cafele cu iz de plante exotice

Românii din California au un prilej în plus să viziteze una dintre cele mai pitorești zone din Los Angeles, Huntington Beach, pentru că de curând s-a lansat și cafeneaua Surf Cafea, proprietarii căreia sunt o familie româno-americană. Ideea de afacere a înflorit în sufletul Andreei Moyes încă din 2016. Mereu a visat să servească turiștii și localnicii cu cafea de calitate și kurtos kalacs, relatează HORA in America.

Chiar în week-end-ul trecut, aici au sosit zeci de români din Los Angeles, ca să se bucure de Primăvară, o vorbă dulce și mărțișoare puse la dispoziție de gazda localului Surf Cafea. Aici s-au aduntat cele mai frumoase femei care au îmbrăcat ii și au primit câte o roză de la puținii bărbați de la eveniment. Toți românii au savurat izul de cafea și plăcințele cu brânză și mere, pregătite de Andreea Moyes pentru prezentarea de carte a unei autoare tot de origine română, Ioana Slăniceanu.

Ioana Slăniceanu, autoarea cărții pentru copii “Creionul Magic”

Născută în Brașov, femeia de afaceri zice că are un iz de “kurtos” în ADN. A crescut pe străduțele adormite și romantice ale acestui burg cu rădăcini medievale. A ajuns în SUA acum 17 ani, unde și-a continuat studiile în administrarea afacerilor.

De atunci, era nerăbdătoare să cunoască lumea și America, i se părea că a atins orizontul cel mai ambițios; și-a dorit să ajungă aici și a găsit mult sprijin ca să realizeze, în final, ceea ce și-a propus. Este o fire ambițioasă și dornică de relații profunde și de calitate. Visul american este să reușească în afacerea de familie decât să muncească și să îndeplinească visurile altora.

Soții au fost inspirați de ideea de “surf”, un cuvânt care descrie orașul de pe plaja, Huntington Beach, dar au decis să adauge denumirea “cafea” din românește, așa că clienții vor trebui să se obișnuiască cu graiul românesc. Până a ajunge să deschidă cafeneaua, a petrecut ani de zile plănuind, cercetând tot felul de opțiuni, de la piața de fermieri, până la “food truck”.

Și-au dat seama că licențele în California sunt destul de aspre și erau limitați să-și dezvolte afacerea fără a avea un local stabil. În cele din urmă, s-au ancorat într-o renovare costisitoare, dar care a merit efortul, pentru că aici se adună toți prietenii români din Los Angeles.

www.facebook.com/surfcafea

Conexiunea cu romanii din zonă este o binecuvântare neașteptată și minunată, ne explică Andreea și este o mare bucurie ca să atragă aici românii și să le ofere confortul de acasă. “Am încercat să aduc ospitalitatea românească aici în Huntington Beach și mă bucur enorm de toți românii care ne sprijină și ne pășesc pragul.

În ultimul an, am participat la câteva evenimente împreună cu românii din Orange County și Los Angeles și mă bucur să le aud poveștile și să legăm noi prietenii. Avem români excepționali în California, ca peste tot”, ne spune Andreea Moyes.

A Twist with Romanians, Surf Cafea

La “Surf Cafea” ușile sunt deschise pentru toți vecinii, prieteni, pentru cei care își doresc o plimbare cu bicicleta și o mică pauză la o cafea bună, sau cei care doresc să învețe despre toți pașii făcuți pentru a servi o cafea.

Dacă ești în căutarea unui colțișor relaxant, mai ales dacă te îndrepți spre serviciu și ai nevoie de cafeină și energie, atunci neapărat trebuie să te oprești aici pentru  o clipă. A călătorit peste tot în lume, dar nu a găsit altă combinație de climă, stil de viață relaxat, soare și inovație care există în California.

“Surf Cafea” are în palmares multe creații unice, lăudate de clienți: cafelele cu trandafiri și lavandă sunt pregătite cu o infuzie specială din petale de flori chiar aici la Surf Cafea. Nu lipsește nici ciocolata caldă-amăruie sau dulce cu frișcă și cu marshmallow ars, spritzerele răcoritoare cu sucuri de fructe și infuzii de plante, fructe și vitamine.

