Diaspora din SUA și Canada a avut cea mai slabă prezență la vot. Doar 4622 de cetățeni s-au prezentat la urnele de vot, adică 0.16% din voturile așteptate. Cei mai mulți au votat în Circumscripția 50 Vest – 64.235 de alegători, iar în Circumscripția 49 de Est au votat 7744 de alegători. 

Maia Sandu, co-președinta Blocului ACUM, a obținut un câștig uimitor în Circumscripția 50, obținând susținerea a 80,69% din alegători, adică 49561 de cetățeni moldoveni stabiliți cu traiul în UE.

Para Gheorghii va obține mandatul de deputat în Circumscripția 49 cu 49,16% din voturile alegătorilor din Est, pentru care au votat peste 3614 de cetățeni moldoveni.

După procesarea proceselor-verbale în circumscripția nr. 51, victoria candidatului blocului „ACUM Platforma DA și PAS”, Dumitru Alaiba este cu mult detașată de cea a contracandidaților săi. În SUA și Canada s-a dat cea mai grea luptă pe internet. În favoarea acestuia au votat 49,05%, fiind susținut de 2206 alegători.

sursa: CEC.md

Chiar dacă a avut la dispoziție cele mai multe secții de vot în SUA, Valeriu Ghilețchi rămâne pe locul II cu 26,82%, urmat de Alexandrin Patron cu 10,25%, ambii candidați independenți.

“Felicitări Dlui Dumitru Alaiba cu victoria obținută pe Circumscripția 51. A fost o luptă grea. Sunt recunoscător familiei, echipei, prietenilor și tuturor celor care m-au susținut în această bătălie electorală. Campania s-a încheiat, viața însă continuă, la fel și lupta pentru cauza în care am crezut mereu. Cred că cele mai bune vremuri ale Moldovei sunt încă înaintea noastră”, scrie Valeriu Ghilețchi pe pagina sa de Facebook.

“Sper că Dumitru Alaiba va reprezenta diaspora cu vericalitate, iar pentru ce icare l-au votat să fie o rază de speranță în Moldova. Acest vot trebuie respectat, iar politicienii trebuie să ajungă la inimile oamenilor. Meritați tot respectul meu din această Circumscripție”, a menționat Viorel Savva într-un live după această victorie.

infografic CEC

Unul dintre motivele slabei participări se datorează amplasării nereprezentative a secțiilor de vot în SUA și Canada, mai ales că o secție a fost închisă în timpul campaniei electorale.

Diaspora din SUA s-a arătat nemulțumită față de amplasarea celor 12 secții de vot, care așa și a rămas fără vreo explicație din partea Ambasadei Moldovei în Washington DC. Reprezentanța diplomatică a primit tot mai multe învinuiri pentru o proastă comunicare cu cetățenii stabiliți în aceste două țări.

Reprezentanții diasporei promit că nu vor lăsa ca această situație să se repete și la scrutinele următoare, iar alegerea secțiilor de vot trebuie să fie luată de comun acord cu majoritatea celora care s-au înregistrat prealabil pentru alegerile parlamentare din 2019.

Dumitru Alaiba: “Sunt mândru de cetățenii care ne reprezintă în SUA și Canada”

Cu toate acestea, Pavel Filip susține că pentru prima dată votul din diaspora s-a desfășurat în mod impecabil. De asemenea, în cadrul briefingului susținut de către PDM după închiderea secțiilor de votare,  Andrian Candu a adăugat că alegerile în diasporă s-au petrecut „potrivit normelor legale și fără incidente, ceea ce denotă că autoritățile s-au pregătit”.

Autoritățile așa și nu au răspuns solicitărilor diasporei de a se permite votarea în baza pașaportului expirat, chiar dacă numărul de identificare rămâne neschimbat. Rămâne să aflăm câte contestații au fost înregistrate în diasporă pentru simplul fapt că s-au prezentat la urnele de vot cu documente expirate.

Comments

comments