CHICAGO | Doina Calcea | De patru ani, Stela Dropca este stabilită cu traiul în Chicago, cea mai concentrată regiune de români din SUA. Dorința de a reveni în această țară o avea de pe vremurile când a ajuns să lucreze acum zece ani, foarte întâmplător, la o familie de americani, care erau agenți imobiliari. Această experiență a motivat-o să înțeleagă mai bine meseria, cu un bagaj bogat de cunoștințe în Finanțe de acasă, relatează HORA in America

Stela Dropca, agent imobiliar, Chicago

Tânăra s-a născut la nordul Moldovei, orașul Edineț. A ajuns pentru prima dată în SUA în 2008, datorită unui program de schimb cultural “Work and Travel”. După ce a finisat studiile de licență în Finanțe și a urmat un master în Științe Economice la Academia de Studii Economice a Moldovei, visa să lucreze pentru Programele de Dezvoltare a Națiunilor Unite.

A reușit să sprijine multe proiecte finanțate de instituțiile internaționale: Banca Mondială, Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare, Banca Europeană de Investiții. După mai multe vizite pe meleagul american, în 2015 s-a stabilit cu traiul în Chicago. Din 2017 se ocupă de tranzacții imobiliare în statul Illinois. Vom descoperi în această ediție cum e să-ți câștig un trai din activitatea imobiliară.   

Doina Calcea: Care este povestea plecării tale din Moldova?

Stela Dropca: Probabil, ca și majoritatea, am ajuns în SUA pentru prima dată în 2008 prin intermediul programului Work and Travel. Am lucrat în calitate de cashier în statul Wyoming, într-un mic orășel turistic, Jackson Hole. Locuri absolut extraordinare și o natură de o frumusețe rară, dar eu nu îmi vedeam viitorul acolo.

Stela Dropca, agent imobiliar, Chicago

Tot în Wyoming, pentru prima dată, am avut tangență cu domeniul imobiliar. Mi-am găsit un job într-o companie de Real Estate. Era un business de familie. Într-o zi, cuplul respectiv a decis să mă ia cu ei la o prezentare de case. Era perioada crizei și vânzările se efectuau foarte rar. Dar uite ca anume casa la care am fost și eu prezentă s-a vândut chiar după vizita noastră. Această tranzacție managerii au argumentat-o cu prezența mea și de atunci eram mereu prezentă cu ei la fiecare altă prezentare. Îmi plăcea activitatea lor și undeva în adânc mi-a zburat un gând că anume asta voi face dacă revin în America. Și uite-mă aici după 11 ani.

Doina Calcea: De ce ai ales să fii agent imobiliar?

Stela Dropca: Domeniul imobiliar este unul foarte interesant. Îmi place să analizez prețurile pentru proprietăți, dar și mai mult, îmi place să negociez. Scopul meu nu este doar să efectuez o tranzacție, dar să construiesc o relație bazată pe încredere în urma căreia clientul să obțină ceea ce-și dorește: fie un preț maxim pentru proprietatea de vânzare, fie un preț cât mai jos pentru proprietatea căutată.

Doina Calcea: Ce studii ai urmat aici și care sunt criteriile pentru a deveni agent imobiliar?

Stela Dropca și fidelii clienți care și-au procurat o casă în Illinois

Stela Dropca: Este necesar să deții licența de broker, pe care eu am obținut-o în 2017 în urma studiilor efectuate la o scoală specializată. Cerințele pentru statul Illinois te obligă să ai cel puțin 21 de ani, să ai o diplomă de liceu sau o diplomă echivalentă, să finalizezi un program de pre-licențiere, aprobat de stat de 90 ore, iar la final, susții un examen care include întrebări de nivel național și de stat. Mai trebuie să urmezi cursuri de perfecționare, dar care nu sunt obligatorii.

Doina Calcea: Ce fel de proiecte și ce tip de vânzări gestionezi în calitate de agent imobiliar?

Stela Dropca: După ce am obținut licența, în prima lună am semnat și primul meu contract. Gestionez tranzacții din domeniul rezidențial și comercial în vânzare, cumpărare și închiriere, dar și proprietăți vândute de instituțiile financiare: forclosure și shortsale etc.

Doina Calcea: Ce fel de imobile se cumpără mai des și cum se stabilesc prețurile în regiunea Illinois?

Stela Dropca: Fiecare client are anumite caracteristici stabilite pentru proprietatea care și-o dorește: cineva caută casă cu un anumit număr de dormitoare și băi, cineva caută apartament, cineva își dorește o proprietate într-o anumită zonă, altcineva deschide afacere și are nevoie de spațiu comercial. Cel mai des, se solicită apartamentele, casele închiriate, deoarece una din necesitățile primordiale ale omului este locuința.

