașcu: Este ușor să te afirmi drept o un om de succes în societatea americană?

Pavel Fusu: De mic copil, mă descurcam bine cu matematica, informatica și calculatoarele, în mare parte, datorită toleranței și susținerii din partea părinților, norocul de învăța de la profesori puternici în matematică și informatică. Cred că majoritatea colegilor mei de la universitatea tehnică s-ar descurca foarte ușor aici. Moldovenii sunt harnici din fire și pot face concurență altor ingineri din SUA.

Natalia Ghilașcu: De câte ori revii acasă și cum se vede în știri Republica Moldova din Seattle?

Pavel Fusu: Am fost acasă cateva luni în urmă să-mi vizitez părinții, dar nu vin prea des, în schimb, le fac parintilor o vacanță aici. Colegii mei nu prea cunosc multe despre Moldova, iar dacă se mai întâmplă să citească ceva despre Moldova în noutățile internationale, nu sunt cele mai plăcute, din pacate; le mai povestesc eu despre oamenii noștri harnici și dornici de schimbări și sunt bucuros cand citesc și CV-urile aplicanților moldoveni.

Natalia Ghilașcu: Ce planuri de viitor ai și unde te vezi peste 5 ani?

Pavel Fusu: Settle e un oraș mare și cu multe oportunități, la moment, îmi dezvolt o carieră de inginer ca să obțin experiența necesară și să încerc să construiesc o echipă de IT aici în timpul apropiat.

Natalia Ghilașcu: Ce le-ai dori tinerilor din Moldova care și-ar dori să urmeze pașii pe care i-ai realizat tu, și ce greșeli ar trebui să evite din start pentru a deveni oameni de succes?

Pavel Fusu: La universitatea din Moldova era o vorbă printre studenți că la job vei folosi doar 15% din cunoștințele învățate și că experiența la un job în timpul universitatii e mai importanta. Posibil să fie adevarat doar pentru unele poziții, dar în experiența mea, cunoștințele m-au ajutat mult mai mult decât acele 15%. Cu cât mai multă experiență acumulez aici, cu atat mai mult îmi dau seama că acele cunoștințe de baza mă ajută astăzi. Așa că dedicați-vă fără rezerve subiectelor predate la universitate, deoarece, dacă planificați să lucrați la o companie de top, acestea sunt foarte apreciate.

Vă mulțumim!

Comments

comments