Boris Krutonog și Tudor Petruț

LOS ANGELES | TUDOR PETRUȚ | Pentru Michael Dolha, primul pas ca regizor profesionist cu un scurt mesaj dramatic, lansat aseară la Festivalul de Filme din Pasadena, SUA, a fost de bun augur. Pasiunea cu care pornește la drum e o dovadă de entuziasm pentru următoarele succese, relatează HORA in America.

I-am cunoscut mai întâi familia, tatăl sau, fostul deputat Mircea Dolha, vizitându-ne acum câțiva ani ca să dezbatem posibilitatea unui Centru comunitar românesc în Los Angeles. Ideea, care s-a pierdut în smogul local, e o altă discuție. Apoi fratele lui, Mircea, ne-a acompaniat la SEEfest, festivalul anual al artiștilor est-europeni. În sfârșit, ne-am întâlnit, eu la o bere, el la un suc.

Michael Dolha era deja în ultimul semestru la New York Film Academy din Los Angeles, și pentru a absolvi trebuia să producă, să scrie și să regizeze un film de scurt metraj. Îmi povestea Michael: “fiind student, am învățat și practicat foarte multe lucruri din lumea filmelor, de la scrierea unui scenariu de film și până la producerea, regizarea și montajul acestuia (fie el scurtmetraj, reclamă, videoclip muzical sau chiar film de lungmetraj), dar unul din cele mai importante lucruri pe care le-am învățat în facultate este că nu bugetul imens al unui proiect te ajută să devii un regizor mai bun, ci munca și talentul de care dai dovadă în pregătirea acestuia”. Nici n-a trebuit să mă roage, pentru că am promis pe loc că am să-l ajut cu drag.

Am participat la filmările pentru filmul lui Michael întitulat “Hayley” cu un entuziasm tineresc, care mi-a adus aminte de zilele studenției noastre – când și colegii mei de la regie film trebuiau să-și completeze filmulețele de diplomă. M-a atras în primul rând subiectul, o dramă rezonantă în simplitatea ei. Tânărul artist îmi spunea:

“În zilele noastre există realități crude, cum sunt traficul și abuzul minorilor. Nici America nu face excepție, cifrele pe care le dă statistica sunt mai mult decât îngrijorătoare și am ales această temă dură, reală și extrem de actuală. Povestea este inspirată dintr-un caz real, unde o stewardesă salvează o victimă a traficului de minori în timpul unui zbor.

În acest scurtmetraj este vorba despre o stewardesă care simte că unul dintre pasageri, o fetiță de 8 ani, este o victimă a abuzului, dar nu are dovezi. Am ales această temă fiindcă vreau să transmit persoanelor care au trecut sau trec prin experiențe similare că nu este niciodată prea târziu să mărturisești ceea ce ți s-a întâmplat, iar că tăcerea reprezintă protecția acelor monștri, care, mai devreme sau mai târziu, trebuie să plătească pentru acțiunile lor”.

Am avut apoi șansa să fiu alături de câțiva colegi, bulgăroaica Desi Ivanova, românca Elena Pleșa, plus o talentată fetiță din România, Maria Șacui Roman. Cu o echipa plina de aplomb, cu material filmat îndrăzneț, modern, pelicula s-a închegat firesc, iar Michael a manevrat cu ingenuitate conflictul dramatic în formatul unui scurt metraj.

“Hayley” și-a început cariera internațională acasă, la Bucharest Film Awards. Odată lansat în circuit, filmul va fi prezentat în curând la Pasadena International Film Festival și Cinequest Film & VR Festival și va călători apoi la Queens World Film Festival. Pentru Michael Dolha, primul pas ca regizor profesionist cu un scurt mesaj dramatic este de bun augur, pasiunea cu care pornește la drum e o dovadă de entuziasm pentru următoarele succese. Pentru noi e un motiv de bucurie că un tânăr regizor de origine română are un viitor în lumea filmului.

Comments

comments