Mihai Sirețanu, Connecticut, SUA
Mihai Sirețanu, Connecticut, SUA

Mihai Sirețanu locuiește în SUA de aproape zece ani. Aici a emigrat împreună cu familia lui, a mers la școală și s-a integrat rapid în noua țară de reședință, care i-a devenit a doua casă.

Marea majoritate a timpului, Mihai îl petrece în pivniță unde repară motociclete de epocă, iar acest hobby l-a marcat profunt, pentru că își investește tot banii în această afacere.

“Pentru prima motocicletă am plătit 100$, iar această pasiune o am de la 17 ani. Îmi place să le construiesc și apoi să le vând. Pe unele le meșteresc de câteva luni, dar din cauza lucrului, trebuie să amân această mică afacere. Îmi place arta, vreu să meșteresc, chiar dacă nu am studii în acest domeniu”, explică Mihai.

Colectează motociclete produse tocmai din 1970, ca mai apoi să le dea o formă nouă. Speră să găsească clienții care preferă stilul retro, iar peste câțiva ani, vrea să dezvolte propriul său atelier.

Mihai Sirețanu, Connecticut, SUA
Mihai Sirețanu, Connecticut, SUA

Odată stabiliți în SUA, a învățat mai întâi la școala militară. De 7 ani poartă uniformă și este mândru că a reușit să fie înrolat în infanteria Armatei americane.

“Imediat după studii, am semnat un contract de muncă pe un termen de șase ani, merg la acest job de câteva ori în săptămână, am mulți prieteni în Armată, este foarte plăcut să faci acest serviciu aici. Costă prea mult să antrenezi un soldat, ca mai apoi să plece peste un an de la acest job”, mai adaugă Mihai.

Predă elevilor din Carolina de Nord ecuații matematice care previn epidemiile

La 17 ani, tânărul moldovean a fost nevoit să repete anul de studii doar pentru că a lipsit o săptămână de la ore, și asta pentru că a avut parte de unele peripeții la frontieră, despre care își amintește cu nostalgie. În Moldova trece foarte rar de atunci.

Vorbește românește doar acasă cu părinții, în timp ce cu fratele său comunică mai tot timpul în limba engleză. Se simte fericit în Statele Unite ale Americii, dar nu uită de țara unde s-a născut și unde speră să revină deocamdată doar în vizită.

În Connecticut, Mihai locuiește împreună cu părinții, care se mândresc de noua generație de moldoveni, cu aspirații mari în țara de vis a tuturor emigranților din lume.    

Natalia Ghilașcu

Acest reportaj a fost realizat cu susținerea Biroului pentru Relații cu Diaspora, în cadrul Programului Diaspora Engagement Hub, al proiectului ”Consolidarea cadrului instituțional al Republicii Moldova în domeniul migrației și dezvoltării”, implemetat în parteneriat cu OIM Moldova și finanțat de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC). Opiniile exprimate de autor nu sunt neapărat împărtășite de către fondator. 

Comments

comments