Specialiștii în domeniu spun că prețurile sunt stabilite de piață, de raportul dintre cerere și ofertă. De exemplu, când președintele a anunțat modificări în domeniul scutirilor, reducerilor de taxe, instituțiile financiare au venit cu o majorare a ratei de interes. Ceea ce, la rândul său, a influențat cererea. În perioada Government Shutdown din acest an, ratele de interes au înregistrat un indicator mai mic comparativ cu ultimele 7-8 luni. Prin aceste exemple, vreau să evidențiez faptul că prețurile nu sunt stabilite doar de un singur factor, ci de o serie de acțiuni.

Doina Calcea: Ce tranzacție ți-a rămas în amintire?

Stela Dropca: Le știu și le țin minte pe toate, pentru că fiecare client este special. Însă nu încetez să povestesc despre experiența noastră frumoasă cu clienții mei, care în aceeași zi și-au cumpărat prima lor locuință și au avut primul lor copilaș. Tranzacția (closing date) a avut loc chiar în incinta spitalului. Este One in a Lifetime Experience! Nu știu dacă poate fi ceva mai frumos decât acest moment emoționant.

Doina Calcea: Câți bani se câștigă din imobiliare?

Stela Dropca: Activitatea de agent imobiliar este o afacere ca și oricare alta, în care dacă vrei să ai succes și să fii un profesionist, trebuie să investești în cunoștințe. Pentru fiecare tranzacție se percepe un comision și acesta nu este unul prestabilit.

Doina Calcea: Care sunt calitățile necesare unui agent imobiliar în SUA?

Stela Dropca: Este nevoie de foarte multă perseverență și dăruire de sine. La fel, un agent imobiliar trebuie să “simtă” experiența de vânzare-cumpărare pe propria piele. Eu am trecut personal prin procesul de cumpărare și știu exact ce simte cumpărătorul. La fel, am trecut și prin procesul de vânzare. Deci, îmi înțeleg perfect clienții.

Doina Calcea: Ce impedimente întâlnești în această meserie?

Stela Dropca: Este greu să te impui în această afacere, concurența e foarte aprigă și, desigur, trebuie să reziști dacă vrei să ai succes. Nimic nu e ușor și când ai și provocări, e chiar și mai interesant.

Doina Calcea: Ce obstacole poate întâlni un emigrant care dorește să devină agent imobiliar în SUA?

Stela Dropca: Probabil, ca și în alte profesii, se manifestă cel de ordin cultural. Integrarea într-o societate nouă necesită timp și multă muncă, dar când vrei să te impui drept profesionist, acestea se și dublează.

Doina Calcea: Cum descrii evoluția afacerilor imobiliare în cariera ta?

Stela Dropca: Dacă vorbim de perioada 2008, când a fost prima mea tangență cu piața imobiliară din SUA, atunci evoluția este extrem de interesantă, înregistrând o scădere bruscă și impunătoare, ca după câțiva ani, să înceapă a crește, iar în prezent să se stabilizeze. În unele regiuni, prețurile pentru imobile nu au ajuns la nivelul celor de până în 2008, iar în altele, niciodată nu a scăzut.

Doina Calcea: Care sunt cele mai importante lucruri pe care le-ai învățat în această meserie?

Stela Dropca: Cel mai important lucru pe care continuu să îl învăț este să ascult și să înțeleg oamenii. Fiecare client vine cu o istorie unică, pe care eu încerc să o înțeleg și să identific exact ce își dorește și de ce are nevoie.

O agenție de asigurări în SUA nu se zidește peste noapte

Doina Calcea: Cât de greu este pentru o femeie să atingă succesul?

Stela Dropca: Îmi e greu să mă pronunț despre succes, pentru că nu consider ca am atins succesul. Mai am foarte mult de muncit și extrem de multe planuri de realizat. E dificil, deoarece în domeniul commercial sunt anumite reguli și principii nescrise de cei care sunt în domeniu de 50 de ani. Persoanele care se ocupă de domeniul commercial sunt într-un număr mult mai restrâns și mi-a luat ceva timp ca să mă impun. Cu multă perseverență, am învățat tacticile aplicate de ei, însă lucrurile nu stau atât de simplu.

Doina Calcea: Cum vezi evoluția pieței imobiliare în 2019?

Stela Dropca: Opinia mea subiectivă se crează pe baza informației care ni se oferă din diferite surse. Respectiv, pentru 2019, specialiștii prognozează o stabilitate a pieții, fără schimbări radicale. Tot mai mult se vehiculează informația unei schimbări majore, însă nimeni nu poate stabili o perioadă sau dată exactă.

Doina Calcea

Descarcă cu plată ediția online sau tipar a revistei HORA in America (martie).

Hai în HORĂ să descoperi comunitatea de români din SUA și alte noutăți despre profesioniști și oameni talentați! Abonează-te chiar azi la revista HORA in America! Poți primi revista tipărită și acasă. Nu pierde nicio ediție importantă! 

Comments

comments