imagine simbol

Situația de la Chișinău evoluează suprarealist. Cei doi președinți – suspendatul Igor Dodon și interimarul Pavel Filip – își anulează reciproc decretele. Guvernul Maia Sandu lucrează din clădirea Parlamentului, pentru că în clădirea Guvernului s-a baricadat Guvernul Pavel Filip, dirijat de oligarhul Vlad Plahotniuc.

Nicu Popescu, noul Ministru al Afacerilor Externe din Guvernul Sandu a rechemat-o pe Cristina Balan, Ambasador în Statele Unite ale Americii, la Chișinău, pentru consultări. Prezența Cristinei Balan este solicitată la Chișinău pentru vineri, 14 iunie 2019, transmite blocul ACUM printr-un comunicat.

„Țin să informez opinia publică despre faptul că printr-un ordin pe care l-am semnat astăzi Ambasadorul Republicii Moldova în Statele Unite ale Americii, dna Cristina Balan, a fost rechemată la Chișinău pentru consultări. De asemenea, am informat autoritățile americane despre decizia respectivă și motivele ei, menționând că din acest moment orice demersuri întreprinse de către dna Ambasador Balan nu reprezintă poziția autorităților moldovenești legitime”, a declarat Nicu Popescu.

Reprezentanții Partidului Democrat (PDM) promovează în Statele Unite ale Americii (SUA), inclusiv prin intermediul ambasadoarei Republicii Moldova în SUA, Cristina Balan, mesajul precum că deputații din Blocul ACUM și PSRM fac jocul Moscovei, prin crearea unei majorități parlamentare și investirea unui nou Guvern. Declarația PDM-ului care este promovată în SUA a venit la adresa TV8 de la surse demne de încredere, care au rugat să le fie păstrat anonimatul.

„După trei luni de negocieri care au eșuat, practic peste noapte, ACUM și PSRM au făcut o înțelegere de a-și susține interesele unii altora și interesele Kremlinului, contrar prevederilor Constituției și, în cele din urmă, contrar voinței alegătorilor. În acțiunile lor de pe data de 8 iunie, care par să semene cu o preluare forțată a puterii, vedem aspecte tot mai profunde ale ilegalității și ale imoralității politice, care nu pot fi ignorate”, se menționează în mesajul PD-ului.

În mesaj mai este specificat faptul că Igor Dodon s-ar fi implicat ilegal în aceste chestiuni pentru a promova agenda impusă de Rusia în schimbul banilor și că acesta a profitat de diletantismul celor din Blocul ACUM.

Pe 8 iunie, imediat după numirea noului Guvern de la Chișinău, Departamentul Statelor Unite ale Americii a publicat o notă oficială, prin care invită toate partidele moldovenești să manifeste îngăduință și să cadă de comun acord asupra unui parcurs de stabilitate prin dialog politic. Potivit autorităților americane, alegerile parlamentare din 24 februarie au fost competitive, iar drepturile fundamentale ale omului au fost respectate. Voința poporului exprimată în acele alegeri trebuie respectată fără vreun amestec, se mai menționează în acest apel.

“Asigurarea unui viitor prosper și democratic pentru Moldova și cetățenii săi este un obiectiv comun pe care Statele Unite vor continua să îl sprijine”.

La Chișinău functionează două centre de putere, unul controlat de Plahotniuc, cu Guvernul Filip și Curtea Constituțională. Celălalt centru de putere este format de coaliția dintre pro-europenii de la ACUM și socialiștii lui Dodon. Această coaliție a format guvernul condus de Maia Sandu, în care o piesă esențiala este Andrei Nastase, la Ministerul de Interne. Noul Parlament și Guvern sunt sustinute pe față, vocal sau în surdina de UE, SUA, Rusia, Consiliul Europei și de tot mai multe state.

De partea cealalta, Plahotniuc nu vrea să cedeze puterea sub nicio forma. Invocă deciziile Curții Constitutionale, institutie pe care a capturat-o și o controleaza integral, pentru a forța alegeri anticipate, la 6 septembrie.

Amintim că fostul premier, Pavel Filip, a fost împuternicit de Curtea Constituțională, fiind la cheremul Partidului Democrat, Președinte interimar al Moldovei. Acesta a anunţat duminică dizolvarea parlamentului şi semnarea decretului prin care a stabilit la 6 septembrie data alegerilor anticipate.

Partidul Socialist şi blocul ACUM – care au împreună 61 de mandate de deputat din totalul de 101 – au creat o coaliţie şi au învestit noul guvern, la conducerea căruia a fost numită şefa Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), Maia Sandu. Noul guvern a fost invalidat de Curtea Constituţională, care, potrivit unor observatori şi presei de la Chişinău, este aservită controversatului lider al Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc.

Marile puteri – SUA, Rusia, UE – au recunoscut Guvernul Maia Sandu. lor li s-au alăturat cinci țări europene, Franța, Germania, Marea Britanie, Polonia și Suedia, care au emis un comunicat comun de susținere a actualei majorități parlamentare și a Guvernului Maia Sandu.

Comments

comments