Sergiu Pașca, cercetător, profesor asistent la Universitatea Stanford

Sergiu Pașca, un profesor asistent în psihiatrie și științe comportamentale de la Universitatea Stanford, este unul dintre beneficiarii programului Ben Barres Early Career Acceleration Awards, un program finanțat la inițiativa lui Chan Zuckerberg (CZI), organizație filantropică creată de Facebook. Românul a primit un premiu în valoare de 2.5 milioane dolari pentru a face o cercetare în neurologie.

Pașca este membru al Institutului Stanford pentru Cercetarea Sănătății Mamei și Copilului, de la Stanford Bio-X și al Institutului de Neuroștiințe Wu Tsai, membru al facultății de la Stanford ChEM-H. El este, de asemenea, cercetător la New York Stem Cell Foundation-Robertson.

sursa: www.vilcek.org

Cercetarea se referă la asamblarea modelelor celulare umane pentru studiul neurodegenerării și are drept scop utilizarea tehnologiei pe care a dezvoltat-o profesorul român ​​în laborator, pentru a construi sisteme autoreglate umane în 3D. Acestea urmează să capteaze interacțiunile dintre neuroni în vorbire.

Cercetătorii vor folosi această pregătire puternică, cunoscută și sub denumirea de conglomerate cerebrale, pentru a descoperi programele care stau la baza creșterii neuronilor și astrocitelor în organismul uman, formele genetice specifice ale tulburărilor neurodegenerative. Cercetarea ar putea conduce la noi strategii și instrumente pentru modelarea creierului și neurodegenerarea celulelor derivate ale pacientului, și ar putea aduce, în cele din urmă, la sugestii terapeutice.

Premiile “CZI Ben Barres Early Career Acceleration” sunt oferite în onoarea lui Ben Barres, neurolog de la Stanford, care a murit la vârsta de 63 de ani. Este parte a noii Rețele de Provocări Neurodegenerative CZI, care reunește oameni de știință experimentali din diverse domenii de cercetare, biologi și medici, să înțeleagă biologia fundamentală a tulburărilor neurodegenerative. Scopul lor este de a dezvolta noi strategii pentru tratamentul și prevenirea bolilor neurodegenerative.

sura: med.stanford.edu

Sergiu Pașca, neurolog și biolog de celule stem, a fost născut în Aiud, în vestul României. De asemenea, a fost instruit ca medic în țară. A sosit la Stanford acum zece ani pentru a lucra în laboratorul neurologului Ricardo Dolmetsch.

Cultura tridimensională a lui Sergiu Pașca face posibilă urmărirea modului în care trei tipuri diferite de celule cerebrale – oligodendrocite (verde), neuroni (magenta) și astrocite (albastru) interacționează în creierul uman.

Visul copilei Gabi Ursu de a ajunge gimnastă olimpică în SUA

Grupul de cercetători ai lui Pașca studiază o serie de afecțiuni genetice care afectează mielinizarea, care apar în dezvoltarea fătului sau în copilăria timpurie. Dar, sferoizii creierului care conțin oligodendrocite s-ar putea dovedi utile și în studierea tulburărilor de demielinizare, cum ar fi scleroza multiplă și paralizia cerebrală – și chiar unele afecțiuni psihiatrice care nu sunt de obicei considerate asociate cu mielina.

“Știm că în schizofrenie, mielinizarea, in special în adolescență, este întreruptă înaintea unui pacient care prezintă simptome “, a spus Pasca pentru Centrul Informativ al Universității Standford.

Acumdoi ani, românul cercetător a mai primit un grant de 4 milioane USD, alături de alți membri ai echipei, cercetatorii de la Școala de Medicină și de la UCLA, National Institutes of Health Mental, pentru a studia modurile în care multe gene asociate tulburărilor de spectru al autismului pot converge pentru a afecta un număr mai mic de căi moleculare sau procese celulare responsabile pentru această condiție.

sursa: www.romania-insider.com

Comments

comments