Andreea Moyes, antreprenoare, Huntington Beach, CA

De exemplu, “celebration” este un spritzer cu suc de frunze de țelină, mere verzi, ghimbir sau “matcha elderberry”, spritzer cu ceai verde, matcha organic și sirop pregătit de noi din fructe de soc. O mare atenție o pune în ingrediente de calitate, gust plăcut, care îți mențin o stare ideală a sănătății.

Pe lângă ospitalitatea celor doi soți, mai au multe idei și un deosebit talent în domeniul culinar, sunt nerăbdători să atingă un număr de clienți care să justifice un program culinar de anvergură.

“Am amenajat bucătăria cu echipamente industriale de calitate, tocmai ca să gătim pe loc, decât să apelăm la alți producători. Deocamdată testam interesul și curiozitatea clienților în weekend și urmează să creștem pas cu pas în direcția pe care ne-o indică clienții noștri. Feedbackul de până acum este minunat!”, ne explică Andreea.

Munca unei femei de afaceri nu este deloc ușoară, însă Andreea crede că cel mai important este să ai curaj, răbdare și chibzuință. “Dacă ai o echipă de parteneri și colaboratori, e minunat, mai multe minți împreună reușesc să găsească drumul cel mai sigur spre succes”. Pentru cei care doresc să-i urmeze exemplul, Andreea le recomandă să analizeze orice decizie care depinde de riscul pe care ești pregătit să îl accepți și de răsplata pe care o poți aștepta în caz de succes.

A Twist with Romanians, Surf Cafea

Potrivit ei, este important să deții experiență și o doză de acces la date, ca să evaluezi aceste două aspecte cu atenție. “Orice decizie își are un cost de oportunitate: ce altceva poți să faci cu banii, cu timpul și cu talentul tău? Dacă ești mulțumit de raportul risc vs recompensă și ești convins că vei fi fericit să îți pui tot sufletul și timpul în proiectul ales, atunci mergi înainte. Dacă nu, găsește o altă ocupație!”

În România îi plăcea să citească mult, orice pe vremea de dinainte de revoluție, când nu avea acces la cărțile vestice. Poveștile au atras-o și i-au stimulat imaginația și dorința să descopere alte lumi și aventurile călătoriilor. “Mi-e drag să mă întorc acasă, însă așa a fost să fie că toată familia mea s-a răspândit prin lume, e destul de trist că nu au mai rămas mulți prieteni din familie. Sunt mulți români care au sufletul cu un picior pe continentul american și celălalt în România”.

Papioanele și mărțișoarele Olgăi Gudima, la mare căutare în SUA

A fi o femeie puternică  înseamnă să știi ce vrei, să ai curajul să îți urmezi visul și să fii îngăduitoare cu tine însăți când nu reușești ce ți-ai propus, ne explică Andreea. “Când eram mai tânără, mă luptam cu undele vieții în contrasens, acum mă uit în jur și las apa să mă ducă unde curge, ca să dau și de unde mai liniștite”.

În SUA nu se sărbătorește ziua internațională a femeii cu atât entuziasm ca în Europa. Cu toate acestea, de 8 Martie, Andreea Moyes le pregătește clienților cele mai frumoase surprize culinare, flori și activități românești de mărțișor de care ne este dor și care ne sunt dragi tuturor. “Eu aș vrea să cinstesc toate femeile care ne intră în cafenea în acea zi și pe cele care nu știu că este o zi de sărbătorire a femeilor. Muncim mult și aducem frumusețe și căldură în lume, merităm să facem o pauză și să sărbătorim această zi”!

A Twist with Romanians, Surf Cafea

Așa cum Andreea Moyes este pasionată de textilele și ceramică românească, într-un colț al unui magazin improvizat veți vedea și ceramica meșterului Zaharie Bledea din Baia Mare, lucrări pe care le-a adus chiar proprietara cafenelei.

În acest fel, Andreea va promova artiștii români, dar și pe cei stabiliți în SUA. Nu e de mirare că veți găsi și câteva perne brodate din zona Transilvaniei, la fel, aduse cu mare grijă peste ocean, iar pentru a atrage clienții creativi, un perete este acoperit cu macrame, la care a depus suflet aproape trei câteva luni.

Natalia Ghilașcu

Descarcă ediția online sau tipar a revistei HORA in America din martie.

Pentru a fi la curent cu afacerile comunității de moldoveni din SUA și alte noutăți despre românii talentați din SUA, abonează-te chiar azi la revista HORA in America! Poți primi revista tipărită și acasă. Nu pierde nicio ediție importantă! 

Comments

comments